Vettä ja hiekkaa taivaalta

Kulunut viikko on ollut sääilmiöiltään poikkeuksellinen. Ensin tuli Caliman mukana tonneittain hiekkaa, sitten Celia toi paljon kaivattua vettä.

Saharasta kulkeutunut hiekkapöly, joka näkyy ilmassa oranssin sävyisenä sumuna, on varsin yleinen ilmiö Andalusiassa. Ilmiö voi esiintyä jopa useita kertoja vuoden aikana, erityisesti kesällä. Kuluneella viikolla tämä Calimaksi kutsuttu ilmiö oli poikkeuksellisen intensiivinen ja runsas.

-Nyt koettu Calima oli historiallinen, en itse muista nähneeni ikinään mitään vastaavaa, Málagan meteorologisen keskuksen johtaja Jesús Riesco arvioi.

Hiekkapölysumu heikensi merkittävästi näkyvyyttä rannikolta Madridiin saakka ja ilmanlaatu oli pahimmillaan erittäin heikko. Hiekkapölyn arvioidaan kulkeutuvan tuulien mukana pohjoiseen, jopa Hollantiin ja Saksaan, ehkä jopa Suomeen asti.

Hiekkapöly voi olla haitallista erityisesti ihmisille, joilla on hengitystiesairauksia. Hiekkapöly voi aiheuttaa limakalvojen ärsytystä, yskää, silmien ärsytystä ja jopa hengitysvaikeuksia.

Sateeseen sitoutuva hiekkapöly aiheutti mutasadetta, josta seurasi melkoista sotkua ja harmia erityisesti kiinteistöjen kunnossapidosta ja siivouksesta vastaaville. Myös autoille aiheutui ikkunoiden naarmuuntumista ja suodattimien tukkeutumista.

Viimein sadetta

Hiekkapölyn kanssa samaan aikaan eteläiseen Espanjaan saapui myös kovia tuulia ja sateita mukaan tuonut Celia -myrsky. Sadetta on todellakin alueelle kaivattu ja nyt vesipulaan saatiin pientä ensiapua.

Parhaimmillaan vettä on tullut reilusti yli 100mm, mikä on tietysti hyvä uutinen. Ihan parhaaseen paikkaan sateet eivät varsinkaan alussa osuneet, Málagan suurimmat altaat la Viñuelan alueella pääsivät nauttimaan sateesta vasta tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Onneksi ryöpsäys oli merkittävä, ainakin 70mm vesipatja satoi tuolle alueelle ja vettä saatiin kerättyä reilusti talteen. Erilaisten arvioiden mukaan sateet ovat nyt tuottaneet noin kuukauden vedentarpeen.

Kun verrataan kerätyksi saadun veden määrää aiempiin vuosiin, tilanne on huolestuttava. La Viñuelan altaissa on tällä hetkellä 23 miljoonaa kuutiometriä vettä. Se on alle 14% altaiden kapasiteetista. Viime vuonna vastaavat luvut olivat 54 miljoonaa kuutiometriä ja 33%. Jos katsotaan kymmenen vuoden keskiarvoa samalta viikolta, lukemat ovat 93 miljoonaa kuutiometriä ja 56%. Altaissa on siis runsaasti tilaa.

Tulevien päivien sääennusteet ovat vedenkeräyksen kannalta hyviä, vettä pitäisi tulla pitkin ensi viikkoa välillä reippaastikin. Lomalaisen kannalta ennusteet eivät tietysti ole järin positiivisia.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Niina Sinisalo, AP, Kuva: Annukka Salonen
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Onko Venäjä uhka Suomen itsenäisyydelle?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...