Lukuaika: Näin vähissä Aurinkorannikon vesivarastot ovat: täyttöaste vain 16 prosenttia – katso kuvat ja vertailu

Näin vähissä Aurinkorannikon vesivarastot ovat: täyttöaste vain 16 prosenttia – katso kuvat ja vertailu

Tuoreet luvut kertovat karua kieltä Espanjan Aurinkorannikon vesivarastojen tilanteesta. Mutta toivoakin on.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
4 min lukuaika
Aurinkorannikon alueella ja Málagan maakunnassa on lukuisia tekoaltaita, joista saadaan vettä niin maataloudelle kuin väestölle.

Málagan maakunnan vesivarastot ovat yhä hälyttävän alhaalla.

Viralliset lukemat kertovat karua kieltä kuivuudesta ja Espanjan Aurinkorannikon vesialtaiden täyttöasteesta. Voit katsoa Fuengirola.fi:n kokoaman taulukon tämän artikkelin lopusta.

Maaliskuun alussa Málagan maakunnan vesivarastoissa on kokonaiskapasiteettiin nähden vain 16 prosenttia vettä. Määrä on laskenut edellisviikostakin hivenen.

Verrattuna esimerkiksi vuoden takaiseen maaliskuuhun 2023 vesivarantoja on selvästi vähemmän, vaikka jo viime vuonna eteläistä Espanjaa kuritti kuivuus. Viime vuonna altaissa oli 229 kuutiohehtometriä vettä, nyt vain 97,96 kuutiohehtometriä.

- Mainos -

Lue myös: Andalusian vesivarastoissa noin viidennes jäljellä

Kuivuutta vastaan taistellaan nyt isosti

Alkuvuoden sateet ovat olleet hyvin vähäisiä eikä varastoihin ole saatu merkittävästi lisää vettä taivaalta.

Poikkeuksellisen pitkään jatkunut kuivuus vaikuttaa moneen arkiseen asiaan. Aurinkorannikolla on käytössä jo mm. vedenkäytön rajoituksia yöaikaan.

Paniikkiin tai ylenmääräiseen kauhisteluun ei ole kuitenkaan tarvetta. Huoleen toki. Hanoista tulee vettä, Välimeressä mahtuu uimaan ja Andalusia on niin iso ja merkittävä itsehallintoalue Espanjassa, että se tekee kaikkensa asukkaiden ja matkailijoiden viihtyvyyden eteen.

Andalusia teki matkailijaennätyksen 2023

Andalusiassa asuu yli 8,5 miljoonaa ihmisitä, siis enemmän kuin koko Suomessa. Viime vuonna 2023 Andalusia rikkoi kaikkien aikojen matkailijaennätyksensä, kun alueella vieraili peräti 33,9 miljoonaa turistia. Joka kolmas heistä oli ulkomaalainen.

Lue myös: Uima-altaiden käytöstä epäselvyyttä

Andalusian aluehallitus on tehnyt lukuisia toimenpiteitä kuivuuskriisin hallitsemiseksi. Hallitus ilmoitti äskettäin 217 miljoonan euron kuivuustoimenpiteiden paketista, joka sisältää esimerkiksi rahaa vuotavien putkien korjaamiseen, mikä on keskeinen vesihäviön lähde. Myös uusiin vedenpuhdistamoihin investoidaan nyt isosti ja suolanpoistolaitosten kapasiteettia lisätään.

Esimerkiksi helmikuun lopulla avattiin suuri putkisto, joka kuljettaa kierrätettyä jätevettä Peñón del Cuervon käsittelylaitokselta Axarquíaan. Näin tuodaan siis vettä kaupungista maaseudun kasteluun.

- Mainos -

Samoin Marbellan suolanpoistolaitoksen laajennustyöt on aloitettu, jotta sen kapasiteetti saataisiin kasvatettua 20 kuutioehtometriin vuodessa. Tavoitteena on saada se valmiiksi syksyksi.

Lue myös: Kuivuuskriisi: hätäkeinona laivat toisivat vettä Aurinkorannikolle

La Viñuela ennen ja nyt. Liikuta nuolta nähdäksesi vedenpinnan eron 2020-2024.

La Viñuelan täyttöaste on 8 prosenttia

Tekoaltaista kaikkien pienin täyttöaste on La Viñuelan tekoaltaalla, joka valitettavasti on myös suurin Aurinkorannikon vesivarastoista. Sillä on ratkaiseva rooli alueen vesivarojen hallinnassa. Guarojoella sijaitsevaa allasta käytetään virtauksen säätelyyn sekä veden tarjoamiseen erilaisiin käyttötarkoituksiin, kuten ihmisten kulutukseen ja maatalouden kasteluun.

La Viñuelan täyttöaste on vain 7,98 prosenttia.

Limoneron täyttöaste vajaa 20 prosenttia

El Limonero -altaalla taas on ratkaisevan tärkeä rooli Guadalhorce-joen virtauksen säännöstelyssä. Se tarjoaaa vettä erilaisiin tarkoituksiin, kuten kasteluun ja väestön vesihuoltoon. Lisäksi se edistää tulvasuojelua ja on keskeisessä asemassa alueen vesihuollon turvaamisessa, erityisesti kuivuuden aikana. Sen luonnonympäristö tarjoaa myös mahdollisuuksia ulkoiluun, kuten patikointiin.

Sen täyttöaste on nyt 19,56 prosenttia.

La Concepciónin täyttöaste 26 prosenttia

La Concepciónin tekojärvi sijaitsee Verdejoella Marbellassa ja on olennainen hydraulinen infrastruktuuri vedenhallinnassa alueella. Sen päätehtäviin kuuluu virtauksen säätely, veden toimittaminen maatalouskäyttöön ja väestön vesihuolto. La Concepción tarjoaa myös houkuttelevan luonnonympäristön, jossa on mahdollisuuksia virkistysaktiviteetteihin ja maiseman nauttimiseen.

La Concepciónin täyttöaste on nyt 26,52 prosenttia.

La Concepciónin tekojärvi Marbellan Istanissa.

- Mainos -

Casasolan täyttöaste 26 prosenttia

Casasola sijaitsee Almogian kunnassa Campanillas-joella, Guadalhorcen sivujoella, suojaten Campanillasin aluetta tulvilta ja vähentäen Guadalhorcen joen virtaamaa. Lisäksi se vahvistaa Malagan kaupungin vesihuoltoa.

Casasolan täyttöaste on nyt 26,24 prosenttia.

Guadalteban täyttöaste on 20 prosenttia

Guadalteba-allas on osa Guadalhorcen joen valuma-aluetta. Se rakennettiin pääasiassa Guadalteban ja Guadalhorcen jokien virtauksen säätelyyn varmistaen siten veden saatavuuden erilaisiin käyttötarkoituksiin, kuten väestön vesihuoltoon ja maatalouden kasteluun.

Guadalteban täytöaste on nyt 20,31 prosenttia.

Guadalhorcen täyttöaste 12 prosenttia

Guadalhorce-allas on osa Guadalhorcen joen säätöjärjestelmää, ja sen pääasiallinen tavoite on veden resurssien hallinta ja valvonta alueella. Guadalhorcella on ratkaiseva rooli joen virtauksen säätelyssä, mahdollistaen veden toimittamisen erilaisiin käyttötarkoituksiin, kuten väestön vesihuoltoon, maatalouden kasteluun ja muihin tarkoituksiin.

Guadalhorcen täyttöaste on nyt 12,47 prosenttia.

Jaa tämä artikkeli
2 kommenttia
  • Hei
    Mitä mahtaa vaikuttaa se, että esim. tomaatteja kastellaan suoraan pohjavesillä? Tällaisen ikävän uutisen kuulin takavuosina MOT ohjelmasta ja kauhistuin, kun näin nuo tomaattiviljelyt ajettuani Espanjan läpi Fugeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *