Lukuaika: Lamaannuksesta takaisin lauteille

Lamaannuksesta takaisin lauteille

Korona-aika osoitti Pauli Hanhiniemelle sen kuinka tärkeä oma elämäntapa on.

Pauli Hanhiniemi on totuttu näkemään ja kuulemaan Aurinkorannikon musakansan ilona vuosittain jo yli kymmenen vuoden ajan. Siinäpä jälleen yksi perinne, johon koronapirulainen teki reiän, muttei onneksi tuhonnut lopullisesti. Huhtikuu 2022 merkitsi Hanhiniemen paluuta keikalle Fuengirolaan.

Alavuden kasvatti myöntää kuitenkin avoimesti, että vajaan parin vuoden kärvistely esittävänä ja luovana taiteilijana ei ollut helppoa. Ei luonnollisesti taloudellisesti, muttei myöskään henkisesti.

- Mainos -

– Monet sanoivat esimerkiksi, että nythän on aikaa säveltää ja sanoittaa ja niin edelleen, kun ei voi tehdä muutakaan. Mutta kun se työ tähtää siihen että joku sen kuulee, niin ei ihan hirveästi saanut mitään tehtyä, Hanhiniemi kertoo.

– Pikemminkin voi sanoa että se koronakurjuus otti aika tehokkaasti valtaansa. Käytännössä minua on masentanut kaksi vuotta. Korona vei aloitekyvyn melkein kokonaan ja olen pari vuotta huokaillut vaan, muusikko kuvailee.

Elinkeinon ja elämäntavan katoaminen pariksi vuodeksi havahdutti Hanhiniemen myös arvostamaan ammattiaan ja elämäänsä esiintyvänä taiteilijana.

– Huomasin kuinka tärkeä tämä elämäntapa minulle on, ja nimenomaan yleisökontakti

Uutta muhimassa

Onneksi Pauli Hanhiniemen puheet täydellisestä saamattomuudesta eivät ole aivan koko totuus. Jotain sentään on syntynyt ja syntymässä.

– Kyllä jonkun verran lauluja on syntynyt. Ja uusi levykin on tekeillä, hän lupaa.

Kärsivällisyyttä faneilta kuitenkin vielä kaivataan.

- Mainos -

– Tämän koronan takia sellainen tarmo biisien viimeistelyyn on puuttunut, joten ideat ovat vielä aika levällään.

Armoitettuna sanoittajana tunnettu ja palkittu Pauli Hanhiniemi on kypsyttelemässä myös kirjallista projektia. Ennen pandemiaa, vuonna 2019 häneltä ilmestyi esikoisromaani Kaukopuhelu. Proosaa on jatkossa tarkoitus kirjoittaa lisää.

– Yksi romaanisuunnitelma on olemassa, mutta se hautuu tällä hetkellä. Siitä tulee omaelämäkerrallinen tarina, joten periaatteessa se kaikki on jo päässäni, mutta sitä pitää nyt pohtia, rajata ja miettiä painotuksia. Arvioin että vuonna 2024 kirjan pitäisi olla valmis, Pauli Hanhiniemi laskeskelee.

Vihdoin lavoille

Pauli Hanhiniemestä on helppo aistia helpotus ja ilo, joka juontuu siitä, että vihdoin keikkapaikat ovat auenneet ja mies on päässyt leipätyönsä ja kutsumuksensa pariin, esiintymään ihmisille. Eikä yleisö selvästikään ole unohtanut Hanhiniemeä.

– Tuossa juuri katselin, että marraskuun puoliväliin saakka minulla on 50 keikkaa kalenterissa, joten keikkojen suhteen olen ihan täystyöllistetty, hän iloitsee.

Hanhiniemeä nähdään lavoilla erilaisissa kokoonpanoissa. On duo-keikkoja Ville Rauhalan kanssa, on Pauli Hanhiniemen Retkueen keikkoja ja kermana kakun päällä Kolmas Nainen kiertää aktiivisesti.

– Kolmas Nainen on isoin juttu tulevalla keikkakaudella, Hanhiniemi vahvistaa.

- Mainos -

Eikä ihme, sillä tänä vuonna 40 vuotta täyttävä Kolmas Nainen julkaisi lokakuussa 2019 uuden albumin Linjassa, eikä ehtinyt käytännössä lainkaan keikkailla sen tiimoilta ennen kuin korona sulki salit. Nyt on aika ottaa vahinko takaisin.

Lyriikan mestari

Väheksymättä millään tavalla Pauli Hanhiniemen sävellyskynää, on lienee turvallista sanoa, että vielä sävellyksiään enemmän hän on kerännyt mainetta ja kunniaa sanoituksillaan. Omien yhtyeidensä ja soolotuotantonsa ohella hän on kirjoittanut koko joukon lyriikoita monille Suomen johtaville yhtyeille ja artisteille.

Satojen lyriikoiden joukosta löytyy lukematon määrä suomalaisten kollektiiviseen muistiin jääneitä riimejä, mutta onko Hanhiniemellä itsellään omasta kynästä lähtenyttä suosikkiriimiä?

– Jaa-a, se riippuu vähän mielialasta, hän pohdiskelee. Ja sitten silmäkulmaan syttyy pilke:

– Ei minulla mitään yhtä ylitse muiden ole, mutta joskus tulee mieleen tämä ”Ei vuodet kulu, ne kuluttaa”. Se on aika käyttökelpoinen, hän virnistää.

Vuodet ovat kuluneet tai kuluttaneet, kuinka vain, mutta joka tapauksessa ne ovat tuoneet Hanhiniemelle menestystä ammatissa jota hän rakastaa. Mutta vieläkö hänellä on unelmia?

– Uneksin ja toivon että säilyisi terveys niin hyvin että pystyisi jatkamaan musisointia ja tätä kiertelevää elämäntapaa, hän pohtii.

Meneillään on myös pitkäkestoisempi projekti yhden unelman kimpussa.

– Vuonna 2005 aloitin pitkällisen projektin opetella soittamaan kitaraa ja säestämään itseäni. Osasin toki soittaa jonkin verran ja olin riffejä rakennellut ja niin edelleen, mutta en ollut opetellut soittamaan niin hyvin että voisin varmasti säestää itseäni, Hanhiniemi kertaa.

– Asetin silloin vuonna 2005 itselleni sellaisen tavoitteen että jos en viidessä vuodessa ole edistynyt tarpeeksi, niin laitan kitaran syrjään ja pyydän jonkun muun säestäjäksi. Mutta omasta mielestäni olen edistynyt, ja se on sellainen hanke joka ei lopu koskaan.

Espanjasta ja Aurinkorannikosta on muodostunut Hanhiniemelle jokseenkin vakio keikkapaikka.

– Olimme ensimmäisen kerran Fuengirolassa keikalla vuoden 2008 kansainvälisillä päivillä. Olimme ihan huuli pyöreänä että mikä hemmetin meininki täällä kaupungissa on, Pauli Hanhiniemi muistelee.

Sen jälkeen mies on käynyt lähes joka vuosi Aurinkorannikolla keikkailemassa, väliin on jäänyt vain yksi vuosi ja sekin koronan vuoksi.

Kuka?

  • Pauli Hanhiniemi
  • 57 vuotta
  • Yhtyeitä mm. Kolmas Nainen, Pauli Hanhiniemen Perunateatteri ja Hehkumo
  • Juha Vainio -sanoittajapalkinto vuonna 2007
  • Tehnyt sanoituksia mm. Yölle, Popedalle ja Pate Mustajärvelle

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi, kuva: Santtu Hyytinen
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Miten Suomelle käy euroviisuissa?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...