Pähkinät 10/24

Hierotaanpa taas vähän nystyröitä.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
3 min lukuaika

1. Minkä naisten oikeuden Ranska lisäsi ensimmäisenä valtiona perustuslakiin?

2. Mihin maahan uusi tasavallan presidentti Alexander Stubb tekee ensimmäisen virallisen valtiovierailun?

3. Kuinka monta pistettä Los Angeles Lakersin pelaaja LeBron James on tehnyt NBA:ssä?

4. Montako tulokasta nähtiin tämän vuoden F1-sarjan avauskisassa?

- Mainos -

5. Missä yleisurheilulajissa Saga Vanninen voitti MM-kultaa?

6. Minkä ikäisenä Ylen kuuluttaja Maria Jungner menehtyi?

7. Mikä oli suosituin koiran nimi vuonna 2023?

8. Kuka suomalainen jalkapalloilija hyökkää yhdessä uruguaylaisen Luis Suárezin kanssa?

9. Minä vuonna Yhdysvaltojen toimesta on viimeksi laskeuduttu kuun pinnalle?

10. Kuka on Jesse Garon Presley?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. Aborttioikeuden

- Mainos -

Tällä viikolla tehtyä lakia kannatti Ranskassa yli 80 prosenttia väestöstä. Päätös oikeuden lisäämisestä Ranskan perustuslakiin syntyi sen jälkeen, kun USA:n korkein oikeus kumosi aborttioikeuden Yhdysvaltain liittovaltiotasolla turvanneen Roe vastaan Wade -päätöksen.

2. Ruotsiin

Vierailu tapahtuu huhtikuun lopussa. Toisin sanoen Stubb tapaa silloin virallisesti valtion päämiehen eli kuningas Kaarle XVI Kustaan. Stubb matkusti tänään tavalliselle vierailulle Norjaan, jossa hän keskustelee pääministeri Jonas Gahr Støren kanssa Nato-harjoituksen yhteydessä, mutta ei tapaa kuningas Harald V:ttä.

3. 40.000

LeBron James on ensimmäinen 40.000 pisteeseen yltänyt NBA-pelaaja. James ohitti viime vuonna kaikkien aikojen aikaisemman pistenikkarin Kareem Abdul-Jabbarin. James ei pidä rajapyykin saavuttamista tärkeimpänä meriittinään.

4. Nolla

Sama on toistunut vain kahdesti sarjan historiassa. Ensimmäinen kerta on luonnollisesti vuonna 1950, jolloin sarja aloitettiin. Toinen kerta oli vuonna 1969, mutta kauden aikana nähtiin tulokaskuski. Katsotaan, miten käy tänä vuonna.

5. Viisiottelussa

- Mainos -

Saga Vanninen jäi hopealle Glasgow’n sisäradan MM-kisoissa. Hänen tuloksensa 4.677 pistettä on uusi Suomen ennätys. Hänestä tuli myös ensimmäinen sisäratojen naisten MM-mitalisti. Edellisen kerran Suomi on saanut MM-mitalin hallista, kun Mika Halvari voitti mestaruuden vuonna 1995.

6. 50-vuotiaana

Maria Jungner menehtyi äkillisesti viikonloppuna. Hän oli pidetty kuuluttaja, joka osallistui myös Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan vuonna. 2010. Hän toimi myös Espoon kaupunginvaltuustossa. Marian ex-mies on Ylen entinen pääjohtaja Mikael Jungner.

7. Hilla

Hillan jälkeen seuraavina tulivat Manu ja Sulo. Edellisvuoden ykkönen Hertta putosi listalla kahdeksanneksi. ”Espanjalainen kuu” Luna sijoittui viidenneksi ennen Kerttua. Kennelliiton Omakoira-sovellukseen on talletettu yli 70.000 koiran nimeä.

8. Robert Taylor

Robert Taylor tuskin tiesi liittyessään Inter Miamiin, että yhtenä päivänä hän hyökkää vastustajan maalille yhdessä argentiinalaisen Lionel Messin ja Luis Suarezin kanssa. Mikäs siinä on hyökätä. Taylor täräytti Messin syötöstä MLS-jalkapalloliigan ensimmäisen maalin tällä kaudella.

9. 2024

Teksasilaisen Intuitive Machinen rakentama ja lentämä avaruusalus laskeutui viikko sitten kuun etelänavalle. Edellisen kerran yhdysvaltalainen alus laskeutui kuuhun 1972. Kuusijalkainen robottilaskukone on nimeltään Odysseus.

10. Elvis Aron Presleyn kaksosveli

Veljekset syntyivät Mississipissä 8. tammikuuta 1935. 35 minuuttia ennen Elvis Aronia syntynyt Jesse Garon oli menehtynyt jo kohdussa. Elvis ei koskaan saanut lisää sisaruksia. Jesse Garon haudattiin kenkälaatikossa, koska perheellä ei ollut rahaa arkkuun.

TAGIT:
Jaa tämä artikkeli
1 kommentti
  • Saga Vanninen ei ole voittanut missään yleisurheilulajissa MM-kultaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *