Fuengirolan eläintarhassa harvinainen perhetapahtuma

Bioparcin uhanalaiset borneonorangit saivat jälkikasvua.

Janne Leipijarvi
Janne Leipijarvi
1 min lukuaika
Borneonorankiemo hoitaa vastasyntynyttä pentuaan. Kuva: Bioparc Fuengriola.

Fuengirolan eläintarhan borneonorankiyhteisöön syntyi elokuun 4. päivä uusi jäsen. Suli-niminen naaras synnytti pienokaisen, ja sekä emo että poikanen voivat hyvin.

Sulin tiineys oli toki henkilökunnalla tiedossa, mutta synnytys pääsi silti hieman yllättämään. Hoitajien mukaan kädelliset synnyttävät yleensä yöllä, mutta Suli synnytti pienokaisensa keskellä päivää ja kaiken kansan nähtävillä. Poikanen on ollut syntymästään asti muun lauman mukana vierailijoiden nähtävillä.

Uuden poikasen syntymä on merkittävä myös itse lajin kannalta. Erittäin uhanalaiseksi määritellyn borneonorankin elinvoimaisuutta pyritään vahvistamaan euroopanlaajuisella suojeluohjelmalla, johon myös Fuengirolan Bioparc kuuluu.

Nyt syntynyt poikanen on ensimmäinen lajiaan koko suojeluohjelman puitteissa viimeisen 12 kuukauden aikana.

- Mainos -

Borneonorankin elintila luonnossa on vakavasti vaarantunut mm. palmuöljyn keräämisen vuoksi. Lisäksi salametsästys ja laiton kauppaa verottavat lajia 2.000-4.000 yksilön verran joka vuosi.

Fuengirolan Bioparc on avaamisestaan vuonna 2001 alkaen osallistunut aktiivisesti lajin suojelu- ja lisääntymisohjelmaan.

Jaa tämä artikkeli