Lääkäri vaihtoi Dubain Aurinkorannikon aitoon iloon – Hanna Raitio hoitaa hipiää

Ihotautilääkäri Hanna Raitio motivoi ihmisiä tekemään elintapamuutoksia, jotta eläisimme pidempään terveinä ja toimintakykyisinä.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
4 min lukuaika
Ihotautilääkäri Hanna Raitio asuu Mijasissa perheensä kanssa. Kuvassa Hanna on rakkaan, 16-vuotiaan Zarzuela-tammansa kanssa.

Helsinkiläissyntyinen Hanna Raitio, 61, nauttii lämmöstä ja valosta. Suomen talvet saivat jäädä vuonna 2012, kun Hanna lapsineen muutti Tommi-miehen töiden perässä Dubaihin, Arabiemiraatteihin. 

It-alalla työskentelevä Tommi vastasi Lähi-idän ja Afrikan markkinoista ja matkusteli viikoittain. Hanna huolehti kahdesta lapsesta ja pyöritti arkea arabikulttuurissa. 

– Dubaissa oli kansainvälinen ja toimiva monikulttuurinen ympäristö, mutta kun lapsemme tulivat lukioikään, halusimme palata eurooppalaiseen arvomaailmaan, Hanna taustoittaa. 

Hengissä Espanjassa 

Paluu Suomeen ei kuitenkaan perhettä houkutellut, vaan uusi koti löytyi Espanjan Aurinkorannikolta. Hanna muutti Mijasiin vuonna 2016 lasten kanssa ja Tommi tuli vuoden päästä perässä. 

- Mainos -

– Espanjassa tuntui siltä kuin olisi ”hengissä”. Kasvillisuus, ystävälliset ihmiset, aito elämänilo  ja perhekeskeisyys. Espanjassa kukaan ei yritä päteä. 

Aurinkorannikolla Hanna pystyi tekemään koulutustaan vastaavaa työtä. Hän on toiminut lääkärinä yli 33 vuoden ajan ja voi oman erikoistusmisalansa lisäksi hoitaa yleislääketieteen potilaita.

Hän on yhä Mehiläisen ja Eiran sairaalan lääkärinä Helsingissä ja pystyy myös etänä auttamaan esimerkiksi iho-ongelmissa.  

– Luomia en kuitenkaan etänä voi leikata. Täällä Espanjassa olen ollut töissä useammalla yksityisklinikalla. 

Lue myös: Ulkomaalaisten lääkärien määrä kasvaa Málagassa

Avaan oman klinikan 

Nyt Hanna aikoo avata oman klinikan. Sopivan liiketilan löytäminen Fuengirolasta tai Mijasista on ollut yllättävän vaikeaa.  

– Olemme etsineet pitkään 50-100 neliön tilaa, Hanna kertoo. 

– Lääkäriklinikalla on tiettyjä vaatimuksia, kuten invavessa ja vesipisteet äänieristetyissä vastaanottohuoneissa. Minulla on kaikki laitteet valmiina odottamassa. Kunhan tila vain löytyisi, niin remontti käyntiin ja ovet auki. Olen tehnyt nyt kotikäyntejä, mutta se on sangen pienimuotoista. 

- Mainos -

Kärsin lapsena atopiasta 

Lääkärin ammatti oli Hannalle luontainen valinta. 

– Minulla oli lapsena vaikea atopia. Olin käärittynä ja voideltuna osastohoidossa sairaalassa. Silloin päätin, että haluan auttaa muita, hän muistelee. 

– Kokemukseni herättää myös luottamusta. Kun potilaalla on vaikea ihottuma, voin sanoa, että olen kokenut saman – en vain lukenut siitä. 

Hanna on tehnyt väitöskirjan lasten ruoka-aineallergioista ja opiskellut myös esteettisen lääketieteen diplomin. 

”50-vuotiaana pitää tehdä lihaskuntoharjoitteita” Hanna Raitio

Lisäksi hänen sydäntään on lähellä ns. longevity medicine, jonka tarkoituksena on elää mahdollisimman pitkään terveenä tekemällä elintapamuutoksia ja -valintoja niin, että säilyy toimintakykyisenä pidempään. 

– 50-vuotiaana pitää tehdä lihaskuntoharjoitteita, koska se takaa sen, että jaksaa 80-vuotiaana nostaa vielä lentolaukkua tai lastenlasta. Olen motivoitunut motivoimaan muita ihmisiä, jotta ihmiset eläisivät pidempään. 

Lue myös: Lääkärit vaativat energiajuomien myynnin kieltämistä alaikäisille Andalusiassa

Oma eläintarha 

Hanna ja turkulaissyntyinen Tommi asuvat Mijasissa omakotitalossa. Lapset ovat jo aikuisia: toinen opiskelee Valenciassa, toinen on Suomessa. 

- Mainos -

Hoidettavaa riittää kotona kuitenkin, sillä heillä on kolme koiraa, kaksi kissaa ja kolme hevosta. 

– Meillä on oma eläintarha, Hanna nauraa. 

”Vähintään suojakerroin 50” Hanna Raitio opastaa suomalaisia

Hanna tykkää ratsastaa, mutta korostaa aurinkosuojan merkitystä.  

– Useimmilla suomalaisilla on pohjoismainen perimä eikä meidän ihossamme ole geneettisesti sellaista suojaa, joka kestäisi auringon altistusta. Vaalea ihotyyppi tarvitsee vähintään suojakertoimen 50. Rannalle tai altaalle voi toki mennä, mutta mieluummin kannattaa olla varjossa, Hanna opastaa. 

– Melanooma lisääntyy yhä. Jos olet paljon altistunut auringolle, iho kannattaa käydä vuosittain lääkärillä läpi. Ja jos 45 ikävuoden jälkeen tulee uusia pigmenttiluomia, ne olisi syytä käydä näyttämässä ihotautilääkärillä. 

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *