Konservatiivit voittivat Espanjassa niukasti EU-vaalit – tekivät historiaa Andalusiassa

Oppositiossa oleva oikeistolainen Kansanpuolue vei voiton Espanjan eurovaaleissa ja värjäsi maan puoluekartan siniseksi.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
2 min lukuaika
Sinisellä merkityt alueet ovat konservatiivisen PP:n eli Kansanpuolueen voittamia vuoden 2024 Espanjan EU-vaaleissa. Viisi vuotta sitten punainen Sosialistinen työväenpuolue hallitsi.

Espanjassa käytiin tasaiset eurovaalit, joissa voiton vei hyvin niukasti pääoppositiopuolue, konservatiivinen Kansanpuolue eli Partido Popular (PP) . Oikeistolaispuolue sai 22 paikkaa Espanjan EU-vaaleissa, kun pääministeri Pedro Sánchezin Sosialistinen työväenpuolue menetti yhden paikan ja sai 20 paikkaa.

Äärioikeistolainen Vox sai kaksi paikkaa lisää ja nousi kuudella paikallaan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

Yhteensä oikeistopuolueet saivat nyt lähes puolet äänistä, kun vasemmistopuolueet jäivät 43 prosenttiin.

Lue myös: Yle: Espanjassa eletään pidempään ja hoitoon pääsee paremmin kuin Suomessa – isoja eroja asumisessa

- Mainos -

Espanjassa äänestysaktiivisuus laski viiden vuoden takaisesta selvästi: nyt äänestysprosentti on jäämässä 49,2 prosenttiin, kun se edellisissä eurovaaleissa oli peräti 60,7 %. Suomessa äänestysprosentti oli nyt 42,4.

Kuten esimerkiksi Ranskassa ja Italiassa, Espanjassakin laitaoikeisto sai runsaasti kannatusta, sillä Voxin lisäksi äärioikeistolaisaktivistin perustama puolue Se acabó la fiesta (suomeksi Nyt loppuu juhlat) nousi EU-parlamenttiin ensimmäistä kertaa ja sai kolme paikkaa.

Kansanpuolue purjehti historialliseen voittoon Andalusiassa

Andalusian itsehallintoalueella Kansanpuolue Partido Popular saavutti ensimmäisen voittonsa Euroopan parlamentin vaaleissa. Voitto oli myös sikäli historiallinen, että konservatiivipuolue on nyt voittanut kaikki Andalusiassa käydyt vaalit peräkkäin vuodesta 2022: voittoputkeen kuuluvat kesäkuun 2022 kunnallisvaalit, toukokuun 2023 parlamenttivaalit ja nyt EU-vaalit.

Kansanpuolue rohmusi Andalusiassa liki 38 prosenttia äänistä, kun se edellisissä viiden vuoden takaisissa EU-vaaleissa sai 22 prosenttia. Sosialistinen työväenpuole PSOE jäi nyt toiseksi yli viiden prosentin takamatkalla.

Suomessa eurovaalit voitti kokoomus, joka sai neljä edustajaa EU-parlamenttiin. Suurin yllättäjä oli toiseksi tullut vasemmistoliitto, joka sai kolme paikkaa. Vaalien äänikuningatar, vasemmistoliiton Li Andersson teki uuden ennätyksen Suomen eurovaaleissa, kun hän rohmusi lähes 250.000 ääntä.

Koko Euroopan laajuisten tulosten mukaan keskustaoikeistolainen EPP on suurin parlamenttiryhmä ja vaalien voittaja. Suomesta kokoomus ja Espanjasta Kansanpuolue kuuluvat tähän ryhmään. Sosiaalidemokraattinen S&D säilyy kakkosena.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *