Blogi

Miehestä isän malli?

 

Pieni poika ihmettelee miksi ei siskolla ole pippeliä. Siinä sitten vanhemmat selittävät asian mahdollisimman yksinkertaisesti. Siskolla ei ole pippeliä, koska sisko on tyttö ja sinä olet poika. Suvunjatkamisesta ei ihan tässä vaiheessa kannata vielä puhua.

Siinä sitten on kasvamassa mies, joka kenties opettaa isän roolia tuleville jälkeläisille. Millaista roolia? Se mitä mallia hän on saanut isältään, ratkaisee paljon. Eli isällä on arvaamattoman iso rooli ainakin parin sukupolven ajan. Onko isä edes miespuolinen, tai onko äidilläkin pippeli.

Monimutkaiseksi asian tekee toisten suhtautuminen tämänmuotoiseen perhesysteemiin. Varmasti on hyviä ”isiä” ja ”äitejä”, olivatpa he sitten pippelillä tai ilman. Paljon ratkaisee se, millaisen kasvatuksen vanhemmat ovat saaneet. Toiset jatkavat jopa samaa kurimusta, mitä itse ovat joutuneet kokemaan. Toiset taas ottavat opiksi rakentaakseen hyvän pohjan lapsilleen.

Perheväkivalta ja viina ovat ne pahimmat asiat jotka voivat siirtyä toiselle sukupolvelle. Henkinen väkivalta on yhtä tuomittavaa kuin fyysinen. Tärkeitä asioita vanhempien roolissa olisi opettaa suvaitsevaisuuden merkitystä ja toisten huomioon ottamista. Ahneuden ja vain omaan napaan katsomiseen aiheuttamat ongelmat pitäisi pystyä selvittämään lapsilleen. Vanhempain esimerkittömyys vie pohjan näiltäkin asioilta. Onko näihin asioihin merkitystä sillä, mitä sukupuolta on äiti tai isä?

Hyvää isänpäivää.

Vesa Uusi-Kilponen

Kolumnit

Pääkirjoitus

Kännissä rattiin

Tällä viikolla julkistettiin tutkimus, jonka mukaan suomalaiset suhtautuvat rattijuopumukseen muihin eurooppalaisiin...
Marjatta Jabe

Muistoja menneestä

Stadilaiset viettivät 10-vuotisjuhliaan. Avajaisissa muistelin omaa nuoruuttani. Vapun jälkeisenä päivänä 1945...

Viikon kysymys

Moniinko pikkujouluihin aiot osallistua?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa

Varaa saunavuoro: (+34) 646 111 203