Lukuaika: Jääpula vaivaa helteistä Espanjaa

Jääpula vaivaa helteistä Espanjaa

On kesä ja kaikki haluavat kylmiä juomia, mutta Espanjassa on pulaa jäästä.

Jäitä normaalisti tuottavat yritykset sanovat, että heillä ei ole varaa tuottaa ja varastoida suuria määriä jäätä, koska sähkökustannukset ovat nousseet niin paljon.

Jääpulan seurauksena jotkut supermarketit ovat alkaneet rajoittaa sitä, kuinka monta jääpussia asiakkaat voivat ostaa

Baarien ja ravintoloiden omistajat kaikkialla Espanjassa ovat tyytyväisiä, että liiketoiminta kukoistaa jälleen kahden vuoden pandemian jälkeen. Nyt yllättäen he kohtaavat uuden ongelman: Jääpulan kesän kuumimpana aikana, jolloin kysyntä jäistä on korkeimmillaan.

- Mainos -

Málagan El Vison teollisuusalueella Hicosol-jäätehtaan omistavan Manuel Bustosin mukaan syy jääpulaan johtuu pääasiassa kustannusten noususta.

”Sähkö on nyt taivaan korkeuksissa. Me maksoimme ennen 40 euroa megawattia ja nyt se maksaa 300 euroa”, hän kertoo. ”Lisäksi muovin hinta on noussut kuten myös kuljetuskustannukset polttoaineen hinnan nousun myötä”.

Kesät ovat olleet viime vuosina entisestään kuumempia ja kausi alkaa aikaisemmin, koska jään kysyntä alkaa kasvaa jo huhtikuussa. ”Kaikki on tapahtunut kerralla ja se on aiheuttanut kaaosta”, Bustos sanoo.

Málagan tehdas tuottaa noin 80 000 pussia jääkuutioita päivässä. Bustos kertoi, että jäille olisi kysyntää jopa kaksinkertaisen määrän verran.

”Monet baarinomistajat soittavat minulle, koska he tarvitsevat lisää jäitä. Yritämme tuottaa niin paljon kuin pystymme, mutta emme vain pysy kysynnän tahdissa”, hän sanoo.

 

Jääpula aiheuttaa säännöstelyä

 

Jääpula vaikuttaa jo joihinkin supermarketteihin, joista muutamat ovat alkaneet rajoittaa jo sitä, kuinka paljon jäätä asiakkaat voivat ostaa.

- Mainos -

Manuel Bustos on myös Espanjan jääntuottajien liiton puheenjohtaja. Hänen mukaansa alan on rakennettava itsensä uudelleen ja jäästä on maksettava kohtuullinen hinta.

”Ei ole loogista, että kuppi kahvia on kalliimpaa kuin pussillinen kymmenen litraa pakastettua vettä pakattuna ja jaettuna”, hän painottaa. Hänen tehtaansa työllistää tähän aikaan vuodesta 50 henkilöä, ja laitteet toimivat moitteetta.

José Amador Luque on yksi Málagassa sijaitsevan Hielo Pingüino- jäätehtaan jakelijoista. Hän kertoi muistavansa vastaavanlaisen tilanteen vain kerran aiemmin 35 vuoden uransa aikana alalla.

”Kysyntä on kasvanut kesäkuusta lähtien. Supermarketit myyvät jäät loppuun puolessa tunnissa”, hän kertoi.

Yritys myy normaalisti noin 1 500 pussia päivässä ja 3 000 vuorokaudessa viikonloppuisin, mutta nyt on jouduttu myös säännöstelemään tarvikkeita.

”Asiakkaat pyytävät 200 pussia ja joskus voimme antaa heille vain 70. Meidän on pyydettävä heiltä ymmärrystä”, Luque sanoo.

Hänen mukaansa tämän vuoden ongelmana on myös se, että tuottajat eivät ole pystyneet täyttämään varastojaan, koska sähkö maksaa niin paljon.

 

- Mainos -

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Niina Sinisalo
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...