Kuumat ja kuivat hiustenkuivaaja-tuulet nostattavat elohopean 40 asteeseen Aurinkorannikolla

Terral-tuuli föönaa Andalusiaa loppuviikon. Varoituskartta hohkaa keltaisena ja jopa oranssina.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
3 min lukuaika
Lämpömittarin elohopea kohoaa Andalusiassa nyt laajalti 40 asteen tietämille.

Espanjan Andausiassa koetaan kesän ensimmäiset hiustenkuivaajatyyppiset kuumat ja kuivat tuulet loppuviikon aikana, kun monin paikoin sisämaahan on annettu keltainen varoitus paahtavista lämpötiloista.

Espanjan Ilmatietenlaitos Aemet varoittaa, että lämpötilat kohoavat korkeimmillaan 42 asteeseen. Syynä ovat terral-tuulet, jotka hönkivät sisämaasta kohti rannikkoa. Ne puhaltavat kuumaa ja kuivaa ilmaa kuin hiustenkuivaajsta konsanaan.

Afrikasta leyhyvät lämpimät etelätuulet sekoitetaan helposti Málagan maakunnassa vaikuttavaan terral-tuuleen. Erona on, että terral tuleekin pohjoisesta, vuorten takaa. Erityistä on, että terral-tuuli saa meriveden kylmenemään. Pintavedet liikkuvat avomerelle päin ja tilalle nousee syvemmältä kylmää vettä.

Tuttuun tapaan tukahduttavinta lämpö on nytkin Andalusian sisämaassa.

- Mainos -

Keltainen varoitus annettiin jo keskiviikkoiltapäiväksi Antequeran alueelle, missä lämpö nousi 38 asteeseen, ja varoitusten odotetaan laajenevan Guadalhorcen laaksoon ja läntiselle Aurinkorannikolle torstaina.

Lue myös: Pääkirjoitus: ”Lämpö on asennekysymys”

Aemetin varoituskartta Andalusiaan torstaille 11.7.2024. Kuuminta on sisämaassa.

Läntisellä Aurinkorannikolla tulee hiki

Torstain ja perjantain aikana kuuma terral-lämpö leviää käytännössä koko Andalusian alueelle.

Kuumuus voimistuu entisestään torstaina, ja esimerkiksi Coínissa lämpötilan ennustetaan nousevan 42 asteeseen.

Aemetin julkaisema varoituskartta hohkaakin keltaisena ja jopa oranssina (jolloin maksimilämmöt ovat yli 40 astetta).

Espanjassa antetaan korkeiden lämpötilojen iskiessä eritasoisia hellevaroituksia: vihreä (verde), keltainen (amarillo), oranssi (naranja) ja punainen (rojo). Vihreä alerta verde on vaaraton ihmisille, kun taas toisen ääripään alerta roja edustaa harvinaisen kuumaa ilmaa, josta aiheutuu suuri vaara väestölle. Keltainen alerta amarilla ei yleensä aiheuta minkäänlaista vaaraa hyväkuntoiselle väestölle. Oranssin alerta naranjan aikaan saa olla jo varuillaan myös normaalien arjen aktiviteettien kanssa.

Fuengirolassa pysytään vain 35 asteen tienoilla

Myös monilla muilla alueilla Andalusiassa elohopean odotetaan nousevan torstaina ja perjantaina 40 asteeseen, mukaan lukien läntisellä Aurinkorannikolla sijaitsevat Manilva ja Casares sekä Tolox, Almogía ja La Viñuela.

Rannikkoalueilla kuten Fuengirolassa, Marbellassa, Torremolinosissa ja Nerjassa lämpötilat pysyvät maltillisimpina ja vaihtelevat 34 ja 37 asteen välillä. Málagan kaupungissa ollaan suhteellisen siedettävässä 33 asteessa.

- Mainos -

Lue myös: Kesän sääennuste julki: Aurinkorannikolla pärjää taas ilman villahousuja

Öisinkin jopa 25 astetta

Kesän ja terral-hönkäyksen myötä trooppiset yöt ovat nyt tosiasia. Öisinkään elohopea ei siis laske alle 20 asteen.

Loppuviikon ajan yön minimilämpötilat pysyvät korkeina koko Málagan maakunnassa, vaihdellen 22 asteesta rannikolla 25 asteeseen sisämaassa.

Perjantain ennustetaan olevan kuumin ja tällä erää viimeinen kuuman terral-tuulten päivä.

Hikisintä on taa sisämaassa, ja kuten alueen asukkaat tietävät: lämpö kerääntyy päivän mittaan niin, että iltapäivisin ja alkuillasta on kuuminta. Aamuisin on ”viileintä” ja myöhään illalla lämmin pimeys kietoo pehmeään vaippaansa.

Lue myös: Trooppiset yöt tulevat Espanjaan Suomen tavoin – Andalusiassa lähestytään 40 astetta

Levante-tuuli viilentää viikonloppuna

Aemetin Málagan paikallisjohtaja kuvaa heinäkuista kuumuutta normaaliksi ilmiöksi, mutta toki kyseessä on tämän kesän toistaiseksi ”intensiivisin terral-puhallus”.

Helpotusta helteeseen on luvassa viikonloppuna itäisen ja viilentävän levante-tuulen paluun myötä, joka tuo mukanaan selkeän ämpötilojen laskun, erityisesti rannikolla.

- Mainos -

Málagan kaupungissa elohopean odotetaan laskevan jopa kymmenen astetta lauantaina.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *