Espanja on kesäteemana Ylen radiossa ja tv:ssä: musiikkia, elokuvia ja tv-sarjoja – La Promesaa ja Penélope Cruzia

Kesä-heinäkuussa Yleisradiossa sukelletaan espanjalaisen kesän tunnelmiin. Tarjolla on mm. uutta ja vanhaa espanjalaista musiikkia ja tv-dokumentteja maan taiteesta ja historiasta – La Promesan kaltaisia suosikkisarjoja ja tähtiä unohtamatta.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
8 min lukuaika
Yleisradion Espanjalaisessa kesässä on luvassa Penélope Cruzia, La Promesaa ja flamencoa.

Espanja on Yle Radio 1:n ja Yle Teeman yhteinen kesä-heinäkuun teema 3. kesäkuuta alkaen.

Yle kertoo, kuinka Espanja on paljon muutakin kuin lomailua ja turismia.

– Espanjalainen kulttuuri on levittäytynyt kaikkialle maailmaan ja ennen kaikkea Väli- ja Etelä-Amerikkaan.

Kesä-heinäkuussa vietettävä Espanjalainen kesä rakentaa kuvaa Espanjan yhteiskunnasta, historiasta ja kulttuurista. Yle Radio 1:n espanjalaisessa kesässä tarjoillaan vanhaa ja uutta espanjalaista musiikkia, tanssitaan flamencon tahdissa ja tutustutaan Espanjan ja espanjalaisen kulttuurin tuntemattomampaan puoleen.

- Mainos -

Yle Teemalla nähdään uusia espanjalaisia elokuvia ja dokumentteja taiteesta ja historiasta. Myös huippusuosittu historiallinen draamasarja La Promesa – salaisuuksien kartano jatkuu Teemalla joka arkipäivä koko kesän.

Lue myös: La Promesa -hittisarja jatkuu heinäkuussa Suomessakin

Yle Radio 1

3.–24.6. Keinuva talo, Yle Radio 1 maanantaisin klo 17.35, Yle Areena

Yle Radio 1:n kesän teema sopii Keinuvan talon sisustukseen täydellisesti. Espanjalainen etno on Euroopan suosituinta, joten esiteltävää riittää! Lisäksi Espanjalla ja espanjalla on jo pitkään ollut erityinen paikka Keinuvan talon isännän Mika Kauhasen sydämessä. Neljä jaksoa vie kuuntelijat Andalusian ja flamencon paahteeseen, Galician ja kelttisoundin lumoon, Baskimaan ja Katalonian ylpeisiin perinteisiin sekä espanjalaisten lauluntekijöiden kertomusten äärelle.

6.6.–4.7. Tuntematon Espanja, Yle Radio 1 torstaisin klo 12.10, Yle Areena
Sarja tuntustuttaa kuuntelijat Espanjan ja espanjalaisen kulttuurin tuntemattomampaan puoleen. Sarjassa puhuvat Espanjaan eri tavalla vihkiytyneet asiantuntijat ja muut maahan perehtyneet tahot. Espanja on paljon muutakin kuin lomailua ja turismia. Espanjalainen kulttuuri on levittäytynyt kaikkialle maailmaan ja ennen kaikkea Väli- ja Etelä-Amerikkaan. Toimittaja Jari Aula. Tuottaja Riikka Heino.

6.6. Yle Areena klo 9.00, Yle Radio 1 klo 10.00, uusinta sunnuntaina 9.6. klo 14.00
Kuusi kuvaa flamencotaiteilija Kati Vyyryläisen elämästä
Kati Vyyryläinen on elänyt flamencotaiteilijana Espanjassa yli 20 vuotta. Hänen elämänsä valinnat juontavat lapsuuteen, jolloin hän tunsi kaukokaipuuta ja kiinnostusta erityisesti Latinalaista Amerikkaa kohtaan. Tie flamencotaiteilijaksi kulki Compañía Kaari & Roni Martinin flamencoesitysten kautta. Espanjassa flamencon tekeminen osoittautui kuitenkin olennaisesti erilaiseksi kuin Suomessa: mitään ei harjoiteltu ennalta vaan esitykset ovat improvisoituja. Se edellytti aivan toisenlaista lähestymistapaa, kuin mitä hän oli harjoitellut. Toimittajana on Jonni Roos.

Espanjalainen kesä on Ylen Radio 1:n ja Teeman kantava teema kesä-heinäkuussa 2024. Espanjalainen suosikkinäyttelijä Penélope Cruz on tv:ssä nähtävien elokuvien tähtenä.

Yle Teema

Yle Teeman espanjalaisen kesän tähti on Penélope Cruz, joka esiintyy Pedro Almodóvarin uusimmassa elokuvassa Rinnakkaiset äidit sekä kahdessa muussa elokuvassa. Javier Bardem on pääosassa Euroopan elokuvapalkinnon voittaneessa komediassa Hyvä pomo, ja Antonio Banderas ja Oscar Martinez nähdään elokuvassa Kilpailusarjaa, jossa egot törmäävät kun Hollywood-tähti ja teatteridiiva joutuvat samaan filmiin.

Elokuvien lisäksi Teemalla nähdään dokumentteja Espanjan taiteesta ja historiasta. Huippusuosittu historiallinen draamasarja La Promesa – Salaisuuksien kartano jatkuu Teemalla joka arkipäivä myös kesän ajan.

- Mainos -

ma–pe klo 20.00 La Promesa – Salaisuuksien kartano
1900-luvun alun Espanjaan sijoittuvassa draamassa nuori Jana on hakeutunut palvelijaksi herraskartanoon – mutta oikeasti hän on etsimässä totuutta äitinsä kuolemasta ja veljensä katoamisesta.

La Promesa on suosittu espanjalainen saippaudraama.

Tv-dokumentteja Espanjasta

ke 5.6. Velázquezin chili ja taulun maailma
Diego Velázquezin maalaus Kristus Marian ja Martan talossa esittää kohtausta Jeesuksen elämästä. Maalauksen etualalla on selvästi näkyvillä chilipaprika, joka tuli Amerikasta vanhaan maailmaan vasta 1500 vuotta Raamatun tapahtumien jälkeen. Mitä tämä pieni kasvis kertoo Velázquezin maailmasta?

to 6.6. La Singla
Dokumentti vuonna 1948 syntyneestä loistavasta espanjalaisesta flamencotanssijasta Antonia Singlasta, joka oli kuuro. Toimittaja lähtee selvittämään, minne tanssija katosi. O: Paloma Zapata

pe 14.6. Etelä
Teinitytön kasvutarina 1950-luvun Pohjois-Espanjasta, minne Estrellan yksinäinen lääkäri-isä on vetäytynyt sisällissodan jälkeen. Pääosissa: Iciar Bollain ja Omero Antonutti. Ohjaaja: Victor Erice. (El sur, Espanja 1983).

Ranskalainen tv-dokumentti avaa espanjalaisen taiteilijalegenda Pablo Picasson elämää ja taidetta.

ke 19.6 ja ke 26.6. Pablo Picasso – elämä ja taide 1–2 (12) (The Mysteries of Picasso 2 x 50’)
Pablo Picasso oli ristiriitainen henkilö, jonka sekä persoonallisuus että taide herätti aikoinaan paljon tunteita. Hän oli nero, kommunisti, monimiljonääri, naistenmies ja äärimmäisen tuottelias taiteilija. Ohjelmassa perehdytään Picasson monivaiheiseen elämään rikkaan arkistomateriaalin kautta sekä kuullaan hänen lasten, lastenlasten ja elämänkumppaneiden haastatteluja

1/2 1881–1932. Picasso syntyi Málagassa, Espanjassa ja varhain huomattiin hänen lahjakkuutensa. Hän muutti nuorena Pariisiin ja sulautui taiteilija- ja avantgardeyhteisöön sekä solmi ensimmäisen avioliittonsa.

2/2 1932–1973. Picasso maalasi kuuluisan Guernica teoksensa ja liittyi kommunistiseen puolueeseen. Hän myös löysi keramiikkataiteen. Loppuelämänsä hän vietti Etelä-Ranskassa ja oli tuottelias kuolemaansa asti. Tuotanto: Siècle Productions/France Télévisions, Ranska 2023.

Espanjalaisia elokuvia Ylen kesässä

pe 28.6. Rakas äitini
Penélope Cruz on pääosassa 1970-luvun Roomaan sijoittuvassa draamassa, jossa perheen 12-vuotias tytär Adriana hylkää tyttöyden ja päättää olla poika nimeltä Andrea. O: Emanuele Criese. N: Penélope Cruz, Luana Giuliani. (L’immensità, Italia 2022).

- Mainos -

ti 2.7. Historia: Sota Mallorcalla (12) (Death Trap Mallorca – Joy and Sorrow in Exile)
Kun yhteiskunnallinen ilmapiiri kiristyy 1930-luvun Saksassa, Mallorcaan syntyy pieni saksalainen toisinajattelijoiden yhteisö. Francon valtaannousu jälkeen vuonna 1936 monet joutuivat kuitenkin taas hakemaan turvaa muualta. Ohjelmassa seurataan muutamien henkilöiden ja perheiden kohtaloa Mallorcalla 1930-40 luvuilla. Tuotanto: ORF/Phoenix/ Arte/La Perifèrica Produccions/Gruppe5, Itävalta.

ke 3.7. Nainen ja kamera sodassa jo Areenassa
Kun Espanjan sisällissota syttyi vuonna, 1936 valokuvaajat Gerda Taro ja Robert Capa kuvasivat sodan tapahtumia eurooppalaisiin lehtiin. Kuka oli sodassa 26-vuotiaana kuollut Gerda Taro, jonka kuvat kertovat sodan karusta todellisuudesta? (Ranska, 2020).

pe 5.7. Rinnakkaiset äidit (Almodóvar) Areena
Pedro Almodóvarin elokuva kahdesta sinkkunaisesta, joiden välille kehittyy side heidän jakaessaan sairaalahuoneen ja synnyttässään lapsen samana päivänä. Pääosissa: Penélope Cruz, Milena Smit ja Aitana Sánchez-Gijón. (Madres paralelas, Espanja 2021).

pe 12.7. Ihmisen ääni
Näyttelijä Tilda Swinton loistaa rakastajansa hylkäämänä naisena Pedro Almodóvarin ohjaamassa lyhytelokuvassa, joka perustuu uuden elämän saaneeseen Jean Cocteaun klassikkonäytelmään. (La voz humana, Espanja 2020).

Javier Bardem näyttelee pääosaa espanjalaiskomediassa Hyvä pomo.

pe 19.7. Hyvä pomo
Vuoden parhaana eurooppalaisena komediana palkittu satiiri vaakatehtaan johtajasta, jonka menestyksekäs ura alkaa yllättäen luhistua palkintokomitean vierailun ja yhden miehen työtaistelun paineissa. Pääosassa: Javier Bardem. Ohjaaja: Fernado León de Aranoa. (El buen patrón, Espanja 2021).

pe 26.7. Tyttäreni laulu
Äitiyttä tarkastelevassa elokuvassa nuori Amaia kokee epävarmuutta vauvansa kanssa, ja pieni onnettomuus saa hänet pakenemaan omien vanhempiensa luo Baskimaan rannikolle. Ohjaaja: Alauda Ruiz de Azúa. Pääosissa: Laia Costa, Susi Sánchez ja Ramón Barea. (Cinco lobitos, Espanja 2022).

pe 9.8. Yksi vuosi, yksi yö
Koskettavassa elokuvassa nuori espanjalaismies ja hänen tyttöystävänsä yrittävät tavoittaa uudelleen normaalin, onnellisen elämänsä ennen joutumistaan keskelle terrori-iskua. Pääosissa: Nahuel Perez Biscayart ja Noémie Merlant. Ohjaaja: Isaki Lacuesta. (Un año, una noche, Espanja/Ranska 2022).

pe 23.8. Kilpailusarjaa
Komediassa tulevan elokuvan päärooleihin valitaan kaksi erilaista näyttelijälegendaa, mutta itsekeskeisten diivojen nokittelu alkaa harjoitusten aikana käydä jopa vaaralliseksi. Pääosissa: Penélope Cruz, Antonio Banderas ja Oscar Martinez. Ohjaajat: Mariano Cohn, Gastón Duprat. (Competencia oficial, Espanja 2021).

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *