Lukuaika: Sami Yaffa hurahti moottoripyöräilyyn

Sami Yaffa hurahti moottoripyöräilyyn

Uuden soololevyn maaliskuussa julkaiseva Sami Yaffa paiskii hommia monella rintamalla. Liikkumiseen hän käyttää nykyään mieluummin moottoripyörää kuin autoa.

Janne Leipijärvi
Janne Leipijärvi
6 min lukuaika
Sami Yaffa.

Kun Sami Yaffan kanssa pääsee istahtamaan juttusille, ei puheenaiheista ole pulaa. Levyjä on tekeillä parikin kappaletta, TV:n puolella on Tähdet Tähdet -ohjelman kuvauksia ja tien päällä rokkari kiertää useammassa kokoonpanossa. Ja soolona.

Aurinkorannikolle Yaffa saapui akustisen yhden miehen soolokiertueensa merkeissä. Tosin yhtälöön kuului myös moottoripyörä, mutta siitä lisää tuonnempana.

Akustinen soolokiertue antoi Sami Yaffalle itselleenkin harvinaisen tilaisuuden kattavan uransa läpikäymiseen.

– Halusin että nämä akustiset keikat ovat kuin retrospektiivi urastani ja siitä keiden kanssa ja missä bändeissä olen soittanut. Kaikkia ei tietenkään saanut mahtumaan mukaan, mutta ne tärkeimmät, kuten Pelle Miljoona Oy, Hanoi Rocks, Jetboy, New York Dolls ja Joan Jett & the Blackhearts.

- Mainos -

Pelkkien biisien sijaan Yaffa halusi tarjota yleisölle myös tarinoita biiseistä ja niiden taustalta.

– Tarinoiden kautta päästään lähemmäs sitä bändiä jossa olin ja sitä biisiä jonka soitan. Ja niitä stooreja on matkan varrella tarttunut mukaan niin paljon, että joka ilta voisi kertoa uuden stoorin, hän nauraa.

Saatanan kätyrit

Ennen yhden miehen kiertuettaan Sami Yaffa ehti ryhtyä soolouralle myös levytysstudiossa. Kokeiltuaan ensin varovaisesti bänditouhuja 40 vuoden ajan… Mies röhähtää nauruun.

– Joo, just näin, 58 vuotiaana päätin laittaa soololevyn ulos, hän viittaa vuonna 2021 ilmestyneeseen soolo debyyttilevyynsä The Innermost Journey to Your Outermost Mind.

Lue myös: Sami Yaffa kävi kylässä

Levy sai hyvän vastaanoton, ja Sami itse piti koko prosessista, joten ei liene ihme, että toinen soololevy on jo julkaisua vaille valmis. Tammikuun 11. päivä Yaffa ilmoitti että kakkosalbumi saapuu kauppoihin ja suoratoistopalveluihin maaliskuun 8. päivänä.

Jos oli ensimmäisellä levyllä pitkä ja persoonallinen nimi, ei kakkoslevy jää takamatkalle. Uutukaisen nimi on ytimekkäästi Satan’s Helpers War Lazer Eyes And The Money Pig Circus.

– Aloin kaksi vuotta sitten setvimään biisi-ideoita, joita minulle oli kertynyt noin 90. Riffejä, kertosäkeitä, puolivalmiita biisejä, sanoituksia jne.

- Mainos -

Luvassa on Samin mukaan samankaltainen, erittäin monipuolinen levy kuin ensimmäinenkin.-

– Levy kuvastaa omaa musamakuani. Tykkään tehdä kaikenlaista musiikkia. Ja vaikka ne biisit saattavat tuntua keskenään eri genreiltä, niin siinä on kuitenkin punainen lanka ja kappaleet sopivat toisiinsa.

Eikä uusi levy ainakaan vierailevista muusikoista jää kiinni.

– Vieraileviksi tähdiksi sain Nasty Suiciden, Michael Monroen, Dregenin, Steve Conten ja Rich Jonesin, Yaffa luettelee rock ’n’ rollin kermaa.

Tähtiä ruotimassa

Sami Yaffa teki keväällä 2023 uuden aluevaltauksen myös television puolella, kun hän lähti mukaan Nelosen Tähdet Tähdet -ohjelmaan tuomarin ominaisuudessa. Kokemus oli niin positiivinen, että mies nähdään ruotimassa tähtiartistien edesottamuksia myös tänä keväänä.

– Otin alun perinkin sen jopin, koska se ei ole laulukilpailu jossa tuntemattomat kilpailee, koska sellaiset voivat olla aika rajuja, jopa vähän tuhoisia joillekin kilpailijoille. Tässä mukana ovat valmiiksi julkisuudessa olevat henkilöt, jotka ovat tottuneet siihen kaikkeen, mitä sen kanssa tulee. Siinä on mukavampi toimia kun kaikilla on valmiiksi vähän paksummat nahat, Sami kuvailee.

Myös tuomarikollegat saavat Yaffalta varauksettomat kehut.

Lilli Paasikivi on aivan käsittämätön henkilö jolla on ihan uskomaton kokemus oopperan johtajana ja oopperalaulajana, ja sitten on Juuso Mäkilähde, joka ei vaan osaa pitää suutaan kiinni. Se on mahtava kombo.

- Mainos -

Lue myös: Aurinkorannikon taikuri Noora Karma yllättää: kisailee laulamalla tv-hitissä

Yhtenä tähtenä Sami Yaffan arvioivan katseen edessä esiintyy Aurinkorannikollakin hyvin tuttu mentalisti Noora Karma. Muita kisassa nähtäviä tähtiä ovat mm. räppäri Paleface, näyttelijä Riku Nieminen, ex-missi ja sometähti Sara Chafak sekä laulajat Jennika Vikman ja Teemu Roivainen.

Kahdelle pyörälle

Sami Yaffa esiintyi Fuengirolassa kahdella keikalla, jonka jälkeen matka Aurinkorannikolta jatkui Torreviejaan vielä yhdelle keikalle, ennen kuin oli aika vetäytyä pienelle lomalle hänen Mallorcan-kotiinsa.

Suomesta basisti saapui Aurinkorannikolle lentäen, mutta täältä eteenpäin matka jatkui moottoripyörällä. Yaffasta tuli motoristi kymmenisen vuotta sitten nimenomaan Mallorcalla, oikeastaan vahingossa.

– Nuorempana lainailin usein kavereilta ensin mopoja ja myöhemmin prätkiä, mutta omaa pyörää minulla ei ollut, vaikka ajatus aina kiehtoikin.

Lue myös: Neljäkymmentä vuotta neljällä kielellä

Tilanne muuttui vuonna 2014, kun Sami muutti Mallorcalle asumaan.

–Tajusin että tarvitsen jonkun kulkuneuvon, koska kylässä johon muutin, ei ollut kauppaa vaan minun piti mennä vuoren yli kauppaan. Mainitsin asiasta isännöitsijälleni, ja hän sanoi että hänellä on ylimääräinen ”moto” jonka saisin lainaksi.

– Minä ajattelin tietysti että se on joku moposkootteri, mutta seuraavana päivänä hän marssitti minut 250-kuutioisen vuoden -82 Yamaha Specialin viereen ja sanoi että siinä. Se oli ihan mielettömän makee klassinen pyörä. Myöhemmin saimme sen vielä omaksi häälahjana.

Toukokuussa ajelemme vaimoni Meerin kanssa Andalusian läpi”

Sittemmin Sami Yaffa hankki moottoripyörän myös Suomeen. Uusi, vuoden 1952 Royal Enfieldin uusintapainos jäi Pohjolassa kuitenkin niin vähälle käytölle, että nyt oli aika siirtää se Mallorcalle.

– Kun tänne Fuengirolaan kysyttiin keikalle, niin järjestin samaan aikaan rahdilla prätkän Málagaan, niin pääsen tästä jatkamaan sillä ensin Torreviejaan ja siitä lautalla Mallorcalle. Tulee siisti ajopäivä kun pääsee ajamaan 500 kilometriä rantatietä, Sami Yaffa fiilistelee.

Espanjassa moottoripyöräilyä on tiedossa myös keväälle.

– Toukokuussa on tarkoitus tulla vaimoni Meerin kanssa ajamaan prätkällä Andalusian läpi, Sami Yaffa suunnittelee.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *