Lukuaika: Hotellien uima-altaissa voi polskutella kesällä – mutta taloyhteisöjen altaille täyttökielto

Hotellien uima-altaissa voi polskutella kesällä – mutta taloyhteisöjen altaille täyttökielto

Päättäjät linjasivat Málagan maakunnan liki 80 000 uima-altaan kohtalosta.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
3 min lukuaika
Kesähelteillä uima-altaassa kelpaa vilvoitella. Aurinkorannikolla se onnistuu yhä, kuivuudesta huolimatta.

Andalusian aluehallinto on selkiyttänyt ja ottanut kantaa uima-altaiden käyttöön Espanjan Aurinkorannikolla.

Monissa taloyhteisöissä ja hotelleissakin uima-altaat avautuvat perinteisesti pääsiäisen tienoilla, joka on jo maaliskuun lopulla. Kuivuuden takia vettä pitää kuitenkin säännöstellä Andalusiassa, ja altaiden kohtalosta on ollut epäselvyttä.

Fuengirola.fi kertoi vastikään, kuinka muun muassa Aurinkorannikon asunnonomistajien yhdistys penäsi päättäjiltä selkeää linjaa ennen pääsiäistä.

Lue myös: Uima-altaiden käytöstä epäselvyyttä

- Mainos -

Nyt linjaus on tehty, ja se kirpaisee etenkin kaikkia Andalusian taloyhteisöjä sekä yksityisiä huvilan ja talojen omistajia.

Tasapainoilua matkailun ja kuivuuden välillä

Andalusian aluehallinnon nimittämä kuivuuden erikoiskomitea piti torstaina kokouksen, jossa se ehdotti selkeää jakoa uima-altaiden käytössä tulevana kesäsesonkina.

Päättäjät linjasivat, että ”kunnallisten, turististen ja urheilullisten” uima-altaiden täyttö sallittaisiin. Hotelleissa ja julkisilla altailla saisi siis polskia mielin määrin. Tämä on elintärkeää alueen matkailun kannalta.

Sen sijaan yksityisten ja taloyhteisöjen (esp. urbanización) uima-altailla on täyttökielto.

Komitea on täydentänyt kieltoa ja todennut, että myös turistilisenssin omaavat kiinteistöt ovat kiellon piirissä. Taloyhteisöjen tai yksityisten altaita ei myöskään saa täyttää edes tankkiautojen vedellä, komitea linjasi lisää.

Päätös sulkea yksityiset ja yhteisölliset uima-altaat todennäköisesti herättää vastustusta Andalusian asukkaiden keskuudessa, onhan esimerkiksi Aurinkorannikolla tuhansia taloyhteisöjä, joissa monet suomalaisetkin asuvat ja lomailevat.

Tällä toimenpiteellä varmistetaan kuitenkin alueen elintärkeän matkailusektorin toiminnan jatkuminen ilman tyhjistä uima-altaista aiheutuvaa valtavaa negatiivista vaikutusta.

Kielto johtanee altaiden sulkemiseen

Tosin täytyy muistaa, että kyse ei ole taloyhteisöjen ja huviloiden uima-altaiden käyttämisen kieltämisestä, vaan täyttämiskiellosta.

- Mainos -

Käytännössä täyttökielto tarkoittaa sitä, että nämä yksityiset uima-altaat joudutaan sulkemaan lopulta, vaikka ne olisivatkin nyt täynnä, sillä ne menettävät noin 2 % vedestään joka päivä haihtumisen vuoksi.

Päätöstä arvioidaan vielä uudelleen

Nyt tehty päätös on ensin vahvistettava Andalusian virallisessa lehdessä ensi viikolla. Uima-allapäätös koskee koko Málagan maakuntaa, Guadalete-Barbate-joen vesistöaluetta, Campo de Gibraltaria ja Almerían itäosaa, jotka ovat poikkeuksellisen kuivuuden alueita.

Andalusian viranomaiset tapaavat jälleen kahden viikon kuluttua tilanteen uudelleenarvioimiseksi. Mikäli silloin on saatu esimeriksi lisää sadetta ja viime viikonlopun rankkasateiden kerryttämien valumavesien määrä on selvinnyt tarkemmin, päätöstä voidaan tarkastella vielä uudelleen.

Tällä hetkellä Málagan maakunnassa on 78 606 uima-allasta kiinteistörekisteritietojen mukaan.

EDIT 21.3. klo 10: lisätty tieto, että kielto koskee myös turistilisenssin omaavia taloyhteistöjä ja kiinteistöjä sekä tankkiautojen käyttöä.

Jaa tämä artikkeli
2 kommenttia
  • Huomioitavaa: Yksityisen huvilan altaan täyttö on luvallista, jos huvila on vuokrattuna turistikäyttöön. Säännöt ovat siinä samat kuin hotelleissa.

  • Eikö tämä tarkoita huviloita jotka ovat turisti käytössä. ”Komitea on täydentänyt kieltoa ja todennut, että myös turistilisenssin omaavat kiinteistöt ovat kiellon piirissä.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *