Lukuaika: USA tarjoaa 5 miljoonaa tästä irlantilaisesta huumeparonista – viihtyi Fuengirolan yössä

USA tarjoaa 5 miljoonaa tästä irlantilaisesta huumeparonista – viihtyi Fuengirolan yössä

Etsintäkuulutettu Christopher Kinahan, 67, pakeni Espanjan Aurinkorannikolta Dubaihin, missä hän jakelee julkisia ravintola-arvioita Googlessa.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
4 min lukuaika
Yhdysvallat tarjoaa 5 miljoonan palkkiota tiedoista, jotka johtavat pahamaineisen irlantilaisen huumerikollisen Cristopher Kinahanin kiinniottoon.

Yksi maailman etsityimmistä rikollisista on irlantilainen huumeparoni Christopher Kinahan, 67, joka johtaa nimeään kantavaa surullisenkuuluisaa Kinahan-kartellia.

Kinahanin johtama järjestäytynyt rikollisryhmä on syyllistynyt useisiin murhiin ja Irlannin poliisi uskoo, että kartelli on kerännyt yli 1 miljardin dollarin voitot laittomien huumeiden, aseiden salakuljetuksen ja rahanpesun kaupasta vuosien varrella.

Myös Kinahanin pojat Daniel ja Christopher Junior ovat etsintäkuulutettuja. Yhdysvaltain hallitus tarjoaa tällä hetkellä heistä yhteensä 15 miljoonan dollarin palkkiota, 5 miljoonaa per etsintäkuulutettu.

USA tarjoaa palkkiota tiedoista, jotka johtavat Kinahanin ja hänen kahden poikansa pidätykseen tai tuomioon.

- Mainos -

Irkkurikollisten raportoidaan olevan parhaillaan Arabiemiraattien Dubaissa, joka ei ole suostunut luovuttamaan etsittyä kolmikkoa viranomaisille.

Aiemmin Kinahan on viihtynyt tiiviisti Espanjan Aurinnkorannikolla, asunut miljoonahuvilassa Esteponassa sekä nauttinut Fuengirolan ravintolaelämästä.

Lue myös: Jan Salminen pidätettiin Espanjassa – nyt etsityimpien listalle nousi kaksi uutta suomalaisrikollista

Kinahan muutti Aurinkorannikolle 2001

Vanhemman Kinahanin lempinimi on ”The Dapper Don”, joka viitannee hänen tyylikkääseen ja moitteettomaan pukeutumistyyliinsä.

Kinahanilla on mittava ja synkkä rikoshistoria. Isä-Kinahan joutui ensimmäisen pidemmäksi aikaa vankilaan vuonna 1986, kun hänet pidätettiin yli 100 000 euron arvoisen heroiinierän hallussapidosta Dublinissa, Irlannissa. Hänet vapautettiin vuonna 1992, mutta tuomittiin uudelleen vankeuteen vuonna 1997 varastettujen shekkien käsittelystä. Hän on myös istunut vankilassa Belgiassa.

Kinahan Sr käytti vankilassa viettämäänsä aikaa 1990-luvun lopulla opiskellakseen espanjaa ja hollantia, ja näiden kielten on kerrottu auttaneen häntä luomaan yhteyksiä kansainväliseen rikollisalamaailmaan.

Vapauduttuaan vankilasta Kinahan muutti vuonna 2001 Espanjan Aurinkorannikolle, missä hän nopeasti solmi yhteyksiä irlantilaisiin ja brittirikollisiin. Hän alkoi tuoda huumeita Etelä-Amerikasta, toimitti niitä Eurooppaan ja tienasi kymmeniä miljoonia.

Hänen kerrotaan jopa harkinneen oman kokonaisen sataman ostamista Andalusiasta – koska silloin huumeita olisi ollut vielä helpompi salakuljettaa maahan.

- Mainos -

USA:n etsintäkuulutuksen mukaan Kinahanit olivat aluksi jakaneet eteläamerikkalaista kokaiinia Irlannissa ennen kuin laajensivat huumekauppaa Iso-Britanniaan ja sitten manner-Eurooppaan.

Kinahanilla oli Aurinkorannikolla muun muassa kuuden miljoonan ylellinen huvila Esteponassa, joka tosin takavarikoitiin, kun viranomaiset iskivät huumejengiin 2009.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriön julkaisemat etsintäkuulutukset. Pojat Daniel ja Christopher Jr kuvissa laidoilla, isä-Christopher keskellä.

Jakelee ravintola-arvioita Googlessa

Kartellipomo viihtyi Fuengirolassa etenkin viini- ja tapasbaareissa, ja hänellä oli tapana jakaa ravintoloista Google-suosituksia. Tätä hän on harrastunut edelleenkin uudessa kotipaikassaan Dubaissa, vaikka viranomaiset jahtaavakin häntä kuumeisesti.

Hän käyttää ravintola-arvioissaan usein aliasta Christopher Vincent.

– Palvelu oli hyvää ja henkilökunta ystävällistä ja auttavaista, huumeparoni kiitteli julkisessa Google-arviossaan viime vuonna 2023 Dubaissa sijaitsevaa The Cycle Bistro -ravintolaa.

– Söin açai-kulhon, munia, mantelileipää ja vihreän salaatin. Ateriani oli maistuva ja hyvin esillepantu. Annan tälle paikalle viisi tähteä.

Verinen jengisota tuotti ruumiita

Christopher Kinahanin pojat Daniel ja Christopher Jr ovat kartellin toiminnan keskeinen osa Yhdysvaltain valtiovarainministeriön mukaan.

Daniel on tunnettu nyrkkeilijä ja hän on järjestänyt muun muassa nyrkkeilyn MM-otteluita. Urheilunäkyvyys herätti toisaalta myös yleistä kiinnostusta perheen muihin, päivänvaloa kestämättömiin bisneksiin.

- Mainos -

Vuonna 2016 Daniel Kinahan yritettiin murhata nyrkkeilyn punnitustilaisuudessa Dublinin Regency-hotellissa. Kun dramaattinen murhayritys epäonnistui, se johti väkivallan aaltoon Kinahanien ja kilpailevan, Dublinissa toimivan Hutch-jengin välillä. Sota oli leimahtanut jo syyskuussa 2015, kun Hutch-klaanin poika Gary Hutch, 34, ammuttiin kuoliaaksi Marbellan Mirafloresissa.

Mediatietojen mukaan vähintään 20 ihmistä on kuollut tämän jälkeen seuranneessa verisessä jengisodassa.

Isä-Kinahan muutti näiden tapahtumien jälkeen Dubaihin vuonna 2016.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *