Lukuaika: Oliiviöljy halpenee vasta syksyllä

Oliiviöljy halpenee vasta syksyllä

Oliiviöljyn hinta puhuttaa Espanjassa edelleen. Eikä ihme, sillä se kuuluu espanjalaisten kotitalouksien käytetyimpiin ja rakastetuimpiin hyödykkeisiin ja sen hinta on kuivuudesta johtuen räjähtänyt hurjaan nousuun.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
1 min lukuaika

Oliiviöljyn hinta on noussut vuodessa peräti 69,1%. Esimerkiksi Espanjan suurimman ruokakauppaketjun Mercadonan myymälöissä Virgen Extra oliiviöljy maksaa 9.90 €/litra.

Nyt takana on kuitenkin runsaita kevätsateita ja satonäkymät ovat sitä myötä parantuneet huomattavasti. Myös oliiviöljyn tuottajahinta on kääntynyt selvästi laskuun, mutta kauppojen hyllyissä komeilevat edelleen ennätyksellisen korkeat hinnat. Missä syy?

Syy on se, että suuret kauppaketjut sisäänostavat oliiviöljyn usean kuukauden puskurilla, joissain tapauksissa hinta lukitaan jopa vuodeksi eteenpäin. Näin ollen juuri tällä hetkellä myymälöiden hyllyillä olevat oliiviöljypullot on ostettu sisään ennätyksellisten korkeiden tuottajahintojen aikana. Hintojen lasku siirtyy siis kuluttajien hyödyksi viiveellä.

Joissain ruokakaupoissa hintoihin on tullut jo pientä laskua ja tarjouksia. Esimerkiksi saksalaisjätti Lidl myi tarjouskampanjassa viiden litran oliiviöljypakkauksia 36 eurolla, mikä tekee litrahinnaksi hieman päälle 7 euroa. Valtaosassa suurista ketjuista hinnat laskevat kuitenkin vasta kun seuraava hintasopimus astuu voimaan. Monissa tapauksissa tämä saattaa venyä syksylle.

- Mainos -
Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *