Venäjän musta joutsen!

Suomen kaartin paluulaulussa sanotaan: ”Kauan on kärsitty vilua ja nälkää Balkanin vuorilla taistellessa”. Sanat kuvaavat sitä sotilaan arkitodellisuutta missä tavallinen rivimies joutui elämään sodan kurimuksen keskellä Turkin sodassa 1870-luvulla. Eipä sodan karu arki ole siitä tuonkaan jälkeen sen kummemmaksi muuttunut. Sodan neljä peruselementtiä eli vilu, nälkä, pelko ja väsymys ovat edelleen sodissa läsnä!

Kaikki eivät ole rivimiehiä. Aina on niitä jotka johtavat sotaa hyvinkin kaukaa rintaman todellisuudesta! Silloin myös sodan arki näyttäytyy aivan toisenlaisena. Kreikkalaisen runoilija Pindaroksen (518-437 eKr.) kerrotaan sanoneen: ”Suloinen on sota sille, joka ei sitä tunne”. Näin se voi olla! Jollei tarvitse kokea sodan neljää peruselementtiä omissa nahoissaan, voi sota tuntua jopa suloiselta.

Se, joka on pelannut sotapelejä tietokoneella, on saattanut kokea samaa suloisuutta! Taitaa Putinkin ”pelata” Ukrainalla omaa sotapeliään? Ne ihmisten kärsimykset ja valtavat tuhot mitä näemme tiedotusvälineistä, voivat olla Putinille harhaista fiktiota.

- Mainos -

Harva olisi uskonut muutama vuosi sitten että Putin hyökkää Ukrainaan. Se tuntui silloin yhtä epätodennäköiseltä kuin että joku löytäisi mustan joutsenen. Nyt tuo musta joutsen on bongattu!

Putin hakee ydinaseliittolaisia mm. Kiinasta, Iranista ja Pohjois-Koreasta. Ydinsotaa on pidetty yhtä epätodennäköisenä kuin mustan joutsenen löytymistä! Tuskin Putin valmistelee joutsenlaulua koko ihmiskunnalle? Eihän?

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Hannu T. Korhonen
Kirjoittaja on eläkkeelle siirtynyt Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija, dosentti.
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...