Fuengirolan tähtidekkaristi Kale Puonti voitti Vuoden johtolanka -palkinnon

Aurinkorannikolla menestyskirjojaan tekevä ex-huumepoliisi ja Fuengirola.fi:n kolumnisti Kale Puonti sai hienon tunnustuksen.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
4 min lukuaika
Kale Puonti.

Suomen dekkariseura ry:n Vuoden johtolanka -palkinto edellisvuoden parhaasta kotimaisesta jännityskirjasta on myönnetty Kale Puontille romaanista Fadi (Bazar 2023).

Vuoden johtolanka -palkinto on Suomen merkittävin dekkaripalkinto, jota on jaettu vuodesta 1985 lähtien. Palkinnon valitsi kolmihenkinen raati, johon kuuluvat Satu Henttonen, Ari-Matti Auvinen ja Mikko Mäenpää.

”Erinomainen, tiiviisti kirjoitettu dekkari ja hieno lukukokemus” Palkintoraadin kehut Fadi-kirjalle

Palkintoraati perustelee valintaa seuraavasti:

– Kale Puontin Fadi-teoksen tarina on jäntevä, hyvin etenevä ja jännittävä. Pasilan Myrkky -sarjan itsenäiset osat, Fadi mukaan lukien, kuvaavat pääkaupunkiseudun rikoksia karusti ja ytimekkäästi. Kirjan ansiona on tapahtumien kuvaaminen paitsi poliisin kuin myös rikollisten näkökulmasta. Kirjailijan oman työnsä asiantuntemus ja poliisityön arjen uskottava välittäminen yhdistyy taitavaan kirjoittamiseen. Fadi on erinomainen, tiiviisti kirjoitettu dekkari ja hieno lukukokemus.

- Mainos -

Suomen dekkariseura on vuonna 1984 perustettu yhdistys, joka Vuoden johtolanka -palkinnon jakamisen ohella julkaisee neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Ruumiin kulttuuri -lehteä ja järjestää erilaisia dekkariaiheisia tapahtumia. Seura viettää 40-vuotisjuhlavuotta vuonna 2024.

Kale Puonti työskenteli yli 30 vuotta Helsingissä huume- ja järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnassa. Fadi on viides osa Helsingin huumepolisiin työstä kertovaa Pasilan myrkky -dekkarisarjaa. Sarjan ensimmäiseen osaan pohjautuva tv-sarja Pasilan myrkky – Manni alkoi tammikuussa 2024 Ruutu+ -palvelussa.

Puonti on myös kirjoittanut tietokirjat Kokaiinikeilapallo ja muita huumekytän tapauksia (Bazar 2023) ja Satu – Alamaailman rautarouva (Bazar 2021). Lisäksi hänet tunnetaan MTV3:n Rikospaikka-ohjelman vakiokasvona ja suositun Immun ja Kalen rötöskatsaus -podcast-äänikirjasarjan toisena tekijänä. 

Kale on vireä Fuengirolan eläkeläinen

Kale Puonti viettää paljon aikaa Espanjan Aurinkorannikolla, missä hänellä on ollut vuosia lomakoti Fuengirolassa.

Kale kertoi vastikään, kuinka tykkää aloittaa uuden kirjan hahmottelua ja kirjoittamista juuri Andalusian valossa ja tunnelmassa tammikuussa.

Lue myös: Kale Puonti naputtelee hittikirjansa Aurinkorannikolla: ”Olen vireä Fuengirolan eläkeläinen”

– Olen tällainen vireä Fuengirolan eläkeläinen, Kale on nauranut.

Puonti työskenteli yli 30 vuotta Helsingin huumepoliisissa, mistä hän jäi eläkkeelle 58-vuotiaana vuonna 2020.

- Mainos -

– Täällä Aurinkorannikolla on mahtavaa, kun voi aina ulkoilla. Yritän joka päivä hyötyliikkua ainakin 10 kilometrin verran.

Menestyskirjailija toimii myös Fuengirola.fi:n kolumnistina.

Lue myös: Kale Puonti paljastaa: hankki Espanjan-asuntonsa vahingossa ja ilman varoja

Rebekka Härkönen. Kuva: Bazar.

Rebekka Härkönen palkittiin esikoisdekkaristaan

Vuoden johtolanka -raati valitsi vuoden parhaaksi esikoisdekkariksi Rebekka Härkösen romaanin Prinsessamekko (Bazar 2023). Tarina alkaa räjähdysmäisesti Helsingin metron terroristi-iskulla. Rikostoimittaja Suuna Wallan tutkinnassa oleva huumejuttu jää taka-alalle, kun hänen energiansa kohdistuu uuteen juttuun.

Härkönen kirjoittaa osaavasti rikostoimittajan työstä. Dekkari pysyy koko ajan jäntevänä, ja lopuksi kirjailija punoo eri juoniainekset uskottavasti yhteen.

Prinsessamekko on Walta-sarjan ensimmäinen osa.

Toimittaja Rebekka Härkönen (s. 1976) on palkittu uransa aika useita kertoja journalistisesta työstään, ja tällä hetkellä hän työskentelee rikos- ja oikeustoimittajana MTV Uutisissa. Uutistoimituksesta kertovan Walta-sarjan toinen osa Pihtiote ilmestyi myös viime vuonna, ja sarja jatkuu syksyllä 2024. Härköseltä on aiemmin julkaistu tietokirja Valmis tappamaan, kaksinkertaisen elinkautisvangin tarina (Deadline 2021) ja hän on tehnyt myös Sarjahukuttaja-podcastin.

Ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirja Jørn Lier Horstille

Suomen dekkariseura myönsi ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan norjalaiselle Jørn Lier Horstille (s. 1970) William Wisting -sarjasta sekä lasten- ja nuortendekkareista.

- Mainos -

Wisting-sarjassa Horst yhdistää onnistuneesti menneisyyttä ja nykyhetkeä. Hänen tyylinsä on selkeää ja tunnistettavaa; pahan olemusta pohditaan filosofisesti ja juoni etenee vauhdikkaasti imaisten lukijan mukaansa. Henkilöhahmoihin on helppo kiintyä ja kiinnittyä. Oman poliisitaustansa vuoksi kirjoissa näkyy ja tuntuu poliisitutkinnan realistinen kuvaus. Vuonna 2023 suomeksi käännettyinä ilmestyivät kirjat Hiljainen meri ja Pahan otteessa (Otava).

Suomen dekkariseura haluaa tunnustuksellaan kiinnittää huomiota myös Horstin toiseen puoleen kirjailijana ja kiittää häntä myös tästä. Horst on kirjoittanut kymmeniä lasten- ja nuortendekkareita, joita on myös suomennettu. 

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *