Näin paljon on Espanjaan Suomesta maksettava työeläke keskimäärin

Suomesta ulkomaille maksettujen työeläkkeen saajista 2.000 asuu Espanjassa.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
3 min lukuaika
Parituhatta Espanjassa asuvaa suomalaista sai vuonna 2023 työeläkettä keskimäärin 1.586 euroa kuukaudessa. Kuvassa Fuengirolan suosittu rantakatu, Paseo Maritimo.

Suomen Eläketurvakeskus on julkaissut mielenkiintoisen vuosikatsauksen ulkomaille maksetuista työeläkeistä.

Vuoden 2023 lopussa maksettiin Suomessa työeläkettä 1.554.000 henkilölle, joista 35.000 asui ulkomailla. Kaikista työeläkkeensaajista naisia oli 852.000 (55 prosenttia) ja miehiä 702.000 (45 prosenttia).

Kaikkiaan työ- ja kansaneläkkeensaajia oli Suomessa 1.650.000 vuonna 2023. Heistä työeläkettä sai 94 prosenttia. Työeläkkeensaajiin kuuluvat kaikki yksityiseltä ja julkiselta sektorilta eläkettä saavat.

Työeläkkeenä omaa eläkettä saaneiden keskimääräinen työeläke oli 1.807 euroa kuukaudessa vuonna 2023. Miesten keskimääräinen kuukausieläke oli 2.155 euroa ja naisten 1.520 euroa.

- Mainos -

Naisten pienemmät eläkkeet johtuvat Eläketurvakeskuksen mukaan pääosin naisten keskimäärin miehiä alhaisemmasta palkkatasosta, hieman lyhyemmistä työurista ja ikärakenteesta.

Lue myös: Maria, 88, uhattiin häätää kodistaan ”turistien tieltä” – jalkapallojoukkue pelasti pienituloisen eläkeläisen

Kaksi prosenttia työeläkkeensaajista asuu ulkomailla

Suomesta maksettiin työeläkettä ulkomaille 35.100 eläkkeensaajalle vuoden 2023 lopussa. Tämä on noin kaksi prosenttia kaikista työeläkkeensaajista.

Valtaosa eläkkeistä on vanhuuseläkkeitä.

Ulkomailla asuvista työeläkkeensaajista lähes 90 prosenttia (30.700) sai vanhuuseläkettä. Perhe-eläkettä sai 12 prosenttia (4.300) ja työkyvyttömyyseläkettä 3 prosenttia (1.100). Ulkomailla asuvista työeläkkeensaajista 54 prosenttia oli naisia.

Lue myös: Parempaa eläkettä jahtaavat ikäihmiset valtaavat Espanjan Aurinkorannikon työmarkkinoita

Espanjaan maksettu keskieläke oli 1.586 euroa

Eniten eläkkeitä maksettiin Ruotsiin.

Vajaa puolet eläkkeistä (15.100) maksettiin Ruotsiin. Seuraavaksi eniten eläkkeitä maksettiin Viroon (4.400), Espanjaan (2.000) ja Saksaan (2.000). Espanja on Välimeren maista selvästi suosituin. Ranskassa asuu noin 700 työeläkkeensaajaa ja Italiassa 300.

- Mainos -

Eläketurvakeskuksen mukaan pääsyy on aiempien vuosikymmenten muuttoliike Ruotsiin.

– Osa Ruotsiin muuttaneista ehti aloittaa työuransa Suomessa ja kartuttaa täällä itselleen työeläkettä. Nyt nämä henkilöt ovat jo eläkeiässä ja hakeneet Suomessa karttuneen eläkkeen maksuun, Eläketurvakeskuksen tilastosuunnittelija Joonas Hautamäki sanoo.

Ruotsiin maksettava työeläkkeiden määrä vähenee joka vuosi. Vielä kymmenen vuotta sitten työeläkettä maksettiin länsinaapuriin 19.000 henkilölle.

Keskimääräinen ulkomaille maksettu työeläke oli 616 euroa kuukaudessa.

Maista, joihin maksettiin eläkettä vähintään 300 henkilölle, suurin keskieläke oli Ranskassa asuvilla (1.626 €/kk) sekä Espanjassa (1.586 €/kk) asuvilla. Ruotsiin maksettavat eläkkeet olivat suuruudeltaan keskimäärin 360 euroa kuukaudessa.

Kyse on siis ulkomailla asuvista eli eri maissa kirjoilla olevista Suomen työeläkkeen saajista.

Eläketurvakeskuksen kaaviosta käy ilmi, että eniten työeläkkeitä ulkomaille maksettiin Ruotsiin, Viroon, Espanjaan ja Saksaan. Ruotsi on selvä ykkönen ja siksi kaaviossa omalla viivallaan.

Hallituksen kohumuutos ei koske työeläkkeitä

Tänä vuonna Espanjan Aurinkorannikollakin on keskustelua ja huolta herättänyt Suomen hallituksen linjaus kansaneläkkeiden ulkomaille maksamisen lopettamisesta. Muutoksen on määrä tulla voimaan ensi vuoden vaihteessa.

Lue myös: Riikka Pulliainen Kelan eläketiedoista: ”Päätöksemme hylätä Espanja voikin vielä muuttua”

- Mainos -

On hyvä muistaa, että työeläke ja kansaneläke ovat kaksi eri asiaa.

Suomessa ansaittu työeläke maksetaan riippumatta siitä, missä maassa eläkeläinen asuu tai minkä maan kansalaisesta on kyse. Hallituksen tiukennuslinjaus ei siis vaikuta työeläkkeen maksamiseen – sitä saa jatkossakin, vaikka viettäisikin talvet Fuengirolassa.

Jaa tämä artikkeli
11 kommenttia
 • Hyvin lyhytnäköinen päätös on jättää kansaneläkkeet maksamta ulkomaille. Se saatta palottaa osan pientä eläkettä saavista takaisin kylmään ja pimeään entiseen kotimaahan jossa kustannustaso on paljon korkeampi kuin Espanjassa. Kun kansaneläkettä saavat eivät sitten Suomessa pärjää pienellä eläkkeellään he saattavat hakea toimeentulotukea. Ei tuollaisesta päätöksestä ole mitään hyötyä kenelekään. Olisi hauska saada tietää tämän päätöksen perustelut ja päättäjät.

  • Annetaan Orpon ja Purran riehua nyt katkeruuttaan kun joutuivat koulussa olemaan niitä luokan hiljaisia. Sääliksi käy noita kahta reppanaa, jotka lumipestiin ensilumen tullen ja päät uitettiin vessanpöntössä lumien lähtiessä. Nokka veressä lähti Orpokin kun joutui armas aika kesälomien koittaessa!

  • Tietysti tämä kauhea hallitus Riikka Purra on oikein hirviö leikkaamaan kaikesta , en ymmärrä kuka äänestää Perussuomalaisia ja Kokoomusta oikeisto tietysti koko hallituksen syy

 • Tuleeko kansaneläkkeideu ulkomaille maksamisesta plussaa vai miinusta, riippuu siitä, moniko palaa siitä syystä Suomeen ja meneekö toimeentuloluukulle. Luulisi, että VM tai Kela olisi sen arvioinut. Sinänsä asia on selvä, sillä Kansaneläkelaissa on ainakin yli 15 vuotta lukenut: ”Tämän lain tarkoituksena on turvata Suomessa asuvan henkilön toimeentuloa vanhuuden ja työkyvyttömyyden ajalta”.

 • Hah ne mitään toimeen tulo tukea saa jos saavat joka kuukausi 1000 euroa kelasta! Ja siihen on laskettu asumis- tuki mukaan ja joillakin 150€ takuu eläke että turha luulo että saa mitään enempää ite on maksettava sähkölaskun ym muut menot.

 • Kateus on aito suomalainen perinne ja se riittää päätösten perusteeksi.

 • Aivan sadistinen päätös lopettaa kansaneläke ulkomailla asuvilta. Minulle päätös maksaa 570€/kk tulonmenetystä. Mi ulle se on valtava menetys mutta valtiolle hyttysen paska itämeressä. Jos satan elämään vielä 10v niin minulta on ”rakas” synnyinmaa ulosmitannut yli 600 000€!!!!!! Lienee pikkurahoja Orpolle ja Purralle mutta ruokottoman hävytön idea heiltä!

 • IHMETYTTÄÄ, että kehittävät hake toimentulotuk vaikkeivät asu suomessa.Onko heille rahaa tärkeämpi,kuin oma maan ja kansan hyvinvointi? OUTO porukka,muuttavat ulkomaille,mutta toimentulotuet hakevat suomesta… Suomen lopetettävä kaiki maksut ulkomaalla asuville. Suomen ostovoima vähene,ja se vaikuttaa Suomen Budjettiin,kun toiset eivät välitä oma maan tulevaisuudesta.Heidän lapset kärsi myös,kun vanhemmat egoistit ajattelevat vain itsestä.

  • Ei ulkomaille makseta mitään asumistukia tai muita etuuksia pelkkä kansaneläke nyt ne joutuvat. Maksamaan asumistuet ja muut. Laskut mitkä ylittävät perustoimeentulon.

 • Mitenkä tämä sopii sen kanssa että pitäisi saada lisää veronmaksajia Suomeen.
  Varmaan moni tulee kun varmaankin ainoana maana ei maksa eläkettä ulkomaille edes semmoiselle joka on uran aikana useammassa maassa töissä.
  Kyllä täytyy ihmetellä Suomen taitoja rekrytoida…….

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *