Lukuaika: Lääkärit vaativat energiajuomien myynnin kieltämistä alaikäisille Andalusiassa

Lääkärit vaativat energiajuomien myynnin kieltämistä alaikäisille Andalusiassa

Málagan lääkärien liitto haluaa varoittaa perheitä ja huomauttaa, ettei energiajuoma ole tavallinen ostos. Jopa 45 prosenttia espanjalaisnuorista käyttää säännöllisesti energiajuomia.

Málagan lääkäreiden liitto on pyytänyt Andalusian aluehallitusta kieltämään energiajuomien myynnin alaikäisille.

Liitto on käynnistänyt some-kampanjan iskulauseella Älä anna energian kadota, jossa varoitetaan, että 45 prosenttia nuorista käyttää säännöllisesti energiajuomia.

Liiton puheenjohtaja, lastenlääkäri Pedro J. Navarro esitteli kampanjan tällä viikolla ja kertoi myös, että liitto painostaa Andalusian aluehallitusta kieltämään täysin energiajuomien myynnin alle 18-vuotiaille Espanjan Andalusiassa.

Navarro korosti, että on tärkeää tehdä ero kolmen erityyppisen juoman välillä: isotoniset juomat, jotka ovat hyödyllisiä kivennäisaineita sisältäviä juomia, sokerilliset tai sokerittomat virvoitusjuomat sekä energiajuomat, joita hän kuvasi ”täysin erilaisiksi”.

Energiajuomat ovat Aurinkorannikon lääkäreiden mielestä vaarallisia alaikäisille.

- Mainos -

Varoittavat riskeistä: sydänogelmia, unihäiriöitä…

Lääkärit varoittavat terveysriskeistä, joita energiajuomien käyttö aiheuttaa, erityisesti nuorten keskuudessa. He korostavat, että juomat voivat johtaa sydän- ja verisuoniongelmiin, neurologisiin vaivoihin, psykologisiin ongelmiin, rytmihäiriöihin, ärtyneisyyteen sekä käytöksen ja unen häiriöihin.

Viime kädessä nämä tekijät voivat johtaa huonoon suoritukseen ja mahdolliseen koulumenestyksen heikentymiseen nuorilla.

– Meidän on herätettävä perheet tietoisuuteen siitä, ettei tällainen juoma ole tavanomainen ostos kodin jääkaappiin, lääkäriliiton puheenjohtaja Pedro Navarro lisäsi.

– Pahinta on kofeiini.

Yhdessä energiajuomatölkissä voi lääkäriliiton lausunnon mukaan olla kolmen vahvan kahvikupillisen verran kofeiinia. Samoin korkea sokerin ja tauriinin määrä huolestuttaa lääkäreitä.

Alkoholin ja energiajuoman sekoitus on ”räjähtävä yhdistelmä”

Energiajuoman ja alkoholin sekoittaminen on esimerkiksi baareissa yleistä niin Espanjan Aurinkorannikolla kuin muuallakin Euroopassa.

Lääkäriliiton puheenjohtajan mukaan se on ”räjähtävä yhdistelmä, joka voi aiheuttaa haitallisia terveysvaikutuksia aikuisellekin”.

Espanjalaistutkimus paljastaa, että viinan ja energiajuomien yhdistämien on yllättävän yleistä myös alaikäisten  espanjalaisten keskuudessa.

- Mainos -

Tutkimuksen mukaan yli 16 prosenttia 14-18-vuotiaista opiskelijoista oli käyttänyt alkoholi-energiajuomasekoitusta viimeisen 30 päivän aikana. Yleisyys oli suurempi poikien keskuudessa (50,7%) kuin tyttöjen (39%).

– Meidän on suojeltava nuoria terveydelle haitallisilta aineilta. Se on kaikkien vastuulla, Navarro vannoi.

Viinan ja energiajuoman sekoittaminen on yleistä.

Kielto tapetilla muuallakin Espanjassa

Energiajuomien kulutus on kasvanut viime vuosina. Jopa 45% alaikäisistä myöntää käyttävänsä energiajuomia säännöllisesti viimeisimpien tietojen mukaan. Lukema perustuu Espanjan toisen asteen koulutuksen huumeiden käyttöä koskevaan kyselyyn (ESTUDES), jonka terveysministeriö laati ja julkaisi vuonna 2021.

Málagan lääkärien liiton puheenjohtaja tapaa Andalusian aluehallituksen terveyspuolen edustajan jo lähiaikoina.

Myös Espanjan muilla itsehallintoalueilla pohditaan energiajuomia.

Galicia on jo hyväksynyt, että vuodesta 2024 alkaen energiajuomien myyntiä säännellään samaan tapaan kuin alkoholia. Kastilia ja León sekä Valencian itsehallintoalueet harkitsevat seuraavansa Galician esimerkkiä päätöksenteossa.

Aragón, Baleares, Kastilia-La Mancha, Navarra ja Baskimaa vielä tutkivat tilannetta.

Lääkäriliiton kannanotosta uutisoi mm. paikallinen La Opinion de Málaga -lehti.

- Mainos -

Suomessa ei suositella alle 15-vuotiaille

Suomessa energiajuomia saa myydä myös alaikäisille.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on kuitenkin suositellut, että energiajuomia ei myytäisi alle 15-vuotiaille, mutta sitä ei ole kielletty laissa. Useat kaupat noudattavat suositusta ja rajoittavat energiajuomien myyntiä lapsille ja nuorille Suomessa.

Artikkelin kirjoittaja

Fuengirola.fi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...