Uutiset

Suurkatastrofi lähellä – tulipalossa tuhoutuneen tornitalon hälytysjärjestelmät eivät toimineet

 Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset

Maanantaina Fuengirolan rantakadulla sijaitsevassa Palmeras -kompleksissa oli uhkaava tulipalo. Hälytysjärjestelmät eivät toimineet, suurkatastrofi oli aivan hilkulla.

Mikään Palmerasin Torre 2 –talon hätä- tai hälytysjärjestelmistä ei toiminut maanantaisen tulipalon aikana. Edes rappukäytävän hätäuloskäynneistä kertovat exit –valot eivät palaneet. Talon asukkaat vaativat vastuuseen sitä tahoa, joka on laiminlyönyt turvajärjestelyt.

  Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset
Raimo Oksala joutui odottamaan parvekkeella yli 5 tuntia. Tietoa siitä milloin sähköt ja muut järjestelmät asuntoon palaavat ei vielä ole.

-Meillä oli asunnossa itse asentamamme palohälyttimet, jotka alkoivat hälyttämään. Heräsimme kuitenkin jo pari minuuttia aiemmin, kun naapuriasunnoista kuuluin paniikinomaista huutoa. Ryntäsimme saman tien rappukäytävään, mutta jo parin metrin etenemisen jälkeen huomasimme, että eteneminen olisi varma itsemurha. Käytävä täyttyi sakeasta, selvästi myrkyllisestä savusta, kertoo talon viidennessä kerroksessa asuva Raimo Oksala.

-Mikään talon omista hälytysjärjestelmistä ei toiminut. Tulee mielen kenen vastuulla tällainen laiminlyönti on, kyse oli kymmenien, jos ei satojen ihmisten hengestä. Ilmeisesti myös palokunnan tuleminen kesti tappavan kauan. Suurkatastrofi oli todella lähellä eikä mikään toiminut. Tulen kaikilla foorumeilla vaatimaan asian korjaamista ja laiminlyönnin aiheuttaneiden ihmisten saattamista vastuuseen.

Oksala palasi puolisonsa kanssa takaisin asuntoon ja he pakenivat lisääntyvää savua parvekkeelle.

-Siihen aikaan aamusta oli vielä todella kylmä. Olimme aluksi alusvaatteisillamme, mutta puolisoni kävi yksitellen noutamassa savun seasta lisää päälle pantavaa sitä mukaa kun kylmyys pakotti.

Oksala puolisoineen joutui odottamaan parvekkeella yli viisi tuntia, ennen kuin palomiehet hakivat heidät pois.

-Kyllä siinä ehti kaikenlaista miettiä parvekkeella. Pahinta oli, kun ei ollut mitään tietoa tapahtumien kulusta. Itseasiassa luin kännykästäni artikkelia fuengirola.fi  -sivustolta, se oli ainoa tiedonlähde mikä oli käytettävissä. Alhaalla kävi poliiseja, mutta heidän huutonsa eivät kuuluneet meille saakka. Ymmärsimme kuitenkin heidän käsimerkeistään, että kannattaa pysyä paikallaan, eikä lähteä yrittämään pois.

Paniikkia ja kaasunaamareita

Oksalat olivat ensimmäisiä, jotka noudettiin asunnostaan niin, ettei heille tarvinnut laittaa kaasunaamaria rappukäytävän kävelyn ajaksi. Sitä ennen pahimmin savusta kärsineistä asunnoista savusukeltajat kävivät noutamassa yksitellen ihmisiä kaasunaamareiden kanssa.

  Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset
Paniikki oli saada vallan. Yksi ihminen hyppäsikin alas parvekkeelta lonkkansa murtaen, useampi viritteli lakanaköysiä.

-Kun kävelimme rappukäytävää alas, näky oli melko lohduton. Tai oikeastaan paljon mitään ei näkynyt, koska sähköt olivat pois, eikä rappukäytävään tule luonnonvaloa mistään. Lattia oli liukas sammutusvedestä ja erilaisista –aineista. Neljännestä kerroksesta alaspäin palaneet sähkökaapelit roikkuivat todella alhaalla, niitä piti väistellä. Kerrokset 2-4 ovat käytännössä täysin tuhoutuneet.

Oksala puolisoineen ohjattiin ensin talonyhtiön uima-allasalueelle, missä annettiin ensiapua savua hengittäneille. Osa vietiin sairaalaan jatkotutkimuksiin ja hoitoon.

-Yksi ihminen oli paniikissa hypännyt alas alemman kerroksen parvekkeelta. Hän on pitkään sairaalahoidossa, tiettävästi häneltä on lonkka murtunut.

Uima-altaalta väki johdateltiin Palmeras –hotellin isoon saliin. Siellä oli paikalla palopäällikkö ja talonyhtiön edustaja.

-Viimein saimme kunnollista tietoa tapahtuneesta. Tässä tilaisuudessa kaikki toimi hyvin, espanjankielistä puhetta tulkattiin sekä englanniksi että suomeksi. Paikalla oli noin sata ihmistä, heistä vajaat parikymmentä suomalaisia.

Hotellin salissa käytiin paljon keskustelua tapahtuneesta ja koko väki oli järkyttynyt siitä, että hälytysjärjestelmät eivät toimineet.

-Siellä oli yksi vanhempi brittipariskunta, jotka olivat osanneet varautua oikein. He olivat säikähtäneet Lontoon tornitalon paloa niin, että olivat hankkineet itselleen kaasunaamarit ja otsalamput. Niiden avulla he pääsivät turvallisesti rappukäytävää pitkin turvaan heti palon alettua. Jos he olisivat viikko sitten kertoneet turvajärjestelyistään, heille olisi varmaan naurettu. Eipä enää ketään naurata.

Kuka korvaa?

Kaikille evakkoon joutuneille osoitettiin majoitusmahdollisuus hotelli Las Palmerasista. Talonyhtiön vakuutus ei majoitusta korvaa, mutta esimerkiksi Oksalan tapauksessa heidän oma matkavakuutuksensa maksaa majoituksen.

Koska palo aiheutui talon yleisistä tiloista, talonyhtiö on velvollinen korvaamaan sekä talolle että asunnoille aiheutuneet vahingot.

-Siitä varmaan käydään pitkä keskustelu, saako talonyhtiö kaiken takaisin vakuutusyhtiöltään. Melko huonossa jamassa moni asia näyttä olevan, esimerkiksi nuo hälytysjärjestelmät. Mikäli vakuutus ei korvaa, ilmeisesti yhtiövastikkeiden nosto on ainoa vaihtoehto.

Oksalan mukaan menee pitkään ennen kuin asuntoihin pääsee muuttamaan takaisin.

-Luulen, että kaikki sähköt ja nettikaapelit on vedettävä uudestaan. Lisäksi erilaisia maalaus- ja muita korjaustoimia on varmasti paljon. Ei tämä varmasti parissa viikossa ole valmista. Ehkä asuntoihin voisi mennä, mutta ilman sähköä ja sen takia myös juoksevaa vettä asuminen on melko haastavaa. Tässä odotellaan ja katsellaan miten kevät etenee.

  Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset
Torre 2 talo on tällä hetkellä suljettuna.

 

Antti Pekkarinen

Kuvat: Nadja Kuukka, Raimo Oksala ja Pekka jauhiainen

Lisää asiasta täältä:

Uhkaava palo suomalaisten suosimassa hotellissa Fuengirolassa

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Fillarimummo

Julkkikseksi pääseminen tai päätyminen on monisyinen asia. Joku saattaa käyttää läjäpäin...

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa