Espanjan kevätriesa: näin karkotat muurahaiset kotoasi ilman myrkkyjä

Jokaista ihmistä kohden maapallolla on 2,5 miljoonaa muurahaista. Ei siis ihme, että osa niistä hakeutuu kevään ja kesän lämmössä myös asuntojen sisälle Aurinkorannikolla. Katso tästä ohjeet kutsumattomien vieraiden karkotukseen Suomessa ja Espanjassa.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
4 min lukuaika
Muurahaisia on maailmassa valtavasti: on laskettu, että jokaista ihmistä kohden maapallolla on 2,5 miljoonaa muurahaista. Ei siis ihme, että osa niistä hakeutuu myös sinun kotiisi.

Yhtä varmasti kuin aurinko nousee aamuisin Espanjan Aurinkorannikolla, myös muurahaiset aktivoituvat kevään tullen.

Toukokuu on kuukausi, jolloin muurahaisten iskujoukot lähtevät laajana rintamana liikkeelle Espanjassa. Pienet ja isommatkin murkut löytävät tiensä koteihin – Aurinkorannikon kaltaisessa lämpimässä ilmastossa ei ole niin tiivistä asuntoa, minne nämä pikkuotukset eivät pääsisi.

Viimeistään kevätsiivouksen yhteydessä vastaan tulee väistämättä pieniä mustia pisteitä, jotka marssivat väsymättömästi tuntemattomista lähteistä keittiön lattian poikki.

Lämpimämmät lämpötilat tarkoittavat, että muurahaiset muuttavat sisään ja laajentavat ahkerasti valtakuntiaan etsiessään ruokaa pitkän talvihorroksen jälkeen.

- Mainos -

Yksi syy siihen, miksi nämä pienet lattiavipeltäjät ovat niin tehokkaita, on niiden käyttämä viestintäkeino. Muurahaiset jättävät jälkeensä feromonipolkuja, joita muut pesän muurahaiset voivat seurata, auttaen niitä löytämään nopeasti ruokaa kulkemalla jo tovereiden viitoittamia reittejä.

Tässä muutamia vinkkejä, kuinka pitää kotisi muurahaisvapaana ilman kemiallisia myrkkyjä tänä keväänä ja kesänä. Toimii niin Espanjassa kuin Suomessakin!

Älä jätä keititön työtasolle ruuan murusia, sillä pienet mustat muurahaiset ovat persoja ovat niille.

Pidä ruuat suljettuna ja kuivana

Muurahaisia houkuttelevat kaikki herkulliset asiat, joita ne voivat löytää, joten on parasta estää niitä löytämästä mitään houkuttelevaa.

Ruoka talossa – erityisesti hedelmät, pähkinät, jäätelö ja kaikki makea – tulisi sulkea tiiviisti vaikkapa Tupperware-tyyppiseen astiaan tai ilmatiiviiseen muovipussiin ja säilyttää aina oikeissa paikoissaan.

Tämä sääntö koskee kaikkia elintarvikkeita, joten myös koiran ja kissan ruoka tulisi aina pitää hyvin säilytettynä.

Jos jätät Espanjan-kotisi esimerkiksi kesän ajaksi tyhjilleen, kannattaa kaikki kaappien kuivamuonat käydä läpi ja laittaa tiiviisiin pakkauksiin.

Etsi muurahaisten sisääntulolähde

Toinen varma tapa välttää muurahaisten marssirivien löytäminen on varmistaa, että kaikki mahdolliset sisäänpääsypisteet on suljettu. Tämä tosin saattaa olla helpommin sanottu kuin tehty, sillä pienenpienet murkut kyllä tahtovat löytää tiensä Aurinkorannikon koteihin.

Yleisohjeena kuitenkin todettakoon, että kannattaa tutkia esimerkiksi asunnon ovien ja ikkunoiden alla mahdollisesti olevia halkeamia tai rakoja. Jos sellaisia löytyy, ne kannattaa yrittää sulkea tai peittää sekä varmistaa ainakin se, ettei niiden liepeillä ole ruuan jäänteitä tai muita muurahaisia houkuttelevia hajuja tai läikkiä.

- Mainos -

Suihkuta etikkaa, ripottele ruokasoodaa tai käytä sitruunaa

Monet karkotusoppaat vinkkaavat, että asunnon tai talon ympärille suihkutetaan joko etikkaa, sitruunamehua tai muuta erittäin hapanta keittiön peruselintarviketta. Moni suomalainen vannoo etenkin ruokasoodan nimiin. Kahvinporojenkin ripottelua on tehokkaasti kokeiltu.

Tarkoituksena on karkottaa muurahaisia, ei tappaa niitä, sillä voimakas haju häiritsee niitä ja peittää niiden feromonijäljet.

Muita mahdollisia keinoja ovat kuumat chilit tai mustapippuri, laakerinlehdet, kaneli, neilikka, piparminttu, eteeriset öljyt ja talkki.

Parhaan tuloksen saavuttamiseksi puhdista talo ja lattiat huolellisesti, ja sitten käy läpi paikat, jotka saattavat houkutella muurahaisia, ripotellen valitsemaasi voimakasta ainetta halkeamiin ja koloihin.

Sitruunoita Espanjassa riittää. Purista sitruunamehua esimeriksi ovien kynnyksille tai ikkunanpieliin, sillä muurahaiset inhoavat sen hapanta tuoksua.

Sitruuna tehoaa torakoihinkin

Näin opastetaan sitruunan käytössä, joita Espanjassa riittää – ja luvataan, että se tehoaa myös esimerkiksi Espanjassa yleisin torakoihin:

Purista ensin hiukan sitruunamehua ovien kynnyksille ja ikkunalaudoille. Laita sitä sitten aukkoihin tai koloihin, joista muurahaiset pääsevät sisään. Ripottele lopuksi pieniä sitruunakuoren paloja ulko-ovesi tuntumaan. Sitruunat tepsivät myös torakoihin ja kirppuihin: Sekoita neljän sitruunan mehu (sekä hedelmänliha) kahteen litraan vettä, pese lattiasi sillä ja seuraa, miten kirput ja torakat pakenevat. Otukset vihaavat sitruunan tuoksua.

Tiesitkö tämän muurahaisista?

Muurahaiset (Formicidae) ovat hyönteisten heimo. Ne ovat yhdyskunnittain eläviä aitososiaalisia pistiäisiä.

Muurahaisten heimo on ollut olemassa jo yli sadan miljoonan vuoden ajan. Muurahaiset ovat hyvin sopeutuvaisia eläimiä, minkä ansiosta ne ovatkin levittäytyneet kaikkialle maapallolle.

Muurahaisyksilöitä on enemmän kuin Linnunradassa on tähtiä. Jokaista ihmistä kohden on noin 2,5 miljoonaa muurahaista. 

Muurahaiset viestivät toistensa kanssa erittämillään feromoneilla. Niiden avulla työläiset tunnistavat kuningattarensa ja oman pesän muurahaiset, kulkevat samoja polkuja ruokalähteille, kehottavat toisiaan pakenemaan tai taistelemaan sekä merkitsevät yhdyskuntien väliset rajat.

Muurahaiset ovat ekosysteemien tärkeä osa. Ne kuljettavat maata ja siinä olevia ravinteita paikasta toiseen rakentaessaan maanalaisia pesiä. 

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *