Niina Ristolainen: ”Perusarjen taidot auttavat selviytymään haasteista”

Niina Ristolainen muistuttaa kolumnissaan siitä, miten arkisten perusasioiden hoitaminen auttaa huolehtimaan itsestään haasteidenkin edessä.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
2 min lukuaika

Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot ovat tärkeitä juttuja hyvinvoinnin ja onnellisuuden kannalta. Niitä usein pidetään itsestäänselvyyksinä, eikä edes välttämättä huomata, kun itsestä huolehtiminen heikkenee. Näitä on hyvä pohtia meidän jokaisen, vaikka ne itsestään selviltä asioilta tuntuvatkin.

Perusarjen taidot auttavat meitä selviytymään päivittäisistä haasteista ja pitämään huolta omasta fyysisestä, henkisestä ja emotionaalisesta hyvinvoinnista. Ajattelin tässä kirjoituksessa ottaa esille tällä viikolla tapaamani hyvän ystäväni ja lastenlääkärin kanssa keskustelussa esille tulleita asioita ja vinkkejä itsestä huolehtimiseen ja arjen taitojen kehittämiseen:

Syö terveellisesti ja monipuolisesti. Sisällytä ruokavalioosi runsaasti vihanneksia, hedelmiä, täysjyväviljaa, proteiinia ja terveellisiä rasvoja. Vältä liiallista sokerin, suolan ja prosessoitujen ruokien käyttöä.

Liiku säännöllisesti ja löydä itsellesi mieluisa liikuntamuoto. Se voi olla esimerkiksi kävely, juoksu, pyöräily, uinti tai ryhmäliikuntatunnit. Liikunta auttaa pitämään kehon terveenä ja mielen virkeänä.

- Mainos -

Nuku riittävästi ja pidä kiinni säännöllisestä unirytmistä. Hyvä uni on tärkeää palautumisen ja energiatason ylläpitämisen kannalta. Pyri luomaan rauhallinen ja mukava uniympäristö.

Opettele stressinhallintatekniikoita, kuten syvähengitys, meditaatio tai rentoutumisharjoitukset. Löydä itsellesi sopiva tapa rentoutua ja rauhoittua stressaavien tilanteiden keskellä.

Opettele tehokasta ajanhallintaa ja priorisointia. Laita tärkeät tehtävät etusijalle ja pidä huolta, että sinulla on riittävästi aikaa myös rentoutumiselle ja itsellesi tärkeille asioille.

Opettele budjetointia ja taloudenhallintaa. Pidä kirjaa tuloista ja menoista, aseta säästötavoitteita ja pyri pitämään taloutesi tasapainossa.

Kehitä vuorovaikutus- ja kommunikointitaitojasi. Opettele ilmaisemaan omia ajatuksia ja tunteita selkeästi ja kuuntele avoimesti toisten näkemyksiä.

Pidä huolta omasta henkisestä kasvustasi ja kehitä itseäsi jatkuvasti. Lue kirjoja, osallistu kursseille tai harrasta itsellesi mieluisia aktiviteetteja, jotka auttavat sinua oppimaan uutta ja kehittymään.

Pidä huolta läheisistä ihmissuhteistasi ja vietä aikaa perheen, ystävien ja muiden läheisten kanssa. Sosiaaliset suhteet ovat tärkeitä onnellisuuden ja hyvinvoinnin kannalta.

Löydä itsellesi mieluisia rentoutumisen ja harrastusten muotoja. Ne auttavat sinua irrottautumaan arjen kiireistä ja tuovat iloa ja tasapainoa elämään.

- Mainos -

Nämä vinkit voivat auttaa sinua kehittämään itsestä huolehtimisen taitoja ja arjen hallintaa. Muista kuitenkin, että jokainen ihminen on yksilöllinen, joten löydä itsellesi sopivat tavat ja käytäntöjä. Ja kuten me ystäväni kanssa söimme juustokakut hyvillä mielin herkutellen.

Niina Ristolainen

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *