Dubain kruununprinssin ökyalus pölähti Málagaan – superjahti on entinen sotalaiva

Yas-superjahti ankkuroitui yllättäen Espanjan Aurinkorannikolle. Huikea alus kerää katseita Málagan satamassa.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
4 min lukuaika
Yas-superjahdin omistaa Dubain nelikymppinen upporikas kruununprinssi, sometähti ja hevosurheilija Hamdan Bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

Espanjan Aurinkorannikolle saapui viime viikolla jälleen uusi superjahti. Tällä kertaa kyseessä on yksi maailman suurimmista ja ylellisimmistä moottorijahdesta: Yas-niminen alus on peräti 141 metriä pitkä.

Jättimäinen jahti kuuluu 41-vuotiaalle Dubain kruununprinssille. Yas ankkuroitui Málagan satamaan viime keskiviikkona, 15. toukokuuta. Sen saapumista kuvataan ”suunnittelemattomaksi vierailuksi”, ja koska venesatma on täynnä, alus joutui kiinnittymään Levante-murtovesimuurin turva-alueelle.

Málaga on houkutellut superjahteja useasti. Vastikään Fuengirola.fi kertoi, kuinka Whatsappin ukrainalaissyntyisen perustajan alus komeili Aurinkorannikon satamassa.

Lue myös: WhatsAppin perustajan superjahti ankkuroi Málagaan – hinta 220 miljoonaa

Moderni ja sulava 141-metrinen Yas-superjahti Välimerellä toukokuussa 2024. Kuva: X.

- Mainos -

Kunnostustöitä Málagassa

Yasin vierailun tarkoitus ja kesto ovat tuntemattomia. Paikallisten medialähteiden mukaan jahdilla on tehty ulkopuolisia kunnostustöitä mm. viestintäjärjestelmien ympärillä, jotka viittaavat siis tekniseen välipysähdykseen.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Yas on lipunut Aurinkorannikolle. Alus koristi Málagan Muelle One -laituria toukokuussa 2023.

Vuonna 2019 Yas kohahdutti myös Helsingissä, missä se oli ankkuroitunut Katajanokalle.

Jahti rakennettiin alun perin sotilaallisiin tarkoituksiin. Vuonna 1977 vesille laskettu alus oli 135-metrinen hollantilaisvalmisteinen laivaston fregatti nimeltään HNLMS Piet Hein. Koninklijke Schelde -telakan Alankomaissa rakentama alus palveli Alankomaiden kuninkaallista laivastoa yli 20 vuoden ajan.

Sen jälkeen se vaihtoi omistajaa useita kertoja päätyen lopulta Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin, missä se palveli maan armeijaa vuosina 1998-2006.

Lue myös: Microsoft-miljardöörien superjahdit valtasivat Málagan sataman – katso kuvat

Tältä alus näytti Alankomaiden kuninkaallisen laivaston palveluksessa 1980-luvulla nimellä HNLMS Piet Hein.

Sotafregatti muokattiin ylelliseksi loistojahdiksi

Uusi omistaja halusi muuttaa sen yksityisalukseksi. Kaikki muutostyöt tehtiin Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa.

Maailmankuulu suunnittelija Jacques Pierrejean palkattiin toteuttamaan merkittävä muutos, ja uudelleenrakennus tehtiin ADM Shipyards -telakalla Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa.

- Mainos -

Kuten monien muidenkin kunnostusten kohdalla, työn laajuuden piti alun perin olla paljon pienempi ja aikataulun lyhyempi. Pian kuitenkin huomattiin, että suurin osa rungosta olisi rakennettava uudelleen. Tämä antoi mahdollisuuden suunnitella ja uudistaa jahti täysin uudelleen.

Delfiinin muoto ja isot etulasipinnat erottuvat

Pierrejeanin suunnitteluideologia keskittyy luonnosta inspiroitumiseen, joten hän ehdotti Yas-jahdille delfiinin muotoa muistuttavaa muotoilua ja suuria etulasipintoja, jotka erottavat sen muista superjahdeista.

Hoikka runko auttaa Yas-jahtia saavuttamaan korkean suorituskyvyn. Se risteilee 25 solmun nopeudella ja voi saavuttaa huippunopeudeksi 30 solmua, kaksien Rolls-Roycen kaasuturbiinimoottorien voimin.

Lasikupolin alla omistajan sviitti

Tarve laajempaan uudelleenrakennukseen tarjosi myös mahdollisuuden pidentää runkoa. Suunnittelija ehdotti peräosan pidentämistä noin 12 metrillä. Tämä pidennys lisäsi ulkolinjojen sulavuutta ja tarjosi tilaa peräosan allasalueelle, jossa on siihen virtaava vesiputous. Muita Yas-superjahdin mukavuuksia ovat mm. poreallas ja helikopterikansi.

Superjahdin huomattavin piirre on sen epätavallinen etuosa, joka on kokonaan lasia. Jättimäinen lasikupoli sisältää sekä komentosillan että omistajan sviitin. Suunnittelijan mukaan tämä antaa sisätiloille todellisen avoimen yhteyden mereen.

Matkustajia jahdin 30 sviittiin mahtuu 60, miehistöä on 56.

Yas-superjahdin sisätilat ovat linjakkaat.

Dubain kruununprinssi on sometähti ja hevosurheilija

Superjahti kuuluu Hamdan Bin Mohammed bin Rashid Al Maktoumille, Dubain ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien kruununprinssille.

Hamdan bin Mohammedin isä on Dubain upporikas hallitsija, sheikki Mohammed bin Rashid Al Maktoum

- Mainos -

Fazza-nimellä tunnettu 41-vuotias prinssi on erittäin aktiivinen sosiaalisessa mediassa, jossa hänellä on yli 15 miljoonaa seuraajaa. Hän jakaa seuraajilleen päivityksiä ylellisestä elämäntyylistään Dubaissa. Facebookissakin hänellä on yli 2,9 miljoonaa seuraajaa.

Hän on myös tunnettu hevosurheilija ja menestynyt jopa ratsastuksen maailmanmestaruuskilpailuissa.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *