Venäläismafia käytti hädänalaisia ukrainalaisia naisia ja vanhuksia autovarkaina – pomo pidätettiin Marbellassa

Miljoonia tienannut rikollisjärjestö hyödynsi Ukrainan sotatilaa ja värväsi köyhiä naisia varastamaan luksusautoja vuokraamoista ympäri Eurooppaa.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
5 min lukuaika
Espanjan Kansallinen poliisi työskenteli tiiviissä yhteistyössä mm. Ukrainan poliisin kanssa. Kuva: Policía Nacional.

Espanjan Kansallinen poliisi (Policía Nacional) tiedottaa isosta, onnistuneesta rikollisjärjestön hajottamisesta. Useiden Europan maiden viranomaisten yhteinen voimanponnistus tuotti tulosta, kun poliisi pidätti röyhkeän venäläismafian jäsenet toukokuun lopulla.

Rikollisjärjestö käytti haavoittuvassa asemassa olevia ukrainalaisia naisia ja vanhuksia laittomaan ajoneuvokauppaan Euroopassa. Tutkinnan aikana on pidätetty yhteensä 50 henkilöä, jotka kuuluivat rikollisjärjestön eri tasoille: johto, rahoitus, logistiikka, värväys ja muulit.

Mafiapomo johti järjestön toimintaa Espanjan Aurinkorannikolta Marbellasta käsin, missä hänet pidätettin.

Samanaikaisen ratsia- ja etsintävaiheen aikana tehtiin 70 kotietsintää Espanjassa, Saksassa, Ranskassa, Puolassa ja Ukrainassa. Takavarikkoon saatiin 13 ajoneuvoa – joista 11 varastettuja – väärennettyjä asiakirjoja, yli 150.000 euroa käteistä, ampuma-aseita, rynnäkkökivääri ja kolme sotilasräjähdettä.

Ansaitsivat rötköksilläään yli 4 miljoonaa

- Mainos -

Tutkijoiden mukaan järjestö oli ansainnut toimillaan yli 4.000.000 euroa viimeisten kahden vuoden aikana.

Rikollisjärjestön hajottamisessa yhteistyössä toimivat Espanjan Kansallisen poliisin viranomaiset, Ranskan santarmilaitos, Ukrainan kansallinen poliisi ja Puolan viranomaiset. Koordinoinnista vastasivat Europol ja Eurojust, ja tutkintaan osallistui myös Saksan ja Latvian viranomaisia.

Tutkinta aloitettiin vuoden 2022 lopulla, kun luksusajoneuvojen varkauksien havaittiin lisääntyneen autonvuokrausyrityksistä. Varkauksien tekijät liikkuivat koko Euroopan alueella. Tämän johdosta perustettiin erityinen toimintaryhmä, johon eri maiden poliisit kuuluivat.

Lue myös: Euroopan etsityin mafiapomo pakeni Aurinkorannikolla – kruununprinsessa taas vaarassa?

Takavarikossa löytyi mm. useita ampuma-aseita sekä runsaasti käteistä rahaa.

Rikollisorganisaatiossa oli viisi kerrosta

Tutkinnassa havaittiin, että rikollisjärjestö jakautui viiteen selkeästi määriteltyyn kerrokseen.

Johto: Johtoportaassa oli järjestön ylin johtaja, venäläistä alkuperää oleva kansalainen, joka asui Marbellassa Espanjan Aurinkorannikolla. Hän vastasi logistisesta järjestelmästä, joka mahdollisti varastettujen ajoneuvojen myynnin Euroopassa. Hän järjesti varastettujen ajoneuvojen kuljetuksen Euroopassa käyttäen väärennettyjä asiakirjoja ja rekisterikilpiä, jotka oli hankittu laillisten autonvuokrausyritysten kautta, joilla oli pääkonttori Saksassa ja sivuliikkeitä Marbellassa. Hän vastasi myös konttien varaamisesta ajoneuvojen merikuljetuksia varten kolmansien maiden kautta ja valvoi logistiikkatoimintaa.

Rahoitus: Toisessa kerroksessa oli rakenteen rahoituksesta vastaava henkilö, venäläinen kansalainen, joka asui Alicanten maakunnassa Espanjassa. Hän hoiti taloudelliset virrat järjestön eri haarojen välillä sekä konttien lähettämisen rahoituksen. Tämä kerros vastasi myös rikollisjärjestön tuottojen pesemisestä monimutkaisen pankkitiliverkoston kautta, joka sijaitsi sekä Euroopan maissa että kolmansissa maissa ja sisälsi useita valuuttoja.

Logistiikka: Johtokunnan alaisuudessa oli logistiikkakerros, joka koostui ukrainalaisista ja venäläisistä kansalaisista, jotka olivat asettuneet Saksaan, Puolaan ja Ranskaan. He valitsivat varastettavat ajoneuvot ja paikansivat kiinnostavia autonvuokrausyrityksiä. He myös hakivat muuleja eri lentokentiltä ja kuljettivat heidät hotelleihin ja vuokrausyrityksiin.

Värvääjät hyödynsivät Ukrainan sotatilaa

- Mainos -

Värväys: Ukrainassa sijaitsi järjestön haara, joka vastasi muulien värväyksestä. Tämä haara koostui ukrainalaisista, jotka etsivät hyvin erityisiä profiileja edistämään rikollista toimintaa. Hyödyntämällä maan sotatilaa he etsivät taloudellisesti heikossa asemassa olevia henkilöitä, joita he värväsivät taloudellista vastiketta vastaan. Koska rajavalvonta oli tiukkaa, he etsivät henkilöitä, jotka pystyivät liikkumaan vapaasti maasta, ja köyhät naiset olivat rikollisjärjestön suosikkiryhmä.

Muulit: Viimeisessä kerroksessa olivat muulit, ukrainalaiset kansalaiset, mieluiten iäkkäät miehet ja erityisesti naiset, jotka olivat haavoittuvassa asemassa. Nämä henkilöt kuljetettiin eri puolille Eurooppaa, missä he vuokrasivat luksusajoneuvoja ja toimittivat ne järjestölle. Sama muuli saattoi vuokrata viisi tai kuusi ajoneuvoa per matka eri Euroopan maissa.

Poliisi iski näyttävästi Marbellaan ja pidätti mafiapomon. Iskuja tehtiin samaan aikaan muuallakin Euroopassa.

Naiset ja vanhukset vuokrasivat luksusautoja varkaille

Rikosten teko alkoi haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden värväyksestä Ukrainassa, mieluiten naisten ja taloudellisesti heikossa asemassa olevien vanhusten.

Kun he olivat lähteneet maasta, heidät kuljetettiin eri Euroopan maihin, missä he vuokrasivat luksusajoneuvoja, jotka annettiin rikollisjärjestön käyttöön. Varastettuaan useita ajoneuvoja eri maissa he palasivat Ukrainaan, jossa toinen muuli otti heidän paikkansa matkustaen muihin alueisiin ja vuokrausyrityksiin. Näin he pyrkivät välttämään poliisin havaitsemisen vaihtamalla jatkuvasti mukana olevia henkilöitä.

Kun ajoneuvot olivat järjestön hallussa, niitä käsiteltiin ja väärennettiin löytämisen välttämiseksi. Tämän jälkeen ne lähetettiin pääasiassa merikuljetuksina konteissa. Pääasialliset vastaanottajamaat olivat Yhdistyneet Arabiemiirikunnat, Iso-Britannia ja Itä-Euroopan maat.

Tutkinnan aikana selvisi noin 50 luksusajoneuvon anastaminen eri Euroopan maissa, kuten Espanjassa, Ranskassa, Belgiassa, Saksassa, Tšekissä, Portugalissa, Italiassa, Liettuassa, Sveitsissä ja Itävallassa.

Lue myös: Poliisi nappasi Euroopan etsityimpien listalla olleen virolaisen rikollisen Málagan maaseudulta – katso video

Lopullinen isku tapahtui toukokuussa

Viimeinen, ratkaiseva operaatio koitti 21. toukokuuta samanaikaisesti neljän yhteisen tutkintaryhmän jäsenmaan kanssa. Tässä viimeisessä vaiheessa tehtiin yhteensä 70 etsintää ja 13 pidätystä Espanjassa, Ranskassa ja Ukrainassa – ja käsirautoihin joutuivat tuolloin myös järjestön johtajat.

- Mainos -

Poliisi tiedottaa, että rikollisjärjestön johto on nyt vangittu oikeusviranomaisen määräyksestä, ja heidän pankkitilinsä ja maksuvälineensä on takavarikoitu.

Tutkinnan ja erilaisten poliisioperaatioiden aikana on pidätetty yhteensä 50 rikollisjärjestön jäsentä, ja johto on asetettu tutkintavankeuteen.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *