Kesän sääennuste julki: Aurinkorannikolla pärjää taas ilman villahousuja

Espanjan Aurinkorannikon kesäsää on ennusteen mukaan mukavan lämmin ja sateeton.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
3 min lukuaika
Kaihdinten takaa pilkottaa aina aurinko Espanjan Aurinkorannikolla. Kesäsää on kuiva ja kuumakin, mutta rannikolla meri pitää olosuhteet miellyttävinä.

Espanjan Aurinkorannikolallakin on alkanut virallisesti kesä, ainakin paikallisten ihmisten mielestä. Meteorologinen kesähän käynnistyy jo 1. kesäkuuta, mutta espanjalaiset laskevat kesän alkavan aina vasta juhannuksen alla. Tarkkaan ottaen kesä koitti torstaina 20. kesäkuuta kello 22.51.

Kesäkuun sää on ollut eteläisessä Espanjassa kahtiajakoinen: välillä tuulinen ja hyvinkin kuuma, mutta enimmäkseen jopa harvinaisen viileä. Andalusiassa viileällä suvisäällä tarkoitetaan sitä, että elohopea on pyörinyt 25 asteen tienoilla ja jopa sen allakin. Suomessahan sitä kutsutaan jo helteeksi.

Espanjan ilmatieteen laitoksen Aemetin edustaja vahvistaakin käsityksen miedosta kesäkuusta todeksi.

– Tämä kesäkuu on ollut lämmin, mutta ei kovin lämmin, espanjalaismeteorologi muotoilee Diario SUR -mediassa.

- Mainos -

Toki muutamina kesäkuun päivinä, kun kuuma terral-tuuli on puhaltanut Andalusiaan, elohopea on kohonnut monin paikoin rannikollakin 30 asteen kieppeille.

Andalusian sisämaassa esimerkiksi Sevillassa ja Cordóbassa on tavallista, että kesäkuussakin mitataan yli 30 asteen lämpöjä ja keskikesän paahteisimpina päivinä mittari kohoaa kauempana merestä helposti yli 35 asteenkin. Tai lähemmäs 40 astetta, josta sitten (suomalais)media repii kauhistuneita otsikoita.

Lue myös: ”Radikaali rajuilma” iskee Espanjaan – mutta Aurinkorannikko säästyy juhannussateilta

Juhannusyönä tropiikin lämpöä

Juhannuksen sää on Aurinkorannikolla tutun miellyttävä, aurinkoinen ja tyynikin. Elohopea pysyy 25 ja 30 asteen välissä.

Juhannuksen juhlayö – joka Espanjassa on nyt siis sunnuntain ja maanantain välinen – on lämmin, joten trooppisen yön eli yli 20 asteen yölämpötiloihin saatetaan paikoitellen päästä.

Merivesi on 19-21-asteista riippuen merivirroista ja sijainneista: Aurinkorannikolla on yli 120 kunnallista hiekkarantaa.

Espanjalaisen juhannuksen yksi tärkeimmistä traditioista on vedessä kastautuminen tai kasvojen peseminen keskiyöllä, ja se onnistuu nyt mainiosti leppeässä kesäyössä.

Lue myös: Näin juhannusta juhlitaan Aurinkorannikolla: taikauskoa, kokkoja ja koko perheen kesäiloa

- Mainos -

Kesällä kuumaa ja kuivaa

Ilmatieteen laitoksen kausiennuste Andalusiaan povaa heinä-, elo- ja syyskuulle tuttuja juttuja. Eteläisessä Espanjassa ei tarvitse taskaan villahousuja tai -takkeja, sillä kesän kyyti on kuumaa.

Aemetin mukaan kesäkuukaudet saattavat olla ”paljonkin normaalia lämpimämpiä” ja jopa historian 20 kuumimman ennätysprosentin joukossa.

Suurista lämpötilapoikkeamista ei kuitenkaan ole kyse. Aemetin julkaisemasta lämpökartasta selviää, että esimerkiksi 8.-14. heinäkuuta välisenä aikana Espanjaan ennustetaan vain vajaan 1 asteen verran normaalia lämpimämpää keliä.

Keltainen tarkoittaa noin 1 asteen poikkeamaa tavanomaisesta, oranssi 1-3 asteen poikkeamaa ja punainen 3 asteesta ylöspäin. Kuten Aemetin kartasta näkyy, Espanjassa ja Aurinkorannikolla povataan heinäkuun 8.-14. väliselle ajalle vajaan yhden asteen verran lämpimämpää kuin tavanomaisesti.

Lämpökäyrät kääntyvät ylöspäin juhannuksen jälkeisestä viikosta alkaen. Ennusteen mukaan heinä- ja elokuussa Aurinkorannikolla nautitaan poutaisesta ja vajaan 30 asteen lämmöistä viikosta toiseen.

Säämallit ennustavat myös tavanomaista kuivempaa kesäkautta. Aemet kuitenkin korostaa, että vaikka lämpötilaennusteet ovat yleensä tarkkoja, malli on vähemmän luotettava sateen suhteen.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *