Lukuaika: Kulttuuriperintöön voi uppoutua myös virtuaalitodellisuutta tutkimalla

Kulttuuriperintöön voi uppoutua myös virtuaalitodellisuutta tutkimalla

Virtuaalitodellisuudesta puhuttaessa moni ajattelee ensimmäisenä pelejä. Nyt ei puhuta kuitenkaan vain pelaamisesta. Nyt puhutaan siitä, miten virtuaalitodellisuus voi auttaa ymmärtämään ja kokemaan menneitä aikoja ja kulttuureja. Aina ei tarvitse matkustaa paikan päälle. Vieraaseen maahan pystyy tutustumaan myös netissä.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
3 min lukuaika

Virtuaalitodellisuudesta puhuttaessa moni ajattelee ensimmäisenä pelejä. Nyt ei puhuta kuitenkaan vain pelaamisesta. Nyt puhutaan siitä, miten virtuaalitodellisuus voi auttaa ymmärtämään ja kokemaan menneitä aikoja ja kulttuureja. Aina ei tarvitse matkustaa paikan päälle. Vieraaseen maahan pystyy tutustumaan myös netissä.

Virtuaalitodellisuus on juuri tätä päivää

Perinteinen tapa sukeltaa johonkin kulttuuriin on haalia tietoa museoista, arkistoista ja historiakirjoista. Tai tänä päivänä voi etsiä tietoa ja lukea asioita netistä. Ne kaikki ovatkin hyviä tapoja. Virtuaalitodellisuuden avulla voi kuitenkin astua ihan eri tavalla menneisyyteen ja kokea sen ihan uudella tavalla.

Historiallisia pelejä pelaamalla se on erittäin helppoa. Niitä voi pelailla netin pelisivustoilla. Voit esimerkiksi käydä nettikasinolla tässä ja katsoa, mitä mahdollisuuksia on tarjolla. Historiapelit vievät aikamatkalle; tarjolla on elämyksiä ja oppimista. Voi hypätä keskelle eeppisiä taisteluita, seikkailla antiikin maailmassa tai elää historiallisessa draamassa.

Historia herätetään henkiin

Mikä vetää historiasta ja kulttuurista kiinnostuneita virtuaalitodellisuuden pariin? Ehkä se, että siinä pääsee itsekin osaksi historiaa. Kun laittaa ne virtuaalilasit päähänsä, voi olla yksi historian henkilöistä. Voi uppoutua ihan eri maailmaan.

- Mainos -

Voi tutkia historiallisia paikkoja ja esineitä, niin kuin oltaisiin ihan paikan päällä. Voi tutkailla vaikkapa Espanjan linnoja, katedraaleja ja museoita omasta kodista käsin. Se ei tunnu siltä, että katsoisi kuvia tai videoita, vaan siltä, että käppäilet siellä paikan päällä.

Paras juttu on se, että virtuaalitodellisuus antaa mahdollisuuden huomata ihan uusia juttuja menneisyydestä. Voi mennä sinne, minne oma nenä osoittaa. Voi huomata juttuja, joita ei ehkä bongaisi tavallisista kuvista tai videoista. Se tekee puuhasta vieläkin eläväisempää.

Isoja asioita pääsee tutkimaan helposti

Virtuaalitodellisuudessa voi tutkia todella isoja juttuja. Ei tarvitse lähteä minnekään. Isoja historiallisia kaupunkeja tai monumentteja voi tutkia virtuaalisesti. Voi liikkua paikoissa ympäriinsä, zoomata sisään ja ulos, tutkia jokaista pikkiriikkistä yksityiskohtaa. Kaiken tämän voi tehdä omassa tahdissa. Ei tarvitse kävellä hiki päässä pitkiä matkoja oppaan perässä. Voi syödä sen jäätelönkin ihan jonottamatta helteessä. Ihan parasta viihdettä monen mielestä.

Virtuaalisen todellisuuden käyttö avaa uusia mahdollisuuksia myös arkeologiselle tutkimukselle. Tutkija voi käyttää virtuaalitodellisuutta kaivauksista saadun datan visualisointiin ja analysointiin. Voidaan tunnistaa uusia löytöjä. Ja voidaan ymmärtää paremmin salaisuuksia menneisyydestä. Mahdottomasta tulee mahdollista. Sitä on virtuaalitodellisuus. Maailma on tässä ja nyt, täynnä tutkittavaa ja koettavaa ilman rajoituksia.

Kun uppoutuu tutkimaan kulttuuriperintöä virtuaalitodellisuuden avulla, saattaa löytää ihan uusia kiinnostuksen kohteita ja mahdollisia matkakohteita.

Virtuaalinen kohde voi johtaa reissuun

Kun katsellaan vanhoja linnoja tai museoesineitä virtuaalilaseilla, moni alkaa kiinnostua yhä enemmän siitä, mistä ne oikein tulevat. Saattaa syttyä kipinä lähteä joskus ihan paikan päälle katsomaan, miltä kaikki näyttää sieltä käsin.

Virtuaalitodellisuuden matkoilla voi kyllä korvata oikeitakin matkoja. Ei kuitenkaan kannata yllättyä, jos joku päivä löytää itsensä istumasta ihan oikean linnoituksen muurilta tai vaeltamassa muinaisten temppeleiden keskellä.

Sehän onkin niin hienoa virtuaalitodellisuudessa – se avaa isoja ovia ihan uusiin seikkailuihin ja mahdollisuuksiin. Sellaisiin, joista jää kivoja muistoja. Seikkailuja, joita luuli olevan vain virtuaalimaailmassa.

- Mainos -
Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *