Neljäkymmentä vuotta neljällä kielellä

– Ihan sairaan hyvin, vastaa Sami Yaffa, kun häneltä kysyy kuinka vanha ratsu laukkaa. Vanha ratsu viittaa tässä yhteydessä Pelle Miljoona Oy:hyn, jonka 40-vuotisjuhlakiertue alkoi Fugefesteiltä.

Vuonna 1979 sai alkunsa oleellinen osa suomalaista uuden aallon musiikkia. Tuolloin kasattiin Pelle Miljoona Oy, joka seuraavana vuonna julkaisi klassikkoalbumiksi muodostuneen levynsä Moottoritie on kuuma. Bassoa yhtyeessä soitti 16-vuotias Sami Takamäki, jonka suomalainen musiikkiyleisö tulisi pian tuntemaan Hanoi Rocksin Sam Yaffana.

Levy julkaistiin loppukesällä 1980 ja syksyllä oli tiedossa kiertue, jonka piti räjäyttää auki kaikki portit menestykseen ja tehdä Pelle Miljoona Oy:stä Suomen ykkösbändi. Toisin kuitenkin kävi. Juuri ennen kiertueen alkua Takamäki lähti yhdessä Pelle Miljoonan kitaristin, muuan Andy McCoyn, kanssa Ruotsiin käynnistämään Hanoi Rocksia.

Ja tässä sitä nyt istutaan, lähes 40 vuotta myöhemmin, Fuengirolan keskustassa hotellin katolla yhdessä Sami Yaffan ja Andy McCoyn kanssa. Herrat ovat kaupungissa Fugefestin vuoksi. Pelle Miljoona Oy:n 40-vuotisjuhlakiertue käynnistyi Aurinkorannikolta ja jatkuu tammikuuhun asti. Luvassa on yli kaksikymmentä keikkaa ja kaikki huipentuu Helsingin jäähalliin 19. tammikuuta.

Vanha taika löytyi heti

- Mainos -

Pelle Miljoona Oy vuosimallia 2018 osoitti Fugefesteillä, että homma toimii edelleen. Bändi soitti viimeksi alkuperäiskokoonpanossaan vuonna 2011 yhden kiertueen verran. Sitä ennen taukoa oli yli 30 vuotta.

– Se oli aivan uskomatonta silloin 2011, kun alettiin soittaa meidän ensimmäistä sinkkua ”Olen kaunis”, niin se kuulosti heti ihan samalta kuin silloin aikoinaan.

Monesti kuulee sanottavan, että hyvässä bändissä on aina oma kemiansa, jokin joka erottaa sen kaikista muista ja saa myös soittajat viihtymään yhdessä. Yaffalla on määritelmä myös Pelle Miljoona Oy:n kemiasta.

– Tässä ei ole ketään keskivertoihmistä, ei yhtään puolitylsää tyyppiä. Kaikki on jotenkin aivan kuutamolla ja omaperäisiä, taiteellisia, lahjakkaita, aikamoisia sekopäitä. Ei mitään merkonomimuusikoita, hän luettelee. Vaikka sanastossa vilisee sekopään kaltaisia määritelmiä, huokuu Yaffan puheesta keskinäinen arvostus ja ystävyys.

Myös uutta musiikkia tarjolla

Pelle Miljoona Oy:n 40-vuotisjuhlakiertue ei ole pelkkä nostalgiatrippi. Siitä todisteena yhtye julkaisee marraskuun yhdeksäntenä päivänä viisi uutta kappaletta sisältävän EP:n. Uusista kappaleista muutama kuultiin myös Fugefestin keikalla, ja ilolla voi todeta niiden olevan taattua Pelle Miljoonaa.

Mutta voiko tästä kaikesta päätellä, että Pelle Miljoona OY:n klassinen kokoonpano olisi aktivoitumassa pidemmäksikin aikaa?

– No katsotaan nyt ensin miten tämä kiertue lähtee. Tässä on 22 keikkaa päätyen jäähallikeikkaan. Baby steps, toteaa Yaffa ja purskahtaa nauruun.

- Mainos -

Samalla kun juhlitaan Pelle Miljoona Oy:n 40 vuotta, täytyy tietysti muistaa, että myös Hanoi Rocksin perustamisesta tulee pian kuluneeksi samat 40 vuotta. Onko suunnitelmissa Hanoi Rocksin 40-vuotisjuhlia?

– Ei mitään suunnitelmia, tulee vastaus kuin apteekin hyllyltä.

Tv-hommissa useampi rauta tulessa

Muusikon ammatin ohella Yaffa räjäytti pankin myös tv:n puolella Sami Yaffa – Sound Tracker musiikkiohjelmallaan. Vuonna 2014 alkaneen, lukuisia palkintoja saaneen sarjan kolmella tuotantokaudella Yaffa on matkustanut ympäri maapallon ristiin rastiin tutustuen ja tutustuttaen katsojat lukuisiin musiikin, tanssin ja kulttuurin lajeihin.

Sound Trackerin juuret ovat vahvasti Andalusiassa, sillä sarjan ensimmäinen jakso kuvattiin täällä.

– Kiersimme kaksi viikkoa ympäri ämpäri pitkin Andalusiaa ja kuvasimme yhteensä 74 tuntia materiaalia. Sen jälkeen veimme koko läjän editoijalle ja sanoimme että ’paa tosta vähän kasaan jotain’. Editoija ei ollut kovin mielissään, Yaffa muistelee.

Television tekeminen kiinnostaa miestä edelleen, mutta suunnitelmat ovat vielä hiukan auki.

– Muutama rauta on tulessa, mutta niistä ei voi vielä kertoa, kun mitään ei ole lyöty lukkoon. Katsotaan lähemmän vuoden tai kahden aikana mitä tapahtuu. Osa jutuista liittyy musiikkiin, osa ei.

- Mainos -

Osa vuodesta kuluu Mallorcalla

Sami Yaffalla on vahva suhde Espanjaan. Hän asuu ison osan vuodesta Mallorcalla, jossa viihtyy kuulemma erinomaisesti.

– Kylässä jossa asun, on tällä hetkellä ehkä 40 asukasta, ja high seasonin aikaan noin pari sataa. Siellä ei ole kauppoja ja ravintoloitakin vain pari. Mutta koska kylä on todella kauniilla paikalla, siellä käy paljon lounasläpikulkijoita. Ihmiset tulevat ravintolaan syömään, ihailevat hetken maisemia ja jatkavat matkaansa.

Vaikka Yaffan asunto on Mallorcalla, myös Espanjan manner on hänelle tuttu ja joiltain osin erittäin mieleinen.

– Galicia ja Baskimaa pohjoisessa ja Andalusia täällä etelässä ovat mantereen ehdottomia helmiä.

Andalusian ykköspaikka on Sami Yaffan mukaan helppo nimetä.

– Sevilla! Se on hiukan niin kuin Espanjan New York. Vähän raffi ja likainen, paljon erilaisia huudeja, runsas mustalaiskulttuuri, mieletön paikka!

Janne Leipijärvi

Sami Yaffa

  • 55 vuotta
  • Oikealta nimeltä Sami Takamäki
  • Aloitti Pelle Miljoona Oy:ssä 16-vuotiaana
  • Nousi maineeseen Hanoi Rocksin basistina
  • Muita yhtyeitä mm. New York Dolls, Joan Jett and the Blackhearts, Mad Juana, Demolition 23, Jerusalem Slim ja Jet Boy
  • Soittaa nykyään Michael Monroen nimeä kantavassa yhtyeessä

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...