Pähkinät 12/24

Viikon visaiset.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
3 min lukuaika

1. Minkä ME-tuloksen ultrahiihtäjät Teemu Virtanen ja Susanna Ylinen rikkoivat tällä viikolla?

2. Kuinka monta vuotta sitten kirjailija Minna Canth syntyi?

3. Miksi tietokoneohjelmassa olevaa virhettä kutsutaan bugiksi (hyönteinen)?

4. Kuka on yleisurheilun tähän asti viimeisin suomalainen olympiavoittaja?

- Mainos -

5. Mikä on pisin Suomessa kulkeva E-tie?

6. Missä kaupungissa sijaitsee Suomen Gastronomien Seuran valitsema vuoden ravintola?

7. Mitä yhteistä on Suomen kaikilla elossa olevilla pääministereillä ja heidän avioliitollaan?

8. Mikä kymmenen onnellisimman maan joukkoon valittu maa käy parhaillaan sotaa?

9. Kuinka monta vuotta HK Herkkumaksamakkara täytti tällä viikolla?

10. Kuinka pitkä on pisin Suomessa pyydystetty ahven?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. 24 tunnin matkahiihdon

- Mainos -

TV-toimittajana tunnetuksi tulleen Teemu Virtasen uusi ME-tulos on 475,88 kilometriä vuorokaudessa. Susanna Ylinen taas hiihti samassa ajassa 388,78 kilometriä. Ylinen hiihti koko matkan tasaisella, kun taas Virtasella oli ylä- ja alamäki, joka auttaa ruokailussa.

2. 180 vuotta sitten

Kirjailija, yhteiskunnallinen vaikuttaja ja toimittaja Minna Canth syntyi 19.3.1844. Hän on ensimmäinen nainen, joka sai oman liputuspäivän. Vuonna 2007 alkanutta yleistä liputuspäivää vietetään myös tasa-arvon päivänä.

3. Koiperhosen takia

Harwardin yliopiston tutkijat ihmettelivät, miksi maailman ensimmäinen elektromekaaninen tietokone Mark II teki toistuvasti virheitä. Tutkijat avasivat koneen, ja sieltä löytyi koiperhonen eli hyönteinen eli englanniksi bug. Ja koska tämä tapahtui? 9.syyskuuta 1947.

4. Arsi Harju

Kuulantyöntäjä Arsi Harju, 49, voitti kultaa Sydneyn olympialaisissa vuonna 2000 omalla ennätystuloksella 21,29. Harju sai viimeisenä suomalaisena yleisurheilija olla yksinään voittajana korkeimmalla korokkeella. Sen jälkeen sääntöjä muutettiin siten, että ensin jaetaan kullan sijasta pronssi.

5. E45

- Mainos -

Tie on 4.920 kilometriä pitkä ja kulkee seitsemän maan (Italia, Itävalta, Saksa, Tanska, Ruotsi, Suomi ja Norja) läpi. Se lähtee Italian Gelasta ja päättyy Norjan Alattioon. Suomessa tie kulkee käsivarren läpi sata kilometriä Kaaresuvannosta Kivilompoloon.

6. Porvoossa

Ravintola Vår sai jo viime vuonna yhden Michelin tähden ruoan laadusta sekä Michelin Green Star -tähden ympäristöystävällisyydestä. Vuonna 2021 perustettu ravintola on noussut nopeasti huipulle. Se tarjoaa lähiruokaa sekä sesongin makuja.

7. Kenelläkään ei ole avioehtoa

Suomessa on 11 elossa olevaa pääministeriä, joilla yhdelläkään ei ole puolisonsa kanssa avioehtoa. Nykyisen hallituksen ministereistä kolmella on avioehto. Erikoista Orpon kohdalla on se, että hänellä oli avioehto ensimmäisen vaimonsa kanssa.

8. Israel

Suomi voitti jo seitsemättä kertaa peräkkäin maailman onnellisuus raportin. Israel oli viides. Suomalaiset ovatkin ihmetelleen, miksi suomalaiset ovat maailman onnellisimpia. Ehkä perusteina ovat alkoholismi, tapot, masennus, itsemurhat, puolison pahoinpitely sekä sota/kansanmurha.

9. 50 vuotta

HK Herkkumaksamakkaran resepti on pysynyt lähes alkuperäisenä koko sen olemassa olon ajan. Sen pääraaka-aineet ovat porsaanliha ja -maksa. Kun ne on jauhettu yhteen, niin lihaan lisätään vettä, suolaa ja mausteita. Lopulta kutterissa lämmitetty seos pursotetaan muovikuoreen.

10. 50 senttiä

Pekka Heinonen pyyti viime heinäkuussa tasan puolimetrisen ahvenen, joka painoi 1,656 kiloa. Ennätyskalalautakunta on lisännyt rekisteriinsä painon lisäksi myös pituuden vasta äskettäin, joten ahven ei välttämättä ole pisin Suomessa pyydetty ahven, mutta se on silti jättimäinen.

TAGIT:
Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *