Lukuaika: Sähkön hinta Espanjassa on nyt lähes neljä kertaa suurempi kuin samana päivänä viime vuonna

Sähkön hinta Espanjassa on nyt lähes neljä kertaa suurempi kuin samana päivänä viime vuonna

Ukrainan sota näkyy kuluttajien sähkölaskuissa Espanjassa.

Niina Sinisalo
Niina Sinisalo
4 min lukuaika
Sähkö on nyt kallista.

Sähkön hinta tukkumarkkinoilla nousi tämän viikon maanantaina noin 21 prosenttia  208,74 euroon megawattitunnilta (MWh)

Sähkön hinta on nyt lähes neljä kertaa suurempi kuin samana päivänä vuonna 2021, Iberian Electricity Market Operatorin (OMIE) tietojen mukaan.

Sähkön hinta on nyt 2 prosenttia korkeampi kuin viime helmikuun 24. päivänä, jolloin Venäjän hyökkäys Ukrainaan alkoi.

Sähkön hinnan nousuun ovat vaikuttaneet siis muutkin tekijät kuin sota Ukrainassa.

- Mainos -

Espanja on ollut ainakin viimeisen vuosikymmenen ajan Euroopan kalleimpien maiden joukossa, kun tarkastellaan sähkön kuluttajahintoja.

Kyse on pitkälti Espanjan markkinarakenteessa, jossa sähköntuottajat ovat asemoituneet vertikaalisesti. Näin kilpailu on jäänyt vähäiseksi, mitä sähköyhtiöiden on epäilty hyödyntäneen hinnoitteluissaan.

Vaikea lokakuu 2021

Ydinvoimaloiden huolto- ja korjausseisokit korottivat entisestään ennätyskallista sähköä.

Viime vuoden lokakuun puolivälin jälkeen Ascón ydinvoimala ajettiin alas kuukaudeksi. Siitä tuli ensimmäinen ydinvoimala, missä oli tuotantoseisokki seuraavien kolmen kuukauden aikana.

Lokakuussa sähkön hinta nousi huikeat 300 %. Se oli ylimmillään 260 euroa/MWh.

Sähköyhtiöt varoittivat ydinvoimalaitosten lisääntyvillä seisokeilla, mikäli maan suunniteltuja CO2 päästötavoitteita jatketaan. Espanjassa on seitsemän ydinreaktoria, jotka toimivat viidessä eri paikassa.

Sähköä tuotetaan myös kaasun avulla. Algeria ilmoitti sulkevansa lokakuun lopulla Maghreb–Eurooppa-kaasuputkensa. Putki on kuljettanut kaasua Espanjaan Algeriasta Marokon kautta ja se on toinen kahdesta energian toimitusreitistä Pohjois-Afrikasta Espanjaan.

Päätös näkyi Espanjassa, jonka maakaasusta peräti noin 45 % on tullut Algeriasta.

- Mainos -

Maghreb–Eurooppa-kaasuputkensa sulkemisen jälkeen Algeria päätti toimittaa Espanjalle kaasunsa pienemmän kapasiteetin Medgaz-putkensa kautta.

Espanja neuvottelee Maghreb-Eurooppa-putkilinjan uudelleen avaamisesta Marokon kanssa riitelevän Algerian kanssa. (Putki kulkee yli 500 kilometriä Marokon maaperällä)

Kallis sähkö on iskenyt myös yrityksiin

Moneen muuhun Euroopan maahan verrattuna espanjalaisyrityksillä on vain vähän kiinteähintaisia sähkösopimuksia ja ne ovat siksi haavoittuvia hintavaihtelulle.

Lokakuun sähkön hintojen nousu aiheutti Espanjassa useiden tehtaiden ilmoitukset tuotantojen keskeytyksistä ja työntekijöiden lomautuksista, sillä tehtaiden tuotantokustannukset nousivat pahimmillaan yli 25 %.

Tuotantoseisokkien piirissä oli noin 20 000 työntekijää.

Sähkön hinta on keskeinen haaste koko Espanjan talouskehitykselle.

Hätäapua hallitukselta ja EU:lta

Sähkön tukkumarkkinoiden kustannukset vaikuttavat suoraan säänneltyyn tariffiin eli PVPC:hen, joka kattaa lähes 11 miljoonaa kuluttajataloutta Espanjassa ja se on vertailukohtana muille (17 miljoonalle kuluttajataloudelle), jotka tekevät sopimuksensa vapailla markkinoilla.

Espanjan sähkömarkkinoilla on omat sääntönsä. Tukkuhinta määräytyy viimeksi tuotantoon tulleista energialähteistä kalleimman mukaan. Tänä päivänä kallein energianlähde on kaasu, jonka mukaan hinta siis määräytyy.

- Mainos -

Kuluttajalla ei ole montaa keinoa vaikuttaa sähkölaskuunsa. Vain osa sähkölaskusta muodostuu varsinaisen kulutuksen perusteella. Huomattava osa laskusta muodostuu kiinteästä sähkönsiirron ja -jakelun osuudesta.

Sähkön siirtohintaan vaikuttaa kotitalouden sähköliittymän teho (potencia contratada). Mitä enemmän kilowatteja sopimukseen sisältyy, sitä kalliimpi on myös sähkölasku.

Espanjan hallitus on pyrkinyt hillitsemään kuluttajahintoja sähköyhtiöiden tuottoja leikkaamalla, veroja ja maksuja alentamalla sekä haavoittuvia kuluttajia tukemalla.

Sähkölaskuun sovellettava sosiaalituki nousee nykyisestä 25 %:sta 60 %:iin heikommassa asemassa oleville kuluttajille ja 40 %:sta 70 %:iin erittäin heikossa asemassa oleville kuluttajille 30.6.2022 asti.

Hallitus hyväksyi äskettäin kansallisen suunnitelman vastata Ukrainan sodan taloudellisiin ja sosiaalisiin seurauksiin, mikä sisältää sähkölaskuista perittävien verojen veronalennuksen jatkamisen kesäkuun 30. päivään asti.

EU:n Eurooppa-neuvosto puolestaan on tunnustanut Espanjan ja Portugalin vaikeudet selviytyä korkeista energian hinnoista. Sen vuoksi kumpikin maa pääsee nyt hyötymään ”erityiskohtelusta”, joka sisältää enimmäishinnan asettamista sähköntuotannossa käytettävälle kaasulle.

Euroopan komissio on suostunut asettamaan hinnan rajaksi aluksi 40 euroa/MWh seuraavien kahdentoista kuukauden ajan. Tarkoituksena on saada hinta vakiintumaan keskimäärin noin 50 euroon koko tuona ajanjaksona. Tämä alentaa sähkön hintaa Espanjan kuluttajille.

Kuluttajat tulevat oletetusti huomaamaan alennuksen sähkölaskussaan tästä kuusta alkaen.

Jaa tämä artikkeli
1 kommentti
  • Toivoisin selkeämpää juttua sähkön hinnasta. Esimerkki kuluttajan sähkölaskun muodostumisesta avaisi asiaa. Jutussa on moneen kertaan mainittu kallis sähkö, mikä kirjoittajan mielestä on kallis sähkön hinta kuluttajalle? Samoin siirto ym. sähkölaskun loppuhintaan vaikuttavista asioista mainitaan, mutta niistäkään ei kerrota hintoja.
    Suunnittelemme muuttoa Espanjaan ja olen yrittänyt selvittää tätä teidänkin uutisoimaa kallista sähköä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *