Lukuaika: Tia Raunio: Itsetuhoisiin ajatuksiin saa apua myös verkosta

Tia Raunio: Itsetuhoisiin ajatuksiin saa apua myös verkosta

Tia Raunio muistuttaa Fuengirola.fi:n kolumnissaan, että suomenkielisiä tukipalveluita voi käyttää myös Espanjasta käsin.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
2 min lukuaika

Tiesitkö, että kevät on itsemurhien sesonkiaikaa? Tämä koskee sekä Suomea että Espanjaa. Tutkimuksissa syiksi on löydetty valon lisääntyminen ja ihmisten sosiaalinen aktivoituminen. Suuri osa ihmisistä saa näistä asioista energiaa, mutta osa masentuu ja kokee suurta ulkopuolisuudentunnetta, ahdistusta ja masennusta. Aurinkorannikon valo ei siis välttämättä paranna oloa. Täällä kynnys avunhakemiseen voi olla korkealla, eikä palveluja ole myöskään samalla tavalla saatavissa kuin Suomessa, ainakaan suomen kielellä.

Itsetuhoiset ajatukset eivät ole epätavallisia, mutta niistä on tärkeä kertoa jollekin läheiselle tai ammattilaiselle. Itsetuhoisuudesta voi selviytyä ja sitä voidaan hoitaa. Jos epäilet läheiselläsi olevan itsemurha-ajatuksia, niistä on turvallista kysyä suoraan. Tärkeintä on kysyä, kuunnella ja ohjata henkilö hakemaan ammattiapua. Itsemurha-ajatuksista puhuminen ei lisää itsemurhan riskiä.

Verkossa nettiyhteyden kautta on onneksi saatavilla tukipalveluita suomen kielellä. Mieli ry:n kriisipuhelin päivystää 24/7 vuoden jokaisena päivänä numerossa +358 9 2525 0111. Mikäli koet kirjoittamisen sinulle luontevaksi tavaksi kertoa olostasi, voit chattailla Mieli Kriisichatissa ma-ke klo 15–19 ja to klo 15–21(Suomen aikaa). Sekasin-chat on suunnattu 12–29-vuotiaille nuorille ja se päivystää ma-pe klo 9–24 ja viikonloppuisin klo 15–24 (Suomen aikaa). Verkossa toimii myös vertaistukiryhmiä ja on saatavissa on-line terapiaa mm. Mielenterveystalo.fi Heillä on tarjolla myös itsehoito-ohjelmia. Hätätilanteessa mene lähimpään sairaalapäivystykseen tai soita hätänumeroon 112.

Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää. Säännöllinen liikunta, terveellinen ruokavalio, riittävä uni ja stressin hallinta voivat auttaa. Vältä alkoholia ja päihteitä, koska ne saattavat pahentaa oloasi. Rajojen asettaminen on tärkeää, ettei verkossa vietettävä aika lisää kuormitusta. Ota yhteyttä, äläkä jää yksin.

- Mainos -
Jaa tämä artikkeli
1 kommentti
  • Heti ,aluksi. Jari Sillanpäälle terveiset! OLEN TRI VODDERIN MANUAL LYMFATERAPEUTTI. COSTA SOLILLA ASUIN JA HOIDIN 21V. NÄEN ,ETTÄ AINEENVAIHDUNTASI ON AIVAN SEIS. TURVOTUS,,SAAN SEN HOIDETUKSI ,8 x. 1X ON PUOLITOISTA TUNTIA. (Diaknooosi).KELAN KORVATRAVAKSI TULI.1987. KÄSIÖDEMAAN,JOKA ON RINTASYÖVÄN VUOKSI POISTETUT, KAINALOSOLMUKKEET.(SAIR.HOITOOPPIL.HKI. VALM.JALKOJENHOITAJA.Diab erikoist.HYKS sispoli.Munkassa,1 omavasta otto. Nyt asun Rovaniemellä.P.358 0466332342.Ritva Johanna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *