Miska Mikkonen: Toipuminen läheisriippuvuudesta vaatii usein ulkopuolista apua

Miska Mikkonen käsittelee Fuengirola.fi:n kolumnissaan läheisriippuvuuden sudenkuoppia ja keinoja sieltä nousemiseen.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
4 min lukuaika

Läheisriippuvuus on termi, joka ymmärretään usein yksiulotteisesti. Se saatetaan nähdä kyvyttömyytenä olla yksin tai yksinäisyyden pelkona. Saatetaanpa se sotkea myös romanttiseen kiintymykseen tai vuosisadan rakkaustarinaan. Todellisuudessa läheisriippuvuus on hyvin monitahoinen ja kokonaisvaltainen ilmiö, jossa ei ole mitään kaunista – kuten ei muissakaan elämää rikkovissa riippuvuuksissa. Miten läheisriippuvuus syntyy ja mitä termillä tarkoitetaan?

Yleensä läheisriippuvuus syntyy tilanteissa, joissa eletään jonkin epäterveen ja pitkäkestoisen ilmiön äärellä. Esimerkiksi rakkaan ihmisen päihdeongelma voi olla tällainen. Se aiheuttaa huolta, pelkoa, murhetta ja ahdistavia tilanteita. Päihdehäiriö muuttaa siihen sairastuneen ihmisen käytöstä ja koko persoonaa. Sama tapahtuu helposti myös läheisille.

Me ihmiset olemme kekseliäitä olentoja selviytymään ikävistä tilanteista. Esimerkiksi perheenjäsenen päihderiippuvuuden aiheuttamaa turvattomuutta saatetaan kompensoida kontrollilla. Pitämällä naruja käsissään tai ottamalla tilanteen haltuun turvattomuuden tunne katoaa. Tiettyyn pisteeseen asti ne voivat olla hyödyllisiä selviytymiskeinoja.

- Mainos -

Läheisriippuvuudeksi kutsuttu ongelma tulee siitä, että nämä selviytymiskeinot muuttuvat kestotilauksiksi, vakiintuneiksi toimintamalleiksi. Toimintamme muuttaa myös käsitystä itsestämme ja koko persoonaamme. Esimerkiksi päihderiippuvaisen läheisestä voi ajan mittaan tulla kontrolloiva ihminen, vaikka lähtökohtaisesti kontrollointi on ollut keino selviytyä turvattomuutta aiheuttavista tilanteista.

Vikasietotila on hyödyllinen keksintö häiriötilanteissa, mutta jatkuvasti vikasietotilassa oleva tietokone on toiminnoiltaan varsin rajoittunut. Läheisriippuvuudella ei ole juurikaan tekemistä läheisyyden kanssa. Englannin- ja espanjankieliset termit ”Codependency” tai ”Codependencia” kuvaavat ilmiötä hieman paremmin. Kanssariippuvuus voisi käsitteenä olla tarkempi – toki termi läheisriippuvuus on vakiintunut ilmaisu suomen kielellä.

Läheisriippuvuus voi ilmetä ja syntyä monissa eri tilanteissa ja ihmissuhteissa. Joskus ilmiön aiheuttaa puolison riippuvuussairaus. Toisilla läheisriippuvuus syntyy varhaisissa ihmissuhteissa opituista malleista. Lapsuudessa koettu hylkääminen, huomiotta jättäminen tai ylisuojelevuus voivat esimerkiksi johtaa uskomukseen, että rakkaus ja hyväksyntä on ansaittava suorittamalla tai miellyttämällä muita. Aikuisiällä tämä voi johtaa toistuviin epäterveisiin toimintamalleihin tai ihmissuhteisiin, joissa oma tarve tulla nähdyksi ja arvostetuksi peittyy toisen tarpeiden alle.

Kun läheisriippuvaisista toimintamalleista on tullut osa ihmisen omaa persoonaa, siitä voi tulla itseään ruokkiva voima. Olen vuosien varrella saanut työssäni kuulla esimerkiksi henkilöitä, jotka ovat toistuvasti ajautuneet oman läheisriippuvuutensa ohjaamana epäterveisiin ihmissuhteisiin.

Kuten minkä tahansa ongelman ratkaisemisen suhteen, ensimmäinen askel on tunnistaa ja myöntää oma ongelmansa. Marjatta tai Matti saattaa ajatella, että hänen raskas elämänsä johtuu siitä, että nykyinen kumppani on alkoholisti, edellinen narsisti ja sitä edellinen sekakäyttäjä. Marjatta tai Matti tekevät ensimmäisiä oivalluksia omassa toipumisessaan, kun he huomaavat, että yhdistävä tekijä näissä ihmissuhteissa olen minä. Minussa on jotain sellaista, miksi toistuvasti ajaudun epäterveisiin ihmissuhteisiin.

Toipuminen läheisriippuvuudesta vaatii työtä ja usein ulkopuolista apua. Prosessiin voi kuulua itsetuntemuksen lisäämistä: miksi tunnen tarvetta miellyttää muita niin voimakkaasti? Terapia voi olla arvokas työkalu näiden kysymysten tutkimisessa. Lisäksi vertaistukiryhmät tarjoavat ymmärrystä ja tukea toisilta, jotka käyvät läpi samankaltaisia kokemuksia.

Matka kohti terveempiä ihmissuhteita ja itsenäisempää minuutta on mahdollinen. Se vaatii rohkeutta katsoa peiliin ja kohdata omat pelkonsa, mutta palkintona on vapautuneempi ja itsevarmempi minäkuva. Kun rakastaa ja arvostaa itseään ensin, jotta voi rakastaa muita terveellä tavalla.

Läheisriippuvuus ei ole heikkouden merkki ja kuten muutkaan riippuvuudet, se ei ole ihmisen tietoinen valinta. Tunnistamalla ja käsittelemällä mahdollisen läheisriippuvuuden juurisyitä voi vapautua kahleista, jotka sitovat meitä epäterveisiin toimintamalleihin ja löytää todellisen vapauden sekä itsessämme että ihmissuhteissamme.

- Mainos -

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *