Lukuaika: Sähkön arvonlisäveron alennus päättyi – tätä se tarkoittaa sähkölaskuun Espanjassa

Sähkön arvonlisäveron alennus päättyi – tätä se tarkoittaa sähkölaskuun Espanjassa

Sähkön arvonlisävero nousi 21 prosenttiin, ja se kasvattaa kuluttajien sähkölaskua –mutta verokanta saattaa silti taas pudota.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
3 min lukuaika
Sähkölasku nousee Espanjassa.

Sähkön arvonlisävero nousi Espanjassa 1. maaliskuuta 10 prosentista 21 prosenttiin. Syynä on se, että energian hinnat ovat laskeneet huomattavasti odotettua nopeammin. Ensimmäisenä nousun huomaavat tilaajat, joilla on muuttuva tariffi.

Sähkön arvonlisäveroa alennettiin kaksi vuotta sitten 2022, kun energian hinnat alkoivat nousta voimakkaasti muun muassa Ukrainan sodan seurauksena. Alennus oli osana inflaation vastaisia toimia Espanjassa.

Leikkaukset ovat olleet yksi kaikkien aikojen suurimmista veronalennuksista, ja Espanjan valtiovarainministeriö kutsui niitä ”historian korkeimmiksi”. Hallituksen mukaan niillä on saavutettu 25 miljardin euron vähennykset kotitalouksille ja yrityksille.

Lue myös: Sähkön hinta Espanjassa on nyt lähes neljä kertaa suurempi kuin samana päivänä viime vuonna

- Mainos -

Sähköntuotanto halpeni yllättäen helmikuussa

Veroa on hilattu pikkuhiljaa lähemmäksi alkuperäistä 21 prosenttia. Hallitus nosti vuodenvaihteessa arvonlisäveron viidestä prosentista kymmeneen prosenttiin.

Alunperin oli sovittu ja lakipykälään kirjattu, että alennettu arvonlisävero säilyy niin kauan, kun sähkön markkinahinta ylittää 45 euroa megawattitunnilta. Tämän mittapuun alle on nyt menty.

Helmikuussa markkinahinta oli keskimäärin 40 euroa megawattitunnilta, kun se tammikuussa oli 74,1 euroa. Suotuisat sääolosuhteet muun muuassa tuuli- ja aurinkovoimassa helmikuussa ovat vaikuttaneet hintojen yllättävään laskuun.

Kaasun alennettu arvonlisävero sen sijaan säilyy kymmenessä prosentissa.

Lue myös: Sähkön, polttoaineen ja kaasun hinta on noussut Málagassa vuodessa 88 %

Sähkölasku nousee runsaat 7 euroa kuukaudessa

Maaliskuun 1. päivänä voimaan tullut sähkön arvonlisäveron korotus koskee käyttäjiä, joiden kapasiteetti on alle 10 kilowattia. Tämä muodostaa suurimman osan tilaajista, ja ensimmäisenä arvonlisäveron jyrkän nousun tuntevat ne, joilla on ns. muuttuvahintainen sopimus.

Kiinteän sähkösopimuksen tehneet kokevat nousun, kun on aika uusia vuosisopimus.

Ennusteiden mukaan kotitalouksien sähkölasku nousee keskimäärin 7,48 euroa kuukaudessa verrattuna vuoden takaiseen 5 prosentin arvonlisäverokantaan.

- Mainos -

Paluu 21 prosentin tariffiin tarkoittaa, että kodit maksavat keskimäärin 90 euroa enemmän sähköstä vuodessa, ja korotus nostaa myös maaliskuun inflaatiolukuja.

Alv voi pudota takaisin alas

Hyvä uutinen on, että jos keskimääräinen sähkön markkinahinta palaa yli 45 euron/MWh maaliskuussa tai sitä seuraavina kuukausina, sähkön arvonlisävero putoaisi taas 10 prosenttiin.

Espanjan energia-alan edustajat pitävätkin veron vaihtelua arvaamattomana ja kuvaavat sen toimivan ”säännöillä, joita on vaikea ymmärtää ja jotka vaikuttavat kaikkien kuluttajien laskuihin”.

Energiejärjestöt vaativat tarkistamaan alv-mekanismia sellaisena kuin se on, koska se on ”riippuvainen muuttujista, jotka ovat vieraita suurimmalle osalle kuluttajista”.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *