Näin suojaat laitteesi ja tietosi matkoilla ollessasi: hanki VPN, päivitä salasanat

 

Minkälaisia tietoturvariskejä matkustamiseen liittyy?

Kotona ja työpaikalla käytetään usein samoja suojattuja verkkoja, mutta matkoilla käytetään usein muita verkkoja. Lisäksi matkoilla laitteet voivat helpommin joutua vääriin käsiin.

Wi-Fi-hotspottien vaarat

 

Kotimaankin matkoilla tulee usein käyttäneeksi ilmaisia Wi-Fi-verkkoja: se on edullista ja kätevää. Ilmaiset Wi-Fi-verkot esimerkiksi lentokentillä, puistoissa, nähtävyyksissä, kahviloissa ja ravintoloissa voivat kuitenkin olla merkittävä tietoturvariski. Maksullistenkaan langattomien verkkojen turvallisuuteen ei kannata sokeasti luottaa.

- Mainos -

 

Wi-Fi-verkkoihin liittyy esimerkiksi seuraavia riskejä:

  • Hakkerit voivat saada pääsyn koneellesi, tabletillesi tai puhelimellesi suojaamattoman Wi-Fi-verkon kautta.
  • Hakkerit voivat saada haltuunsa esimerkiksi pankkitunnuksesi tai muita salasanoja tai päästä lukemaan sähkö
  • Muista myös varoa “evil twin” eli “paha kaksonen” -huijauksia. Evil twin on Wi-Fi-hotspot, joka näyttää esimerkiksi asialliselta verkolta, mutta on todellisuudessa kyberrikollisen luomus. Käyttäjät yhdistävätkin siis luotettavalta vaikuttavan verkon sijaan verkkoon, jonka kautta rikolliset voivat esimerkiksi seurata toimiasi verkossa.

Asiattomat henkilöt saavat pääsyn laitteellesi

Mikään ei takaa sitä, että laitettasi ei varastettaisi kotimaassa. Matkoilla ollessa laitteita kuitenkin liikutetaan enemmän paikasta toiseen, ja niitä säilytetään esimerkiksi hotellihuoneissa. Sekin kannattaa huomioida, että köyhemmissä maissa laitteesi saattaa olla houkuttelevampi kohde kuin esimerkiksi Suomessa.

 

Jos laitteesi joutuu vääriin käsiin, on mahdollista, että sen sisältöönkiin päästään käsiksi. Monet meistä eivät kirjaudu erilaisista palveluista säännöllisesti ulos, ja tietokoneella saattaa olla myös tärkeitä asiakirjoja tai muuta tietoa.

 

On myös hyvä muistaa, että eri maiden tietoturvakäytännöt vaihtelevat. Joissain maissa rajalla voidaan esimerkisi vaatia pääsyä laitteillesi ja kopioida niiden sisältö. Monissa maissa myös rajoitetaan pääsyä tiettyihin palveluihin, ja internetin käyttöä monitoroidaan tarkasti.

 

- Mainos -

Ennen matkalle lähtemistä onkin hyvä huolehtia laitteiden suojaamisesta ja tutustua matkakohteen käytäntöihin. Muista tutustua myös matkakohteen yleiseen turvallisuustilanteeseen esimerkiksi lukemalla Ulkoministeriön maakohtaiset matkustustiedotteet.

 

Lue alta vinkit matkalle valmistautumiseen.

1 Pakkaa fiksusti

Mitä vähemmän laitteita otat mukaan, sitä pienemmät ovat riskitkin. Ennen matkaa kannattaa siis harkita, tarvitsetko tietokonetta, tablettia ja puhelinta, vai riittäisikö pelkkä puhelin. Muista kuljettaa arvokkaat laitteet niin, että ne ovat lähelläsi. Älä koskaan laita arvokkaita laitteita ruumaan, vaan ota ne mukaan matkustamoon.

 

Muista huolehtia myös siitä, että kotiin jätettävät laitteet ovat turvassa. Sammuta ne ja säilytä niitä turvalllisessa paikassa.

2 Kirjaudu ulos palveluista ja huolehdi salasanoista ennen matkaa

Yllättävän monet henkilöt eivät käytä tietokoneessaan salasanaa. Jos kuulut tähän joukkoon, nyt on korkea aika suojata tietokone hyvällä salasanalla.

 

- Mainos -

Ennen reissua on fiksua kirjautua ulos erilaisista palveluista, varmistaa että salasanasi ovat turvassa ja tyhjentää selaimen muisti. Muista myös ottaa kaksivaiheinen tunnistautuminen käyttöön. Niin tiedät, jos joku yrittää kirjautua sisään tileillesi. Jos koneesi joutuu vääriin käsiin, nämä toimenpiteet suojaavat tietojasi.

3 Varmuuskopioi ja suojaa laitteesi

Varmuuskopiointi on aina järkevää, ja matkoille lähtiessä kannattaa varmistaa, että laite on varmuuskopioitu hiljattain. Jos jostain syystä kadotat laitteesi, et menetä kaikkea sen sisältöä.

4 Päivitä ohjelmat ja sovellukset

Käyttämiesi sovellusten pitäminen ajan tasalla on tietoturvateko: päivitykset sisältävät usein myös tietoturvaan liittyviä uudistuksia. Erityisen tärkeää on pitää VPN-palvelu ja virustorjuntaohjelma päivitettyinä.

5 Asenna laitteille VPN-palvelu

Jos et vielä käytä VPN:ää, hanki laadukas VPN-palvelu ennen matkaa. Siitä on nimittäin monenlaista hyötyä. VPN-yhteys salaa verkkoliikenteen, joten sen avulla voit käyttää Wi-Fi-verkkoja turvallisemmin ja estää paikallisia internet-palveluntarjoajia seuraamasta liikennettäsi.

 

VPN:n avulla on myös mahdollista välttää tietyissä maissa harjoitettavat rajoitukset, sillä VPN mahdollistaa IP-osoitteen vaihtamisen. VPN:n avulla voit siis vaikuttaa olevasi vaikka Suomessa ja käyttää huoletta erilaisia viestintäpalveluita – vaikka todellisuudessa olisitkin tuhansien kilometrien päässä kotimaasta.

6 Mahdollista laitteen etsiminen ja tyhjentäminen etänä

Varkauden varalta laitteen seuranta kannattaa laittaa päälle. Näin voit paikantaa laitteesi toisen laitteen avulla. Esimerkiksi Applen laitteissa tämä tapahtuu “Missä on…” -sovellusta käyttäen. Laitteet on myös mahdollista tyhjentää etänä – jos et saakaan konettasi tai puhelintasi takaisin, voit ainakin poistaa laitteelta kaikki tiedot.

7 Säilytä laitteitasi fiksusti

Matkakohteeseen päästyäsi on fiksua säilyttää laitteita hotellin kassakaapissa tai muussa suojatussa paikassa. Muista myös kirjautua ulos palveluista ja koneelta sen käyttämisen jälkeen. Muista vakuuttaa laitteesi.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...