Lukuaika: Riikka Pulliainen Kelan eläketiedoista: ”Päätöksemme hylätä Espanja voikin vielä muuttua”

Riikka Pulliainen Kelan eläketiedoista: ”Päätöksemme hylätä Espanja voikin vielä muuttua”

Hallituksen eläkeleikkauksen Fuengirolassa asuva uhri Riikka Pulliainen, 48, sai uutta tietoa kesken Suomeen pakkomuuton.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
3 min lukuaika
Riikka Pulliainen on noussut yhdeksi näkyvimmäksi kansaneläkkeiden leikkauksen vastustajista. Hän on asunut koirineen Espanjan Aurinkorannikolla vuodesta 2021. Kuva: Faceboook.

Lakkauttaako Suomi kansaneläkkeiden maksamisen ulkomaille vai ei? Ja jos lakkauttaa, niin mistä alkaen? Entä mitä etuuksia lakkautus pitää sisällään?

Kaikki nämä kysymykset ovat yhä avoinna, ja Kela nosti ne esiin perjantaisessa (10.5.) tiedotteessaan. Kansaneläkelaitos totesi, ettei sillä ole tietoa kansaneläkkeiden lakkautusten aikataulusta tai edes tarkasta sisällöstä.

Koska tarkkaa tietoa juuri mistään ei ole, Kela ilmoitti jatkavansa ”toistaiseksi eläkkeiden maksua normaalisti”.

Lue myös: Uutta tietoa eläkekohusta: Kela jatkaa toistaiseksi kansaneläkkeiden maksua ulkomaille normaalisti

- Mainos -

Reumasairas Riikka päätti jo palata Suomeen

Riikka Pulliainen, 48, on noussut yhdeksi näkyvimmäksi hallituksen leikkauspäätöksen uhriksi. Espanjan Aurinkorannikolle vakavan sairautensa takia muuttanut Riikka menettäisi peräti puolet tuloistaan, mikäli kansaneläke katoasi.

Mikkeliläislähtöinen Riikka muutti miehensä Janne Pitkäsen, 50, ja koiriensa kanssa Fuengirolaan syksyllä 2021.

Lue myös: Eläkeleikkaus itkettää: sairauden takia Fuengirolaan muuttanut Riikka, 48, menettää puolet tuloistaan

Riikka sairastaa psoriasisreumaa ja on sairautensa takia työkyvyttömyyseläkkeellä. Espanjassa elämänlaatu on parantunut merkittävästi, kun Riikka on voinut kulkea invamopolla tai toisinaan jopa lyhyitä matkoja kävellen lumettomilla kaduilla.

Hän joutuu käymään kuuden viikon välein tiputuksessa sairaalassa, joten eläkeleikkaus pakottaa perheen takaisin Suomeen.

Riikka kertoi huhtikuussa, että ovat ostaneet laivaliput kesäkuuksi Suomeen.

– Matto vedettiin jalkojen alta, hallituksen säästötoimia itkenyt Riikka kuvaili tuntojaan.

Lue myös: Kansaneläkkeen menettävä Riikka muuttaa Fuengirolasta takaisin Suomeen: ”Ei ole paukkuja taistella”

- Mainos -

Yksi kohta voi muuttaa kaiken

Kelan perjantaisessa tiedotteessa ei Riikan mukaan ole heille juurikaan mitään uutta.

– Kyllä meidän muuttosuunnitelmamme pysyvät ennallaan, muuttoa jo valmisteleva ja Espanjan kodin irtaimistoaan myyvä Riikka sanoo.

– Suomi kutsuu kesäkuussa.

Mutta yksi kohta saattaa muuttaa kaiken. Kelan mukaan on epäselvää, mitä kansaneläkelain mukaisia etuuksia lakkauttaminen koskisi. Kansaneläkelain mukaisia etuuksia ovat vanhuuseläke, työkyvyttömyyseläke, leskeneläke, lapseneläke ja lapsikorotukset.

– Mikäli hallitus päättäisikin, että lakkautus ei koske työkyvyttömyyseläkettä, silloin meidän tilanteemme muuttuisi. Meidän olisi mahdollista ehkä sittenkin jäädä Espanjaan, Pulliainen huudahtaa.

Tilanne on kuitenkin sekava. Epätietoisuus on sana, joka kuvaa niin viranomaisten kuin yksityisten ihmistenkin ajatuksia.

Riikka kantelee sittenkin EU-komissioon

Vaikka Riikka aiemmin totesi, ettei jaksa lähteä taistelemaan hallituksen leikkauspäätöstä vastaan, nyt mieli on muuttunut.

Pulliainen aikoo tehdä kantelun EU-komissioon. Hän sanoo, että kirjelmä on jo vireillä.

- Mainos -

– Olemme puhuneet alan asiantuntijankin kanssa, ja meidän kaikkien mielestä tämä Suomen hallituksen päätös on vastoin EU-lakeja. Tavaran, ihmisten ja rahan pitäisi liikkua EU:n alueella vapaasti maasta toiseen, Riikka alleviivaa.

Jaa tämä artikkeli
9 kommenttia
 • Skulle vara skamlöst att styra vuxna människors liv i detta fall Mänskliga rättigheter att bo p verka var de vill och Pensionen har de förtjänat under 30- 40 år
  Trodde Finland var en rättsstat .
  Horror

 • Kateus, kateus..Onhan tunnettua suomalaisten kateus.
  Kateus on kiimaakin vahvempi tunne…hyvä Suomi.

 • Hallituksessa ja sen neuvonantajissa on nyt niin ammattitaidotonta porukkaa, mistä tämä hyvä esimerkki. Laiton päätös leikata kansaneläkkeet ulkomailla asuvilta. Mikäli toteutetaan tulee Suomelle vaan suuremmat kulut näistä takaisinmuuttajista. Ei muuta kuin suoraan sossun luukulle ja maksakaa lääkkeet, eläminen ja asunto.

 • Se on sosiaalietuus, veronmaksajien velvollisuus ei ole maksaa loisimista ulkomailla

 • Muistaakseni Norjassa jouduttiin maksamaan korvauksia koska päätös työkyvyttömyyseläkettä maksamatta jättäminen oli vastoin EU:n lakeja.

 • Ei ole vielä täysin varmaa hallituksen päätöksen laillisuus. Tätä ei ole testattu vielä EU:ssa. Jospa tämä muuttuisi vielä.

  • Nyt on sellainen hallitus Suomessa,ettei mitään tolkkua touhussa! Olisivat muuttuneen kaivosveroihin ja yritystukiin,siellä olisi ollut löysää rahaa tarjolla valtiolle

 • Suomi on järkikäydellinen maa ja mieti onkos välejä että ,kun kerran oot eläkelle , ja eläkelainen Asuutko Suomessa vai Afrikassa tai joku EU hun toisessa maassa .. miks puututaan tämmösiin 🥵

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *