Lukuaika: Sähkön, polttoaineen ja kaasun hinta on noussut Málagassa vuodessa 88 %

Sähkön, polttoaineen ja kaasun hinta on noussut Málagassa vuodessa 88 %

Kuluttajahintaindeksi kertoo karua kieltä.

Niina Sinisalo
Niina Sinisalo
3 min lukuaika
Kaasu on kallista.

Espanjan kansallinen tilastokeskus (INE) julkaisi keskiviikkona tiedot maaliskuun kuluttajahintaindeksistä ja tulokset olivat varsin karut. Seurattujen 41 hyödykeryhmän joukosta 33 hyödykeryhmässä hinnat ovat nousseet viimeisen vuoden aikana.

Espanjan tilastokeskus mittaa 41 hyödykeryhmän hintojen kehitystä arvioidakseen kuluttajahintaindeksiä (CPI).

Kuluttajahintaindeksi kuvaa kotitalouksien ostamien tavaroiden ja palvelujen hintakehitystä. Kuluttajahintaindeksi on yleisin inflaatiomittari, ja sitä käytetään siis rahan arvon mittana.

Sähkön, polttoaineen ja kaasun hinta on noussut Málagassa 88 % viimeisen vuoden aikana.

- Mainos -

Kaikki hinnat ovat nousseet

Ollaanpa menossa ostamaan ruokaa tai juomaa, vaatteita, kenkiä, huonekaluja, autoja, tai tankkaamaan bensaa… Kaikki hinnat ovat nousseet.

Tavaroiden ja palvelujen hintojen nousu ei heikennä vain vähävaraisimpien ihmisten elämisen laatua, vaan myös espanjalaista keskiluokkaa.

On hyvä muistaa, että Málagassa keskipalkka on veroviraston tietojen mukaan tuskin 16 000 euroa vuodessa.

Pääsyylliset inflaation voimakkaaseen kasvuun ovat kuitenkin polttoaine, sähkö ja kaasu.

Málagassa vuotuinen hintojen nousu on 88,1 % ja kuukausittainen hintaero -helmikuusta maaliskuuhun 2022 – on noussut 22,4 %. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä hintavaihtelu oli 20,1 %.

Sanomattakin on selvää, että palkat eivät ole nousseet samassa suhteessa.

Muiden hintojen nousu viime vuodesta Málagassa:

ruoka 7,9 %

alkoholittomat juomat 6,7 %

- Mainos -

alkoholijuomat 2,7 %

tupakka 2,4 %

majoituspalvelut 17,7 %

vaatteet 2,4 %

jalkineet 4,6 %

huonekalut 10,5 %

kodinkoneet 6,5 %

ajoneuvot 5,1 %

- Mainos -

rahoituspalvelut 10,6 %

Joillakin mitattavista segmenteistä on tapahtunut toki hintojen laskuakin. Puhelin- ja faksipalvelujen hinnat ovat laskeneet viime vuodesta 3,2 %, audiovisuaaliset- ja valokuvauslaitteet 2,1 % ja turistipaketit 1 %. Muilla harvoilla segmenteillä, joissa inflaatio on laskenut, on lasku ollut alle 1 %.

Inflaatio on iso huolenaihe

Andalusian aluehallinnon johtaja Juanma Moreno on ollut Malagassa tänä keskiviikkona ja on syyttänyt keskushallintoa ”laastarien laittamisesta”.

Moreno totesi, että kuluttajahintaindeksin nousu (9,8 %) tarkoittaa, että ”ostovoimamme on pudonnut melkein 10 prosenttia” Hän totesi, että se tarkoittaa myös ”andalusialaisten ja espanjalaisten perheiden asteittaista köyhtymistä”.

Hallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja ja talous- ja digitaalisen muutoksen ministeri Nadia Calviño kommentoi keskiviikkona julkaistuja tuloksia ja sanoi, että inflaatio on saavuttanut tason, joka ”ei ole hyväksyttävä”. Hän vahvisti, että maan johto tekee ”intensiivisesti töitä usealla rintamalla alentaakseen energian hintaa.”

Calviño muistutti Espanjassa jo sovellettavasta 20 sentin alennuksesta polttoainelitralta, sekä sähköjärjestelmän verojen, maksujen ja tiemaksujen alennuksesta. Hän muistutti myös Euroopan Unionin kanssa käytävistä neuvotteluista sähkön hintojen alentamisesta tukkumarkkinoilla.

Andalusialaiset ammattiliitot ovat vaatineet omalta osaltaan ”korvaustoimenpiteitä, jotka auttavat tasapainottamaan ”työntekijöiden kärsimää huomattavaa ostovoiman menetystä”.

Andalusian yrittäjien keskusliitto (CEA) on vaatinut ”kansallista shokkisuunnitelmaa” lieventääkseen kiihtyvän inflaation vaikutuksia yritys- ja perhetalouksiin.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *