Lukuaika: Tässä on Fuengirolan uusin asukas: 350-kiloinen krokotiili muutti Aurinkorannikolle

Tässä on Fuengirolan uusin asukas: 350-kiloinen krokotiili muutti Aurinkorannikolle

Yli kolmemetrinen niilinkrokotiili Kraken asuu nyt Fuengirolan tunnetussa Bioparc-eläintarhassa ja yrittää rauhoittaa kahden naaraskrokon elämää Espanjan Aurinkorannikolla.

Bioparc on yksi Fuengirolan suosituimmista matkailukohteista. Se on kuin trooppinen metsä keskellä kaupunkia: yli 200 eläin- ja lintulajin eläintarha on suunniteltu lajien suojeluun perustuvalla eläinpuistomallilla, mikä huomioi eläinten luontaisia tarpeita mahdollisimman hyvin.

Espanjan Aurinkorannikon suomalaiskaupungissa eläintarha oli ollut jo 1970-luvulta lähtien, mutta vuonna 1998 ankea betoniaitaus-henkinen tarha päätettiin kunnostaa ja uudistaa täysin. Uusi, upea Bioparc avautui yleisölle 2001.

Lue myös: Trooppinen metsä keskellä kaupunkia

Krakenin siirto Fuengirolaan oli iso operaatio

Nyt Bioparc on saanut uuden asukkaan, kun 350-kiloinen ja 3,3-metrinen niilinkrokotiili Kraken on asettunut taloksi. Eläintarhassa asui ennestään jo kaksi krokotiilia, sangen voimakastahtoiset ja keskinäiseen kinasteluun taipuvaiset naaraat Ursula ja Lucifer. Bioparcn mukaan Kraken-herran saapuminen on lyhyessä ajassa jo rauhoittanut leidien arkea ja eläintarha tiedottaakin, että krokotiilitrio pärjää hyvin keskenään.

- Mainos -

Satojen kilojen painoisen eläimen siirtäminen egyptiläisestä eläinsuojelukeskuksesta Espanjan Aurinkorannikolle vaati erikoisjärjestelyjä. Bioparc korostaa, että tärkeintä oli tietysti taata eläimen hyvinvointi. Asiantuntijoiden tiimi työskenteli tiiviisti sekä valmisteluissa että krokotiilin matkaan saattamisessa, hoidossa ja puistoon saapumisessa.

Tämän kokoisen uroksen siirtäminen vaatii aina monia keinoja, sekä inhimillisiä että teknisiä. Tarvitsemme koko puistotiimin apua. Lisäksi tämä siirto oli vielä herkempi, koska jouduimme käyttämään nosturia, jolla oli kapasiteetti siirtää isoa laatikkoa ja kestää krokotiilin painoa. Se oli melkoinen haaste, selittää Bioparcin herpetologian johtaja Milagros Robledo.

Kraken mukautui täydellisesti Aurinkorannikon kotiinsa ja krokokavereihinsa. Nyt tekninen tiimi jatkaa sen sekä Ursulan ja Luciferin käytöksen tarkkailua varmistaakseen, että kaikki menee hyvin. Tärkeimmät vaikeudet krokotiilien hoidossa ovat yleensä konfliktit ja vakaan lämpötilan ylläpitäminen asuintiloissa. On tärkeää, että veden lämpötila säilyy myös talvella.

– Ne ovat kylmäverisiä eläimiä, eivätkä säätele lämpötilaansa. Tästä syystä meidän on talvellakin pidettävä vesi 22-23 asteen lämpöisenä.

Lue myös: Fuengirolan eläintarhan Peek on kuollut

KATSO videolta Krakenin siirto Fuengirolaan:

Ihmiset sekä ilmastonmuutos uhkaavat lajia

Nimensä mukaisesti niilinkrokotiili tulee siis Egyptistä.

- Mainos -

Monilla eläimillä oli tärkeä rooli muinaisessa Egyptissä. Joistakin, kuten isoista kissoista, tehtiin eksoottisia lemmikkejä, joista tuli kuninkaallisten tunnuksia. Virtahepoja ja krokotiileja taas pelättiin ja ihailtiin yhtä paljon. Suuria matelijoita kunnioitettiin voimansa ja vaaransa vuoksi, ja niistä tuli suuri uskonnollinen ja mytologinen symboli Sobek-jumalan muodossa. Faaraoiden valtakunnassa krokotiili on palvottu eläin ja edelleen maan symboli.

Tämä palvonta ei estänyt Niilin uomassa eläneitä suuria krokotiilipopulaatioita miltei katoamasta hallitsemattoman metsästyksen vuoksi 1900-luvun alkupuoliskolla. Onneksi toimeenpiteet ovat nyttemmin pelastaneet lajin sukupuutolta. Lajin elpyminen on saatu aikaan suojelun, Egyptin kansallisen lainsäädännön ja kansainvälisten kauppasopimusten avulla.

Vaikka niilinkrokotiili on luokiteltu  ”vähäriskiseksi” lajiksi, eläimellä riittää uhkia: suurimmat ovat tällä hetkellä ilmastonmuutos, luonnollisten asuinalueiden aavikoituminen ja laiton kauppa. Krokotiilin liha ja nahka ovat perinteisesti olleet tavoiteltuja.

– Jos merenpinta jatkaa nousuaan, niukat sateet ja keskilämpötilan nousu lisäävät jokien ja järvien makeiden vesimassojen haihtumista ja suoalueet aavikoituvat, Bioparcoin eläinlääkäri Rosa Martínez kuvailee ilmastouhkia krokotiileille.

Egyptin ulkopuolella on monia keskuksia, jotka työskentelevät lajin suojelemiseksi ja suojelevat sitä sukupuutolta. Bioparc Fuengirola on yksi näistä puistoista.

Lue myös: Málagan yliopiston tutkijat simuloivat ilmastonmuutosta

Kraken kotivesissään Fuengirolan Bioparcissa.

Niilinkrokotiili elää yli 50-vuotiaaksi

Niilinkrokotiili on yksi Afrikassa elävästä kolmesta krokotiilista ja toiseksi suurin krokotiililaji. Suurin on suistokrokotiili. Koska niilinkrokotiilin tiedetään syöneen myös ihmisiä, on sitä sekä vihattu että kunnioitettu.

Niilinkrokotiili on suurin Afrikan krokotiileista. Se voi kasvaa peräti viisi metriä pitkäksi, joskus harvoin kuusimetriseksi, Niilinkrokotiilit pystyvät tuottamaan runsaasti erilaisia ääniä, ja niillä on hyvä kuulo. Niiden leuat ovat erittäin voimakkaat. Niissä on 64 tai 68 kartionmuotoista hammasta.

- Mainos -

Niilinkrokotiilien elinikä vnakeudesssa on 50- 60 vuotta.

Artikkelin kirjoittaja

Fuengirola.fi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...