Päättynyt kesä oli Málagassa mittaushistorian kuumin

Vaikka yksittäisiä lämpötilaennätyksiä ei tehtykään, kesä 2022 jää historiankirjoihin Málagan kaupungin kuumimpana.

Moni Aurinkorannikolla tämän kesän viettänyt on arvioinut ns. ”lonkalta” että päättynyt kesä oli poikkeuksellisen kuuma. Kyseessä ei ole helteiden väsyttämien aivojen aistiharha, vaan myös viralliset tilastot tukevat havaintoa.

Espanjan ilmatieteenlaitoksella (AEMET) on Málagan lentoasemalla mittauspiste, jota se käyttää Málagan kaupungin sään tilastoimiseen. Noiden tilastojen mukaan tänä kesänä, tarkemmin sanottuna kesä-, heinä ja elokuussa päivän korkein päivälämpötila oli keskimäärin 31,8 celsiusastetta. Lukema on korkein koko sinä aikana kun tilastoa on pidetty, vuodesta 1943 alkaen.

Ennätyskuuma kesä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että äärimmäisen kuumia päiviä olisi ollut poikkeuksellisen paljon. Virallisessa mittauspisteessä päivälämpötila nousi yli 35 asteeseen vain seitsemänä päivänä kesä-elokuun aikana. Vähemmän näitä erittäin kuumia päiviä on ollut viimeksi kesällä 2017.

- Mainos -

Myöskään yksittäisen päivän lämpöennätystä ei rikottu. Mittaushistorian kuumin päivä löytyy edelleen kesältä 1978, jolloin virallinen huippulämpö kirjattiin lukemiin 44,2 celsiusastetta.

Sen sijaan poikkeuksellista oli ensinnäkin se, ettei koko kesälle osunut kuin muutama viileämpi päivä, jolloin päivän ylin lämpötila jäi alle 28 asteeseen. Lisäksi lämpötila pysytteli harvinaisen sitkeästi korkealla myös öiseen aikaan. Vuorokauden keskilämpötila asettuikin koko noiden kolmen kuukauden aikana 26,84 asteeseen. Tämäkin luku on vuonna 1943 alkaneen mittaushistorian korkein.

Normaalia vai epänormaalia?

Diario Sur käsitteli tuoreita tilastoja laajassa artikkelissa, jonka yhteydessä lehti oli haastatellut mm. ilmastonmuutosasiantuntija José Damian Ruiz-Sinogaa Málagan yliopistosta. Hänen mukaansa tällaiset lämpötilat eivät ole normaaleja.

– Kello viideltä heinäkuisena iltapäivänä on yleensä hyvin kuumaa, ja sisämaassa kenties vielä vähän kuumempaa. Se on normaalia, mutta epänormaalia on se, ettei lämpötila laskenut tänä kesänä paljoakaan edes yöllä, Ruiz-Sinoga totesi Diario Surille.

Niin ikään samassa artikkelissa haastateltu Málagan yliopiston kasvitieteen professori Enrique Salvo Tierra oli samoilla linjoilla. Hän jopa esitti hurjalta kuulostavan ennustuksen.

– Todennäköisesti parin-kolmen vuoden kuluttua saavutamme täällä jo 50 lämpöastetta, Salvo Tierra arvioi.

– Pitää muistaa että edessämme on Afrikka, jonka aavikolla mitattiin viime vuonna koko planeetan kaikkien aikojen lämpöennätys 56 astetta, tuskin 450 kilometrin päässä täältä, hän perusteli näkemystään.

- Mainos -

Lähde: Diario Sur

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista