Lukuaika: Aurinkorannikolla halutaan sakottaa turisteja jotka ostavat katukaupustelijoilta

Aurinkorannikolla halutaan sakottaa turisteja jotka ostavat katukaupustelijoilta

Benalmádenassa, Espanjan Aurinkorannikolla, paikallinen kauppiaiden yhdistys on lähtenyt kampanjoimaan, jotta kaupungissa rehottava laiton katukaupustelu saataisiin suitsittua.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
2 min lukuaika
Benalmádenan satamassa yrittäjät tuskailevat laittomien katukauppiaiden kanssa. (Kuva: Santtu Hyytinen)

Benalmádenan paikallinen yrittäjien ja kauppiaiden yhdistys ACEB (La Asociación de Comerciantes y Empresarios de Benalmádena) on kesän lähestyessä alkanut kampanjoida laittoman katukaupan ilmiötä vastaan. Yhdistyksen laskelmien mukaan tämä ilmiö vie paikallisten laillisten kauppojen kassavirrasta 20-30% tuloista tärkeällä kesän turistikaudella.

Ongelman ytimessä ovat laittomat katukauppiaat, jotka kansan suussa kulkevat mm. nimillä ”looky looky” ja ”los manteros”.

Laittomia piraattituotteita

Sen lisäksi, että nämä laittomat kauppiaat eivät maksa toiminnastaan veroja eivätkä muita asianmukaisia kuluja, ne vaikeuttavat virallisten kauppojen toimintaa tarjoamalla merkkituotteiden laittomia kopioita huomattavasti aitoja tuotteita halvemmalla.

Joissain tapauksissa laittomat kauppiaat ovat asettuneet suoraan merkkiliikkeen eteen myymään kyseisen merkin piraattituotteita.

- Mainos -

Pahimmillaan Benalmádenan yrittäjät kokevat ongelman olevan kaupungin rantabulevardilla ja huvisataman alueella, mutta ilmiöön törmää muuallakin.

Asiakaskin on syyllinen

Ajoittain paikallispoliisin voi nähdä hätistelemässä ja jahtaamassa näitä katukauppiaita juosten, mutta se ei yrittäjäjärjestön mukaan ratkaise ongelmaa.

– Poliisin läsnäolo on tärkeää, mutta tämä ongelma ei poistu voimakeinoin. Tarvitsemme muunlaisia, ehkäiseviä toimenpiteitä”, penäsi ACEB:n puheenjohtaja Rosa María González.

Yhtenä tällaisena keinona yhdistys esittää, että alettaisiin sakottamaan ihmisiä jotka ostavat näiltä laittomilta katukauppiailta.

Gonzalez tarkentaa, että ehdotuksessa tarkoitetaan kauppiaita jotka myyvät kaduilla peittojen ja lakanoiden päältä, tarjoavat hierontaa rannalla tai jotka myyvät tuotteitaan hiekkarannalla.

– Laiton katukauppa on rikos, eivätkä siinä syyllisiä ole vain ne, jotka joutuvat pakenemaan poliisia. Myös ne, jotka ostavat, osallistuvat rikokseen, puheenjohtaja perusteli yhdistyksen kantaa.

Sakotusaloitteen ohella yhdistys aikoo käynnistää tiedotuskampanjan, jossa se muistuttaa niin asukkaita kuin turistejakin, että laittoman katukaupan mahdollistamalla he osallistuvat työpaikkojen tuhoamiseen, mafian toimintaan ja huonolaatuisen tavaran leviämiseen.

Jaa tämä artikkeli
5 kommenttia
  • Pahimpia on nämä, jotka väkisin tulevat kiinnittämään kaikenlaista dirhamaa ranteisiin, kaulaan ja perivät maksua.

  • Miksi poliisi sitten sallii katukauppiaiden läsnäolon joukoittain rantabulevardilla? On surkuhupaisaa seurata, kuinka kauppiaat keräävät ala-arvoiset roinansa lakanaan ja kantavat sitä kuutiometrin kokoista säkkiä poliisien ohi. Luulisi penaalin tylsimpienkin tajuavan mistä on kyse. Toisekseen, jos piraattiroina konfiskoitaisiin aina tavattaessa ja hävitettäisiin rikoksen tekovälineinä kuten kuuluu, loppuisi kauppa lyhyeen.

  • Koska poliisi lopettaa niiden toiminnan jotka johtavat tätä katukauppaan, katukauppiaat ovat huonompiosaisia joita käytetään hyväksi, se on usein ainoa mahdollisuus saada ruokaa ja yösija, ottakaa kiinni nämä hyväksikäyttäjät jos haluatte katukaupan loppuvan.

  • Myös Kanarialla ollut näitä ”väkisin myyjiä”. Yritimme mieheni kanssa kieltäytyä kaupoista. Se vaan jahtasi meitä ja seurasi perässä. Missään ei ollut poliisia näkyvillä. Oli pakko ostaa joku halpa juttu. Sitten pääsi rauhaan. Ihan kamalaa. Tunki melkein iholle. Piti oikein suuttua ja komentaa se kauemmas. En osaa espanjaa, joten aika turvaton olo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *