Kela-korvaukset ulkomailla tehdyistä hoidoista moninkertaistuvat

Eduskunta hyväksyi helmikuussa uuden lain, joka nostaa merkittävästi mahdollisuuksia hakea kelakorvausta ulkomailla tehdyistä hoidoista.

-Tämä on huikea muutos ja siitä tulee merkittäviä etuisuuksia monelle suomalaiselle Aurinkorannikollakin. Esimerkiksi nuorilta matkaajilta puuttuu usein matkavakuutus, nyt jos käsi katkeaa täällä, hän voi hakea hoidon kustannukset jälkikäteen Kelalta, Jan Wiklund Costaklinikalta kertoo.

Kela-korvausta on mahdollista saada lääketieteellisesti perustellusta sairauksien ennaltaehkäisystä, sairauden toteamiseksi tehtävistä tutkimuksista, taudinmäärityksistä, hoidosta ja kuntoutuksesta. Eli myös kiireettömästä ja ennaltaehkäisevästä hoidosta, joka ei kuulu matkavakuutuksien kattavuuden piiriin.

Kela-korvauksen saamiseen on muutamia ehtoja.

-Annetun hoidon tulee olla Suomen hoitokäytäntöjen mukainen tai niihin verrattava. Eli samankaltainen hoito olisi annettu myös Suomessa.

-Potilas kuuluu Suomen sosiaaliturvan piiriin.

-Potilas on maksanut hoidon paikan päällä, korvaus haetaan jälkikäteen. Korvauksesta vähennetään potilaan hyvinvointialueen perimä asiakasmaksu.

-Hoito tapahtuu EU- tai ETA -maassa tai Sveitsissä, Iso-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa.

Uusi laki muuttaa entisiä käytäntöjä olennaisesti. Aiemmin esimerkiksi yleislääkärin vastaanotolla käynnistä Kela on korvannut vain 8€. Jatkossa korvaus on huomattavasti suurempi, potilaan hyvinvointialue määrittää hinnan lääkärikäynnistä Suomessa ja se on enimmäismäärä, minkä korvauksen potilas voi saada. Käytännössä hinta esimerkiksi Espanjassa on usein Suomea halvempi, joten korvauksen saa täysimääräisenä.

Huomioitavaa on vaatimus hoidoista Suomen hoitokäytäntöjen mukaan. Esimerkiksi isoissa yksityissairaaloissa Espanjassa saatetaan tehdä paljon tutkimuksia, jotka eivät suoranaisesti liity siihen vaivaan, jota potilas on ollut hoidattamassa. Potilaan hyvinvointialue arvioi, mikä osa hoidoista ja tutkimuksista on ollut oleellista ja niistä maksetaan korvaus.

-Suomen ja Espanjan käytännöt erikoislääkärille lähettämisestä ovat melko erilaisia. Suomessa yleislääkäri hoitaa vaivoja aika pitkälle, Espanjassa erikoislääkärille ohjataan helpommin. Hyvinvointialue arvioi tämänkin tarpeen ja se saattaa vaikuttaa oleellisesti korvaukseen. Meillä Costaklinikalla työskentelee suomalaisia lääkäreitä, jotka tuntevat Suomen käytännöt. Luulisin, että siksi meidän tekemistä hoidoista tulee vähemmän hylkääviä päätöksiä, kuin espanjalaisten lääkäriasemien tekemistä hoidoista, Wiklund arvelee.

Yksi asia mihin uusi käytäntö vaikuttaa ovat kroonisia sairauksia sairastavat turistit. Matkavakuutus ei korvaa esimerkiksi sydänvaivoista aiheutuneita hoitokuluja. Nyt sydänsairas voi hakea Kelalta korvauksen hoidosta, aiemmin tämä ei ollut mahdollista.

Uusi käytäntö saattaa lisätä myös terveysturismia. Suomessa jonot moniin hoitoihin ovat pitkät. Potilas voi hakea Kelalta ennakkopäätöstä vaikkapa polviproteesin tekoon. Kela kysyy hyvinvointialueelta hintaa ja sen verran potilas on oikeutettu saamaan, jos hän teettää proteesin vaikkapa Aurinkorannikolla.

 

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Antti Pekkarinen
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Jos presidentinvaalit pidettäisiin nyt, ketä äänestäisit?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...