Oliiviöljyn hinta laski vihdoin – melonikin halpeni eikä cava-pullo kukkaroa kurita

Rannikon pulssi -mittaus tietää, että bensakin halpeni hieman. Andalusian vesivarannot jatkavat haihtumistaan.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
3 min lukuaika
Oliiviöljyn hinta lähti vihdoin laskuun, ja myös meloni halpeni. Cava-pullo ei maksa kaupassa kolmeakaan euroa. Kuvat: Mercadona.

Fuengirola.fi:n suosittu vakiopalsta Rannikon pulssi mittaa elämisen lukuja ja hintoja Espanjan Aurinkorannikolla.

Pulssi julkaistaan joka perjantaina ilmestyvässä Fuengirola.fi-lehdessä. Tiedot perustuvat aina tuoreimpaan mahdolliseen julkiseen infoon. Pulssin tiedot päivitetään torstaisin.

Näin kesäaikaan lehti ilmestyy vain kerran kuukaudessa, joten tässä ovat nyt heinäkuun alun tiedot. Seuraava Fuengirola.fi-lehti ja Rannikon pulssi ilmestyvät perjantaina 16. elokuuta.

Sähkön, polttoaineiden ja vesivarantojen lukemat saadaan virallisista Andalusian aluehallituksen julkaisemista päivittäisistä tilastoista. Ruokien ja muiden tuotteiden hinnat taas ovat Espanjan suurimmasta ruokakauppaketjusta, Mercadonasta.

- Mainos -

Lue myös: Rannikon pulssi: bensa ja sähkö halpenivat – näin vähän maksaa lohi Fuengirolassa

Oliiviöljyn arvonlisävero poistui kokonaan

Suurin ja tärkein muutos on oliiviöljyn hinnassa.

Oliiviöljy on espanjalaisen keittiön kulmakivi, jota käytetään ruuanlaitossa päivittäin. Sen hinta on kuitenkin kohonnut rähjähdysmäisesti ja jopa kolminkertaistunut vajaassa kolmessa vuodessa. Syynä espanjalaiset kotitaloudet järkyttäneeseen hinnannousuun ovat niin satonäkymissä sekä inflaatiossa, joka nousi huippuunsa Venäjän hyökkäyksen jälkeen Ukrainaan.

Lue myös: Oliiviöljy halpenee vasta syksyllä

Nyt oliiviöljyn hinta on kuitenkin pudonnut. Litran pullo Espanjan suosituimman ruokakauppaketjun Mercadonan omaa Hacendado-merkin extra-virgin-laatuista oliiviöljyä maksaa 9,19 euroa, kun sama pullo vielä kesäkuussa kustansi 0,71 euroa enemmän.

Syynä alentuneeseen hintaan on ennen kaikkea verotuksessa, sillä Espanja poisti heinäkuun 1. päivästä lähtien oliiviöljyn arvonlisäveron kokonaan. Toimenpide on väliaikainen, ja se korvataan myöhemmin erittäin alennetulla neljän prosentin arvonlisäverolla, jota sovelletaan jo muihin peruselintarvikkeisiin, kuten leipään ja maitoon.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun hallitus alentaa oliiviöljyn arvonlisäveroa. Vuonna 2023 maa puolitti arvonlisäveron kymmenestä viiteen prosenttiin.

Päätös poistaa oliiviöljyn arvonlisävero väliaikaisesti tähtää kotitalouksien kustannusten välittömään pienentämiseen.

- Mainos -

Lue myös: Myymälävarkaudet lisääntyneet räjähdysmäisesti, oliiviöljy suosittu varkauden kohde

Viime vuoden elintarvikkeiden arvonlisäveron alennus maksoi valtiolle yli 1.700 miljoonaa euroa, ja nykyisen toimenpiteen odotetaan maksavan vielä 834 miljoonaa euroa.

Arvonlisäveron alennusta kiitellään oliivituotannon alalla, mutta sen kriitikot katsovat, että olisi järkevämpää antaa konkreettista tukea talousvaikeuksien kanssa kamppaileville kotitalouksille sen sijaan, että arvonlisävero poistetaan yleisesti, mikä hyödyttää kaikkia kuluttajia tulotasosta riippumatta.

Merivesi viilentyi, bensa halpeni

Polttoaineessa 95-bensiini on halventunut hieman ja maksaa edullisimmillaan 1,469 euroa litralta. Dieselin litrahinta 1,287 on pysynyt samana.

Myös sähkön keskihinta 0,13594 €/kWh on huojentunut hitusen.

Mittaushetkellä meriveden lämpötila oli viilentynyt puolitoista astetta, mutta muutokset johtuvat merivirroista ja tuulen suunnasta. Heinäkuun alussa Välimeri oli Fuengirolassa 17,8-asteista.

Lue myös: Rannikon pulssi: siivujuusto on halpaa kaupassa – näin lämmintä on jo merivesi Fuengirolassa

Vesivarannot ovat jatkaneet haihtumistaan, tekoaltaiden täyttöaste oli heinäkuun alussa 24,42 prosenttia – pudotusta toukokuun loppuun verrattuna -2,75 prosenttiyksikköä. Sateet ovat olleet Andalusiassa erittäin vähäisiä koko loppukevään ja alkukesän aikana.

- Mainos -

Elintarvikkeista vesimeloni halpeni lisää ja maksoi 0,89 euroa kilolta. Kahdeksan kappaleen jäätelöpaketti kustantaa Espanjassa vain 1,95 euroa, ja grilliin mainiosti sopivien possun filepihvien kilohinta on 6,99.

Kelpo pullo espanjalaista cava-kuohujuomaa ei aiheuta hintapaniikkia, sillä se maksaa vain 2,95 euroa marketissa.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *