Tämän yllättävän toiveen espanjalaiset esittivät juhannusyönä yleisimmin – ja se saattaa toteutua nopeastikin

Juhannusyön perinteisiin Espanjassa kuuluvat monenlaiset uskomukset ja tavat, kuten toiveiden polttaminen kokossa. Ruokakauppaan liittyvä toive oli yksi tämän juhannuksen suosikeista ainakin Espanjan Aurinkorannikolla.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
3 min lukuaika
Kansa kokoontui rannoille kokkojen ja nuotioiden ääreen pitkin Espanjan Aurinkorannikkoa juhannuksena, maanantain 24.6. vastaisena yönä. Kuva Aurinkorannikon länsiosasta Sabinillasin rannalta.

Juhannusyö sujui Espanjan Aurinkorannikolla totuttuun tapaan iloisesti ja lämpimästi. Perheet täyttivät hiekkarannat piknik-koreineen, lapset ja koirat olivat juhlinnassa mukana yöhön asti. Nuotiot ja kokot loivat liekkejä trooppiseen yöhön, musiikki soi ja juhannuskansa nautti kesän virallisesta alkamisesta.

Juhannusta vietetään Espanjassa aina 23. kesäkuuta ja 24. kesäkuuta välisenä yönä, riippumatta viikonpäivästä. Nyt juhannusjuhla osui siis sunnuntaille.

Juhannukseen kuuluu myös Espanjassa vahvasti taikausko. Ilta on omistettu erilaisille toimenpiteille puhdistautumiseen, parantumiseen ja uuteen onneen. 

Yksi tyypillisimmistä juhannustaioista on esineiden polttaminen tai paperille kirjoitettujen toiveiden ja pelkojen polttaminen kokossa. Paperille voi kirjoittaa, mitä toivoo tulevalta vuodelta tai listata vaikkapa asioita, joita pelkää tai haluaa jättää taakseen. Paperi poltetaan keskiyöllä, jotta paha energia katoaisi tai vastaavasti hyvä asia toteutuisi.

- Mainos -

Lue myös: Näin juhannusta juhlitaan Aurinkorannikolla: taikauskoa, kokkoja ja koko perheen kesäiloa

Tältä näytti Málagan kaupungin juhannuksen ”päänäyttämöllä”, Malaguetan rannalla juhannusyön jälkeisenä maanantaiaamuna. Roskaa on hurjasti, mutta siivoustiimit puhdistivat paikat muutamassa tunnissa. Kuva: Facebook @europapress.

”Laskisipa oliiviöljyn hinta”

Espanjalaismedioiden kerääminen tietojen mukaan tänä vuonna yksi toive nousi ylitse muiden: yleisimmin toivottiin oliiviöljyn hinnan laskua. Toivekärjessä ei siis ollut maailmanrauha tai lottovoitto.

Oliiviöljy on espanjalaisille hyvin tärkeä osa päivittäistä ruuanlaittoa ja elämää. Oliiviöljyn huikea hinnannousu on suorastaan järkyttänyt paikallisia, sillä ”kultaisen öljyn” hinta on noussut vuodessa jopa liki 70 prosenttia.

Litrasta extra-virgin öljyä esimerkiksi Espanjan suosituimmassa ruokakauppaketjussa Mercadonassa on joutunut maksamaan kymmenkunta euroa, kun hinta vielä pari vuotta sitten oli 4-5 euron luokkaa.

Lue myös: Oliiviöljy halpenee vasta syksyllä

– Olemme joutuneet käyttämään hinnan takia auringonkukkaöljyä keittiössämme, mutta se ei ole sama asia kuin oliiviöljy. Siksi toivon vain sitä, että oliiviöljyn hinta laskisi, yksi juhannusyön juhlijoista kuvasi toivettaan.

Hallitus laski oliiviöljyn veroa

Voi hyvinkin olla, että kansan juhannustoiveet toteutuvat, sillä Espanjan hallitus on päättänyt poistaa arvonlisäveron oliiviöljystä.

Hallitus on päättänyt asettaa oliiviöljyn peruselintarvikkeiden asemaan, kuten leivän, munien, hedelmien ja vihannesten joukkoon. Nämä perustuotteet nauttivat jo Espanjassa alennetusta arvonlisäverokannasta.

- Mainos -

Oliiviöljy siirtyy 10 prosentin alennetusta arvonlisäveroluokasta superalennettuun arvonlisäveroluokkaan, joka on tällä hetkellä 4 prosenttia.

Tämä päätös seuraa väliaikaista arvonlisäveron alennusta 10 prosentista 5 prosenttiin, joka toteutettiin vuonna 2023 torjumaan oliiviöljyn hinnan nousua.

Lue myös: Karu totuus julki: näin paljon ruoka on kallistunut vuodessa Espanjassa

Alv-alennuksen sanotaan tulevan ”ratkaisevaan aikaan” oliiviöljyn tuottajille, jotka ovat kamppailleet nousevien tuotantokustannusten ja maailmanlaajuisen toimituspulan kanssa.

Viimeaikaiset sateet ovat tuoneet toivoa oliiviöljyn tuotannon elpymisestä, ja arvonlisäveron poistamisen odotetaan edelleen vauhdittavan alan toipumista.

Hallituksen päätös on saanut laajaa kiitosta sekä kuluttajaryhmiltä että teollisuuden edustajilta. Kuluttajat voivat odottaa huomattavaa oliiviöljyn hinnan alenemista, erityisesti kesäkauden päätyttyä.

Tämän odotetaan vaikuttavan positiivisesti kotitalouksien kokonaismenoihin, erityisesti perheissä, jotka käyttävät oliiviöljyä ruoanlaitossaan runsaasti. Oliiviöljyllä on erityinen asema Espanjan kulttuurissa ja keittiössä, syvästi juurtuneena maan kulinaarisiin perinteisiin ja identiteettiin.

- Mainos -
Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *