(…) (…)

Asianajaja näkee elämän monet kasvot

-Taitaa olla niin, että olen tällä hetkellä kokenein espanjalaisen asianajajakoulutuksen saanut suomalainen lainoppinut Aurinkorannikolla, arvelee Anniina Pohjola.

Arvelu pitänee paikkansa, Pohjola aloitti toimintansa Fuengirolassa 16 vuotta sitten. Noihin vuosiin on mahtunut monenlaisia seikkailuja ja tapauksia.

-Tässä tehtävässä on päässyt katsomaan yhteiskuntaa ja ihmisiä mielenkiintoisesta vinkkelistä. Asiakaskunnassa on ollut järjestäytyneen rikollisuuden konnia, perheriitoja ja ihan vaan lämpimikseen juttelevia ihmisiä.

Anniina Pohjola suoritti viisivuotiset lakiopinnot Salamancan yliopistossa. Hän on Espanjan asianajajaliiton jäsen, joten hänellä on oikeus edustaa asiakasta oikeudenkäynneissä. Aina nämä tapaukset eivät ole erityisen mukavia.

Hurjia tapauksia

-Noin kahdeksan vuotta sitten edustin 18-vuotiasta suomalaista poikaa, jonka äiti löytyi Esteponan rannikolta merestä pahvilaatikoihin paloiteltuna. Olihan se kauhea tilanne pojalle, toki hän sai Espanjan valtiolta kaikki oikeudenkäynti- ja muut kulut korvatuksi. Koskaan ei selvinnyt mitä äidille oli tapahtunut ja kuka oli julman teon takana.

Kyseistä tapausta hankaloitti vielä se, että äidin omaisuus oli ennen pojan syntymää testamentattu Amnesty Internationalille.

-Amnesty toki luopui osuudestaan, mutta oli siinä melkoinen homma selvitellä asiakirjat kohdilleen. Kaikki meni kuitenkin lopulta hyvin.

Puoli tuntia tämän haastattelun tekemisin jälkeen Pohjola sai viestin Policia nacionalilta. Häntä pyydettiin avustamaan seuraavaksi päiväksi pikaoikeudenkäyntiin.

-Tapaus liittyi perheväkivaltaan, joka oli tapahtunut vuonna 2019. Tuolloin henkilö joutui pidätetyksi ja tämän jälkeen ei oltu saatu tiedoksiannetuksi asian tiimoilta. Hänet tuomittiin poissaolevana vuonna 2020. Nyt pariskunta oli tulossa Espanjaan talven viettoon. Málagassa tuomittu otettiin kiinni.

Varsinaista oikeudenkäyntiä ei enää pidetty, vaan seuraavana aamuna kello 9.00 tuomioistuimen edessä tuli ottaa vastaan tiedoksiannot ja päättää suorittaako rangaistuksen 56 päivää yhdyskuntapalveluna vai 6 kk vankeudessa.

-Ymmärrettävästi asiakas valitsi yhdyskuntapalvelun, jonka ajankohta hänelle ilmoitetaan myöhemmin. Tällaisten seikkojen vuoksi on tärkeää, että asianajaja ottaa osaa prosessiin. Näin saadaan selvyys tiedoksiannoista tai muista vaatimuksista ja vältytään ikäviltä yllätyksiltä.

Edellä kerrotun kaltaiset rikosoikeudelliset tapaukset ovat osa Pohjolan työtä, suurin osa päivistä kuluu kuitenkin siviilioikeuden puolella ihmisten arkisia asioita hoitaessa.

-Jostain ihmeen syystä suomalaiset tekevät syksyisin paljon testamentteja. Niiden kanssa on aina paljon puuhaa ennen joulua. Testamentti onkin hyvä tehdä, Espanjan ja Suomen välisissä käytännöissä on niin paljon eroja, että ilman testamenttia perunkirjoitukset voivat olla hankalia.

Perintöasiat, avioerot, asuntokaupat ja yritysten perustamiset ovat Pohjolan arkipäivää. Tällä hetkellä häntä työllistävät paljon myös EU oikeusistunnon avustuspyynnöt.

Anniina Pohjolan työhuoneen seinällä komeilevat kuninkaan myöntämä diplomi ja Espanjan asianajaliiton jäsenkirja

Espanjassa tiukempaa

Pohjola on toiminut oikeudellisissa tehtävissä myös Suomessa, hän pystyy vertailemaan kahden maan oikeuskäytäntöjä.

-Suurin ero lienee siinä, että Suomessa lakia voidaan tulkita hieman vapaammin. Espanjassa tuomari toimii tiukkojen rajojen mukaan ja esimerkiksi lautamieskäytäntö on sellainen, jota on käytännössä mahdoton selvittää espanjalaisille.

-Lisäksi täällä eri oikeuksia on huomattavasti enemmän kuin Suomessa, prosessin aloittaminen on vaikeampaa, koska täytyy tarkkaan tietää mihin oikeuteen mennään. Jos siinä alussa tekee virheen, koko homma voi kaatua muotoseikkaan.

Pohjolan mukaan Suomessa saatetaan lakien tulkinnoissa olla välillä hieman sinisilmäisiä.

-Jos jonkinlaista huijarihommaa aikoo tehdä, luulisin, että se olisi Suomessa helpompaa. Espanjassa lakia tulkitaan tiukasti ja sitä myös valvotaan.

 

Yhdistystoimintaa

Kun Anniina Pohjola aloitti toimintansa 16 vuotta sitten, aikaa ei juuri jäänyt muulle kuin töiden tekemiselle. Pian lakitoimiston avaamisen jälkeen myös Anniinan vanhemmat muuttivat Aurinkorannikolle.

Isä ja tytär yhdistivät voimansa hankkimalla yhteisen liikekiinteistön. Anniina hoiti lakiasioita ja isä Tapio lääkärin töitä.

-Kaikki nämä vuodet olemme yhdessä suomalaisia palvelleet. Isä on pitänyt vastaanotollaan samaa hintaa koko ajan. Käynti lääkärissä maksoi viisitoista vuotta sitten 50€ ja saman se maksaa tänäkin päivänä.

Asioiden vakiinnuttua ja Anniina Pohjolan pojan kasvettua isommaksi, hänelle on jäänyt hieman aikaa myös harrastustoiminnoille. Hän on kaivanut esille vanhat golfmailansa ja lähtenyt mukaan yhdistystoimintaan.

-Minua pyydettiin viime keväänä mukaan Aurinkorannikon Kokoomuksen toimintaan. Lähdin innolla mukaan yhdistyksen hallitustyöskentelyyn. Toiminnassa on mukana erittäin älykkäitä ja tarmokkaita ihmisiä. Syksyn kausi käynnistyy ensi viikon keskiviikkona Naisten lounaalla. Tervetuloa sinne tapaamaan uusia ihmisiä ja verkostoitumaan.

 

Kuka

Anniina Pohjola 45v

15v pojan äiti

Kotoisin Kuusamosta

Laillistettu espanjalainen asianajaja

Opiskeli Salamancan yliopistossa

Harrastaa uintia, lukemista ja yhdistystoimintaa

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Antti Pekkarinen
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on lempisienesi?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...