Lukuaika: Los Pacos ja Suomi saavat hehkutusta espanjalaismediassa: kieli, koulu ja tennisinto esillä

Los Pacos ja Suomi saavat hehkutusta espanjalaismediassa: kieli, koulu ja tennisinto esillä

Espanjalaislehti kertoo isosti, kuinka Fuengirolan suomalaiset valloittavat pian Málagan tennispyhätön ja esittelee samalla Los Pacosin suomalaisyhteisöä positiivisessa valossa.

Diario Sur -lehti on yksi Espanjan Aurinkorannikon suosituimmista perinteisistä medioista. Vuonna 1937 perustettu, Málagassa toimitustaan pitävä lehti kertoo vastikään julkaistussa näyttävässä artikkelissa suomalaisten kuulumisista.

Jutun lähtökohtana on lähestyvä tenniksen Davis Cupin finaaliturnaus, joka pelataan Málagassa 21.-26. marraskuuta. Suomen tennismaajoukkuehan teki historiaa ja ylsi ensimmäistä kertaa ”tenniksen MM-kisoihin” ja tennisinto on tarttunut Aurinkorannikon suomalaisiin suuresti.

Tämän hetkisten tietojen mukaan Fuengirolassa sijaitsevan Uusi Refla -ravintolan järjestämiin tilausajoihin on pakkaantunut jo 13 bussilastillista innokkaita suomalaiskannattajia, jotka matkaavat Málagan tennispyhättöön tiistaina 21.11. kannustamaan sinivalkoisia tennisässiä otteluissa Kanadaa vastaan.

Lue myös: Suomi teki historiaa ja selvisi Málagassa pelattaviin Davis Cupin tennisfinaaleihin

Suomalaiset tennisfanit täyttävät Málagan areenan katsomon 21.11. Kuva: Joonas Ojala / Suomen Tennisliitto.

- Mainos -

”Los Pacos on kuin pikamatka Pohjois-Eurooppaan”

Diario Sur kertoo jutussaan, kuinka ”Fuengirolan Los Pacosin kaupunginosassa sijaitseva Espanjan suurin suomalainen yhteisö tukee joukkuettaan Davis Cupin loppukilpailuissa Malagassa”.

Lehti maalailee, kuinka kuljeskelu Los Pacosin kaupunginosassa on ”kuin pikamatka Pohjois-Eurooppaan, vain 25 minuutin ajomatkan päässä Málagan keskustasta”.

”Suomalainen koulu on yksi akateemisesti parhaimmista”

– Suuri osa kylttien, mainosten ja ilmoitusten teksteistä on kirjoitettu suomeksi, ja keväällä ja syksyllä voit kävellä lyhythihaisessa paidassa. Voit kuunnella radiota tai lukea lehtiä samalla kielellä, espanjalaismedia tietää.

– Täältä löytyy myös Espanjan ainoa suomalainen koulu, joka on Pisa-raportin mukaan yksi akateemisesti parhaimmista.

Lehden mukaan Los Pacos on 1970-luvulla syntynyt, ”suurin ja tärkein suomalaisten asukkaiden yhteisö koko Espanjassa”.

– Alueella ei ole selkeitä rajoja, joten ei ole helppo tietää, missä tämä ainutlaatuinen kaupunkiympäristö alkaa ja päättyy.

Lue myös: Fuengirola – monen suomalaisen kotikaupunki

Los Pacosissa sijaitseva suomalainen koulu saa ylistystä espanjalaislehdessä.

”Suomen puhuminen vaatii suurta taituruutta”

Diario Sur -lehden jutussa on myös haastateltu kuvan kera kahta Los Pacosissa kymmenkunta vuotta asunutta suomalaista. Mediahuomiota ovat saaneet osakseen ”39-vuotias fysioterapeutti” Kari Kinnunen ja ”53-vuotias kirjanpitäjä” Jim Fabricius.

- Mainos -

Molempien yhteinen intohimo on jutun mukaan tennis.

– Kolme kertaa viikossa he pelaavat vastakkain tunnin ajan, mutta ovat ystäviä kentän ulkopuolella, lehti kertoo.

Kari ja Jim saavat valottaa espanjalaismedialle suomen kieltä ja Los Pacosin historiaakin.

Lehden mukaan suomen kieli on ”yksi maailman vaikeimmin opittavista kielistä sen aakkosjärjestelmän monimutkaisuuden takia”. Suomen puhuminen vaatiikin ”suurta taituruutta”. Siksi Fuengirolassa ja Los Pacosissa suomenkieliset palvelut ovat yksi tärkeä vaihtoehto.

Tuttu Suomi Plaza -aukio Los Pacosin ytimessä Fuengirolassa. Kuva: Google Maps.

Pitkä sinivalkoinen historia

Jim Fabricius kertoo lehdessä, että Los Pacosin sinivalkoinen historia on pitkä.

– Monia alueen rakennuksia ovat pystyttäneet suomalaiset. He alkoivat tulla tänne 70-luvulla.

Tarkemmin sanottuna Los Pacos sai sai alkunsa Teuvo Hakulisen 1960-luvun loppupuolella rakentamasta lomakylästä. Alue toimi myös suomalaisten suosittuna urheilukeskuksena 70-luvulla.

Lue myös: Los Pacosin terveyskeskuksen rakennustyöt alkoivat viimeinkin

- Mainos -

Kari Kinnunen taas huomauttaa , että Fuengirolan suomalaisväestö on huomattavasti suurempi kuin viralliset kunnallisrekisterin luvut (5 102) antavat ymmärtää ja uskaltaa esittää lehdessä arvion:

– Se on noin 20 000. Monet tulevat lokakuussa ja lähtevät huhtikuussa voidakseen saada sosiaaliturvan Suomessa, sillä heidän on oltava alle kuusi kuukautta poissa.

Työt toivat Karin ja Jimin Aurinkorannikolle

Diario Sur -lehden pitkässä jutussa Jim kertoo myös valinneensa Espanjan Aurinkorannikon aikoinaan työmahdollisuuksien takia – ja myös siksi, että lasten oli mahdollista opiskella suomalaisessa koulussa.

Kari kertoo tulleensa rannikolle töiden perässä ja tuumasi ensin olevansa vain vuoden, mutta lopulta vuodet alkoivat kertyä ja nyt niitä on kulunut jo kymmenen.

– Poikani on syntynyt täällä ja käy espanjalaista koulua, Kari taustoittaa espanjalaislehden haastattelussa.

Molemmat sanovat myös viettävänsä kesiään mielellään Suomessa, missä ”ei ole niin kylmä”.

Lue myös: Aurinkorannikolla selviää ruokakauppareissusta noin 30 prosenttia halvemmalla kuin Suomessa

”Suomalainen tennis elää parhainta aikaansa”

Kari ja Jim pääsevät kehumaan myös suomalaisyhteistön tennisintoa.

Jutussa mainitaan Fuengirolan satamassa sijaitseva ravintola Uusi Refla, jonka julkisivua koristaa ”Málagan vaakuna yhdistettynä Suomen lipulla”.

Lehti kertoo, kuinka ravintola järjestää bussimatkoja La Rosaledan stadionille jalkapallo-otteluihin – ja nyt myös tenniksen Davis Cup -otteluihin Málagan Palacio de Deportes José María Martin Carpena -areenalle.

Kari ja Jim uskovat vahvasti, että suomalainen tennis elää tällä hetkellä historiansa parasta aikaa.

– Tiedämme, miten pelataan sisäkentillä, kun taas muut eivät ole yhtä tottuneita siihen.

Suomen joukkueen muodostavat Emil Ruusuvuori (ATP-71), Otto Virtanen (ATP-128), Patrick Kaukovalta (ATP-785), Harri Heliövaara (nelinpelin ATP-29) ja Patrik Niklas-Salminen (nelinpelin ATP-122).

Suomen tennismaajoukkue riemuitsi pääsystä maailman 8 parhaan joukkoon. Kuva: Joonas Ojala / Suomen Tennisliitto.

”Suomalaiset tuntevat itsensä kotoisaksi”

Diario Sur -lehden mukaan Suomi on ollut tenniksen Davis Cup -kilpailujen viimeisen lohkovaiheen yllättäjä, kun se ”selvitti odottamatta” tiensä kahdeksan joukkueen loppukilpailuun.

Lehti muistuttaa, että tämä ei ole kuitenkaan ensimmäinen kerta historiassa, kun Costa del Solin suomalaisyhteisö ”valtaa” Carpenan areenan tukeakseen omiaan.

– Sama ravintola järjesti matkoja Unicajan peleihin, Kari Kinnunen kertoo ajoista, jolloin Sasu Salin pelasi koripalloa Unicaja Baloncestossa (2017-19).

Lehti toteaakin, että ”täysin sulautuneina Etelä-Eurooppaan suomalaiset ovat löytäneet Málagan maakunnasta paikan, jossa he ovat voineet tuntea olonsa kotoisaksi viime vuosikymmenten aikana”.

Artikkelin kirjoittaja

Fuengirola.fi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Miten Suomelle käy euroviisuissa?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...