Maya-pyramidi ja Amazonin vedenalainen tunneli kutsuvat nyt Fuengirolaan – eläintarhassa miljoonalaajennus

Bioparc-eläintarha Fuengirolassa on avannut liki 3.000 neliömetrin huikean laajennusosan, missä sukelletaan Keski- ja Etelä-Amerikan sademetsiin ja kuljetaan löytöretkeilijöiden jalanjäljissä.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
5 min lukuaika
Maya-pyramidi täydentää kierroksen Fuengirolan Bioparc-eläintarhan laajennuksessa. Puistosta on kasvanut yksi Espanjan Aurinkorannikon suosituimmista nähtävyyksistä ja vierailukohteista.

Fuengirolassa sijaitseva monen suomalaisenkin suosima Bioparc-eläintarha on laajentunut entisestään. Kyseessä on yli 9 miljoonan euron investointi, jossa eläintarhaan on luotu 2.800 neliömetriä uutta ja mielenkiintoista näyttelytilaa.

Nyt yleisö pääsee tutustumaan Keski- ja Etelä-Amerikan sademetsiin ja merin sekä kulkemaan Juan Sebastián Elcanon ensimmäisen maailmanympärimatkan jalanjäljissä. Elcano (1476–1526) oli espanjalainen tutkimusmatkailija ja merenkulkija, joka tunnetaan parhaiten maailman ensimmäisestä onnistuneesta ympäri purjehduksesta.

Hän oli osa Fernão de Magalhãesin johtamaa tutkimusretkikuntaa, mutta otti komennon, kun Magalhães kuoli Filippiineillä 1521. Retkikunta lähti Sevillasta vuonna 1519. Elcanon matka todisti, että maapallo on pyöreä ja mahdollisti läntisen reitin kaukoidän mausteiden markkinoille.

Bioparcin laajennuksen kohokohtia ovat muun muassa kolme suolavesiakvaariota, 14-metrinen lintutalo, vedenalainen näköalatunneli ja ihmisenkokoinen maya-pyramidi.

- Mainos -

Kuuden vuoden työn tuloksena Fuengirolaan on syntynyt yksi Euroopan suurimmista koralliriutta-akvaarioista, pysyvä näyttely ensimmäisestä maailmanympäripurjehduksesta ja esille on saatu kymmeniä uusia uhanalaisia lajeja.

Lue myös: 150-kiloinen uhanalainen Hermes-konna muutti Fuengirolaan – katso video

Löytöretkien sali Bioparcin uudessa laajennusosassa. Kuvat: Bioparc Fuengirola.

Bioparcissa yli 300.000 kävijää

Bioparcin tarina Espanjan Aurinkorannikolla alkaa vuodesta 1999, kun eläintarhan hallintayritys Rain Forest sai neuvoteltua kaupungin kanssa sopimuksen Fuengirolan vanhan eläintarhan muuttamisesta. Betonimiljöö ja häkit hävitettiin ja tilalle luotiin moderni eläinpuisto, jonka avoimet tilat jäljittelivät luonnollisia elinympäristöjä ja takasivat eläinten hyvinvoinnin.

Puisto avasi ovensa vuonna 2001, ja Bioparcista on tullut suosittu matkailunähtävyys ja vierailukohde. Viime vuonna 2023 siellä vieraili yli 300.000 kävijää.

Tuhansien neliömetrien laajennus mahdollistaa nyt vierailijoiden tutustua Keski- ja Etelä-Amerikan riuttojen, jokien ja sademetsien rikkaaseen biodiversiteettiin. Ne täydentävät puistossa jo edustettuna olevaa runsasta eläimistöä ja kasvistoa.

Bioparcin koko pinta-ala on laajennuksen myötä 22.000 neliömetriä. Puisto sijaitsee mainiolla paikalla aivan Fuengirolan keskustassa.

Akvaarion tunnelmaa Fuengirolan Bioparcissa.

Vesi on tärkeä elementti Bioparcissa

Veden rooli Bioparc Fuengirolassa on ollut ja on edelleen olennainen. Suolavesiakvaarioiden alue esittelee vierailijalle merielämää: merivuokkoja, koralleja, riuttojen kaloja ja selkärangattomia lajeja. Puistossa on myös makean veden akvaarioita.

- Mainos -

Laajennus tarjoaa matkan maailman sademetsien läpi. Sitä kuvataan ”upeaksi arkkitehtoniseksi kokonaisuudeksi, jolla on vahva museaalinen olemus”.

Tämä taideteos on ollut mahdollinen arkkitehtien, luonnonmukaisten ympäristöjen uudelleenluonnin asiantuntijoiden, kuvanveistäjien, maalareiden ja sisustussuunnittelijoiden työn ansiosta, eläinlääkäreiden ja biologien avustuksella. Jälleen kerran betoni on muotoiltu ja maalattu rakentamaan ja jäljittelemään keinotekoisia puita ja kiviä, jotka harmonisoituvat luonnollisten elementtien kanssa, Bioparc maalailee kaunopuheisesti.

Uuden rakennuksen sisätiloissa akvaarioita sisältävät eri huoneet luovat 1500-luvun tunnelmaa. Sisäänkäynnin aukiolla on valtava armillaaripallo (historiallinen astronominen väline) sekä Nebran ja Kopernikuksen kosmologiset kartat.

Sieltä vierailija siirtyy renessanssin vuosisadalle seuraten espanjalaisten merenkulkijoiden jalanjälkiä.

Aikakauden navigointi- ja koristeluelementtien ja ensimmäisten maapallojen jäljennösten ilmapiiri täydentyy Kuriositeettikamarilla eli ihmeellisyyksien kabinetilla, johon aikakauden tuntemattomimmat ja hätkähdyttävimmät esineet on koottu tieteellistä tutkimusta varten.

Lue myös: Tässä on Fuengirolan uusin asukas: 350-kiloinen krokotiili muutti Aurinkorannikolle

Ihmeiden kabinetti.

Sisätilojen tyylin täydentää italialaisen, 1700-luvulla vaikuttaneen taiteilijan ja arkkitehdin Giovanni Battista Piranesin inspiroima arkkitehtuuri. Kierros jatkuu vedenalaiseen tunneliin, jonka yläpuolella uivat valtavat Amazonin kalat.

Sen jälkeen päästään maya-intiaanien vesialtaille eli cenoteille, jotka olivat muinaisten mayojen pyhiä paikkoja Meksikossa.

- Mainos -

Salissa on suuri, ihmisenkokoinen Muyilin pyramidi. Muyil oli yksi muinaisten mayojen kaupungeista, joka kukoisti ennen eurooppalaisten saapumista. Kaupunki sijaitsee lähellä Tulumia ja oli tärkeä kauppakeskus, joka yhdisti Karibianmeren rannikon sisämaahan.

Lue myös: Fuengirolan eläintarhassa harvinainen perhetapahtuma

Vedenalainen tunneli.

Bioparc suojelee lukuisia uusia uhanalaisia lajeja

Keski- ja Etelä-Amerikan ekosysteemien avaamisen myötä Bioparc Fuengirola osallistuu uusiin EAZA:n (Euroopan eläintarha- ja akvaariojärjestö) koordinoimiin uhanalaisten lajien suojeluohjelmiin. Näitä lajeja ovat mm. kultaleijona-apina, valkopääsaki, laiskiainen, jättiläissaukko, lännenkoukkukakadu, muitú-kalkkuna, panamanara-papukaija, jamaikankyyhky ja keisaritamariini.

Kaikki nämä lajit elävät 14 metriä korkeassa ja 1.100 m²:n lintutalossa ilman esteitä, ja vierailijat voivat tarkkailla niitä läheltä koskettamatta.

Näiden lajien lisäksi tilaa saavat myös muut uhanalaiset eläimet, kuten tunnettu aksolotli, joka on äärimmäisen uhanalainen meksikolainen salamanterieläinlaji.

Bioparcin erilaisten akvaarioiden vesissä vierailijat voivat tutustua vuokkokaloihin, damiseloihin, välskärikaloihin, caesio-kaloihin, anthiaksiin (koruahven), arapaimoihin, piraijoihin ja erilaisiin rauskulajeihin.

Vidoella Biparcin laajennusosan esittelyä Fuengirolassa.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *