Tämä 87-vuotias mies on Espanjan rikkain ihminen: köyhästä räätälistä tuli monimiljardööri

Zara-vaateketjun perustaja Amancio Ortega, 87, inhoaa kravattia, välttelee mediaa ja elää yhä synnyinseudullaan luoteis-Espanjassa. Maailman mittapuussakin yltiörikkaan Ortegan omaisuus on yli 81 miljardia euroa.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
6 min lukuaika

Yksi ihminen on hallinnut Espanjan 100 rikkaimman ihmisen listaa jo vuodesta 2014 lähtien. Forbes-talouslehden laatima lista ilmestyy vuosittain, ja kohta vuosikymmenen ajan kärkipaikkaa on pitänyt hallussaan entinen työläiskaupungin räätäli.

Amancio Ortega, 87,  on Espanjan – ja yksi koko maailmankin – rikkain ihminen. Viimeisimmän marraskuun alussa julkaistun rankingpäivityksen mukaan Inditex-tekstiilikonsernin omistajalla on omaisuutta 81,8 miljardin euron arvosta. Huikeassa luvussa on 53 % kasvua viime vuoteen verrattuna.

Ortegan rikkaudet ovat peräisin vaatteista. Inditex on muoti-imperiumi, jonka brändit tunnetaan kaikilla mantereilla. Ortegan omistamista ja luomista vaateketjuista tunnetuin on Zara, joka on monen suomalaisenkin suosima kauppa.

Miehen muita brändejä ovat Bershka ja Stradivarius, rennompi Pull&Bear, high street -merkit Massimo Dutti ja Uterqüe, alusvaatemerkki Oysho, laadukas sisustusliike Zara Home ja uusimpana ultrahalpa Lefties.

- Mainos -

Ortegan omaisuus on yli kaksinkertainen verrattuna muiden Espanjan 10 varakkaimman ihmisen omaisuuksiin. Voit katsoa tarkemman top-listan alempaa tässä artikkelissa.

Monimiljardöörin omaisuus on niin mittava, että Amancio Ortega on sijalla 13 maailman rikkaimpien ihmisten listalla – olipa hän vuonna 2016 jopa koko maailman rikkain ihminen ohi Bill Gatesin.

Lue myös: Microsoft-miljardöörien superjahdit valtasivat Málagan sataman – katso kuvat

Amancio Ortega hänen yirtyksensä Inditexin virallisessa pr-kuvassa.

Ortega tapasi vaimonsa teininä töissä

Vaikka Amancio Ortegalla on rahaa kuin roskaa, hän ei elä kuin Kroisos. Toisin kuin muut maailmankuulut miljardöörit, kuten Elon Musk tai Jeff Bezos, espanjalaisvanhus välttelee julkisuutta ja ylenpalttista glamouria.

Hän osallistuu hyvin harvoin julkisiin tapahtumiin tai antaa haastatteluja medioille. Uskomatonta kyllä, ennen vuotta 1999 mediassa ei ollut julkaistu ainuttakaan valokuvaa Amanciosta. Miljardööri tykkää pukeutua rennosti ja kieltäytyy käyttämästä kravattia.

Ortegan yksityiselämästä tiedetään sen verran, että miehen tie miljardööriksi alkoi kauan sitten luoteis-Espanjan Galiciassa, A Coruñan työläiskaupunginosassa, kun köyhissä oloissa kasvanut Amancio ja hänen ensimmäinen vaimonsa Rosalía Mera rakastuivat.

Rosalía oli aloittanut työskentelyn paikallisessa vaateliikkeessä apulaisompelijana 11-vuotiaana ja tapasi tulevan miehensä Ortegan työpaikallaan. Amancio oli lopettanut koulunkäynnin 13-vuotiaana.

- Mainos -

Pariskunta avioitui vuonna 1966, ja he perustivat ensin vaatimattoman räätälityöpajan. Vuonna 1975 he avasivat ensimmäisen Zara-vaatemyymälän kotikaupungissaan A Coruñassa. Nyt Zara-liikkeitä on yli 2 700 ympäri maailman 60 eri maassa.

Nappasi Zaran nimen elokuvasta

Zaran nimen syntyyn liittyy muuten hauska tarina. Ortega oli kovasti tykästynyt 60-luvun elokuvaan Kerro minulle, Zorbas ja ajatteli panna Zorbasin uuden kauppansa nimeksi.

Mutta lähikadullapa olikin samanniminen baari. Sen omistaja tuli sanomaan, että samasta nimestä syntyisi sekaannusta.

Koska nimikyltin muotit oli jo maksettu, pariskunta alkoi pohtia, mitä muuta kirjaimista saisi aikaan. Niin syntyi tuotemerkki Zara.

Yksi Zaran sadoista liikkeistä sijaitsee Fuengirolan keskustassa, Condes de San Isidro -kadulla Espanjan Aurinkorannikolla.

Tyttäret mukana bisneksessä

Amancio Ortega ja Rosalía erosivat vuonna 1986. Amancio löysi uuden onnen itseään 18 vuotta nuoremmasta Flora Pérezistä, jonka kanssa hänellä oli ollut salasuhde jo vuodesta 1983 alkaen.

Kun Rosalía menehtyi sairauskohtaukseen lomamatkallaan Menorcalla 69-vuotiaana vuonna 2013, hän oli Espanjan rikkain nainen noin 6,1 miljardin dollarin omaisuudellaan ja maailman rikkain oman omaisuutensa itse luonut nainen.

Rosaliá ja Amancio saivat kaksi lasta: Sandra Ortega Mera ja Marcos Ortega Mera. Amanciolla ja Floralla taas on yksi yhteinen tytär, Marta Ortega Peréz.

Amancion koti on yhä La Coruñassa. Hänellä on myös 17 kilometrin päässä kaupungista Drozon maalaiskartano, missä vietettiin hänen Marta-tyttärensä taannoisia häitä Carlos Torrettan kanssa 2018 sekä Amancion omia häitä Floransa kanssa 2001.

- Mainos -

Vuonna 2013 Marta-tytär nostettiin Inditex-konsernin hallituksen puheenjohtajaksi. Toinen tytär Sandra peri äitinsä osuuden imperiumista ja vaikuttaa myös isänsä vaatebisneksessä.

Ortegan kolmannella lapsella, pojalla Marcosilla on synnynnäinen CP-oireyhtymä.

100 rikkaimman espanjalaisen lista

Sandra Ortega, 55, on Espanjan toiseksi rikkain ihminen 7 miljardin euron omaisuudellaan tuoreimmassa, vuoden 2023 listauksessa.

Kolmantena on monialayritys Ferrovialin perustaja Rafael del Pino vajaan 6 miljardin omaisuudellaan.

Koko Espanjan 100 rikkaimman ihmisen listaan voit tutustua tästä (Forbes).

Ortegalla on Espanjan suurin kiinteistöportfolio

Kun omaisuutta on miljardimäärin, on Amanciokin toki eurojaan pistänyt haisemaan.

Espanjan rikkaimmalla miehellä on oma yksityinen suihkukone, jota hän käyttää matkohinsa. Mediatietojen mukaan Ortega on tilannut myös uuden megajahdin, jota rakennetaan Hollannissa nimellä Project 2024 ja jonka arvoksi on arvioitu 182 miljoonaa euroa.

Hyvävainuisena liikemiehenä Amancio Ortega on aina tiennyt, että yksi avain omaisuuden kasvattamiseen on sijoitusten hajauttaminen. Hän on menestynyt paitsi tekstiiliyrityksensä, myös kiinteistösijoitustensa ansiosta.  Ortega omistaa kiinteistöyhtiönsä Pontegadean kautta lukuisia rakennuksia ympäri maailmaa.

Madridissa hän omistaa muun muassa kuuluisan Torre Picasso -pilvenpiirtäjän aivan Espanjan pääkaupungin ytimessä sekä Torre Cepsa  -tornitalon.

Picasso-tornitalo Madridin keskustassa.

Pilvenpiirtäjiä Manhattanilla ja Miamissa

Ortega omistaa myös tornitaloja Dublininissa, Glasgow’ssa ja Lontoossa, joista yksi on The Post Building Tower, josta hän maksoi noin 700 miljoonaa euroa. Ortegalla on kiinteistösijoituksia lisäksi Pariisissa, Roomassa, Barcelonassa ja Lissabonissa.

Eikä espanjalaismiljardööri ole tyytynyt pelkästään euroopplaisiin kiinteistöihin. Lokakuussa 2022 julkistettiin, että Ortega osti pilvenpiirtäjän New Yorkin Manhattanilta 500 miljoonalla dollarilla. Lisäksi hänellä on tornitaloja Yhdysvalloissa Chicagossa, Los Angelesissa, San Franciscossa ja Seattlessa.

Floridan Miamissa hän omistaa valtaisan Southeast Financial Center -keskuksen kaupungin keskustassa sekä Epic Residences & Hotel -kompleksin.

Aasian puolella Ortega osti Etelä-Korean Soulista M Plaza -kauppakeskuksen, jossa on tietysti yhtenä lippulaivaliikkeenä ikioma Zara.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *