Lukuaika: Kauppias Laine on elänyt maailmalla: kokkasi rauhaanturvaajille ja myi sotilaille kultaa ja viinaa

Kauppias Laine on elänyt maailmalla: kokkasi rauhaanturvaajille ja myi sotilaille kultaa ja viinaa

Juha Laine muutti toukokuussa Espoosta Aurinkorannikolle. Hän osti tuolloin suomalaisia elintarvikkeita myyvän Centron puodin ja on siitä asti toiminut myymälänhoitajana.

Janne Leipijärvi
Janne Leipijärvi
5 min lukuaika
Juha Laine.

Juha Laine on viihtynyt Fuengirolassa.

– Mukavaa on ollut, tosin kesällä melko kuumaa ja hiljaista. Nyt alkaa elämä puodissa vilkastumaan ja kelikin on viilennyt oikein miellyttäväksi. On ollut mukava huomata, että keväällä hyvää kesää toivottaneet asiakkaat palailevat takaisin ja tulevat heti moikkaamaan, Laine iloitsee.

Aurinkorannikolle muutto ei ollut Laineelle ensimmäinen irtautuminen koti-Suomesta. Miehen sielu on aina ollut valmis lähtemään ulkomaille. Ensimmäisen kerran pidempi ulkomaanreissu toteutui vuonna 1993.

– Olin hakenut liikelentäjäkouluun Yhdysvaltoihin ja läpäisin valinnat. Maksoin puolet koulumaksusta, joka oli useita kymmeniä tuhansia markkoja. Sitten samassa koulussa oleva ystäväni soitti ja kehotti peruuttamaan maksun, sillä koulun taloudessa oli ilmennyt jotain häikkää. Tämä tapahtui maanantaina, raha oli jo siirtynyt KOP:n sisarpankkiin meren taakse, mutta ei vielä koulun pankkiin. Peruutus saatiin tehtyä – ja hyvä niin, saman viikon keskiviikkona tuli ilmoitus koulun konkurssista.

- Mainos -

– No torstaina tuli sitten kirje puolustusvoimilta, että minut oli hyväksytty rauhanturvaajaksi Libanoniin. Sinne siis.

Rauhaa turvattiin messissä

Laine viihtyi rauhanturvaajana erinomaisesti. Hän pääsi merkonomikoulutuksensa ansiosta vastaamaan sotilaiden messistä. Siitä syntyi kipinä ravintola-alalle.

– Kotiin tultuani menin Porvoon matkailuopistoon opiskelemaan hotelli- ja ravintola-alan esimieheksi. Keittiökoulutus oli ehkä tuon koulun mielenkiintoisinta aikaa. Pääsin esimerkiksi työharjoitteluun hotelli Tornin keittiöön, joka siihen aikaan jahtasi Michelin tähteä keittiöpäällikkö Olli Vuoren johdolla.

– Opettajana meillä oli Suomen kokkimaajoukkueessa vaikuttanut Yrjö Mensola. Oli hienoa seurata huippuammattilaisten työskentelyä keittiössä. Siitä minulle on jäänyt uteliaisuus kaikkea uutta ruokaa kohtaan ja kotikeittiössä puuhaan paljon ruoanlaiton parissa.

Hotellipuoli veti ammattimielessä kuitenkin kuumaa keittiötä enemmän ja sille puolelle Laine asettuikin pitkäksi aikaa. Hotelleissa hän on tehnyt töitä yli 20 vuotta yöporttierin hommista hotellin johtajan tehtäviin.

Lue myös: Centron puotiin uusi kauppias: Juha toteutti pitkäaikaisen unelmansa

Myi sotilaille verovapaasti viinoja ja kultaa

Vuosituhannen vaihteessa Laine lähti vielä toisellekin rauhanturvaajakeikalle Kosovoon. Myös siellä hän pyöritti messiä, joka olikin jo aivan eri kokoluokan kuppila kuin Libanonin pieni saluuna.

– Ison ravintolan pyörittäminen oli kyllä hyvää oppia. Samassa yhteydessä toimi myös niin sanottu px-kauppa, josta sotilaan ja muut oikeutetut henkilöt ostivat kultakäädyt, tuliaisviinat ja muut tavarat verovapaasti.

- Mainos -

– Kun lopetin rauhanturvahommat Kosovossa, palasin lähes saman tien samoihin ympyröihin, tällä kertaa siviilipuolen töihin. Px-kaupan pyörittäminen ulkoistettiin sotilailta ja sen oikeudet sai tanskalainen yritys. He palkkasivat minut ja siinä hommassa vierähtikin sitten reilusti yli kaksi vuotta.

Keksi perustaa seikkailupuiston

Yrittäjän uran Laine aloitti parin kaverinsa kanssa hotellitöiden ohessa.

– Perustimme Helsinkiin Mustikkamaalle Korkee-nimisen seikkailupuiston. Idea syntyi, kun yksi meistä oli Kööpenhaminan reissulla vieraillut Carlsbergin tehtaalla. Uloskäynnin ulkopuolella oli muutama seikkailurata, ja hän innostui siitä. Vähän aikaa pähkäiltyämme ryhdyimme tuumasta toimeen ja seikkailupuisto valmistui melko nopeasti.

Laine vastasi Korkeen myynti- ja markkinointiasioista.

– Seikkailupuisto on aika helppo ja selkeä business. Kohderyhmänä ovat kaikki kolmasluokkalaisista ylöspäin. Meillä on vuosien varrella vieraillut monenlaisia ryhmiä, esimerkiksi presidentin kanslian väki on käynyt seikkailemassa virkistyspäivänään.

Korkee on nyt vuokrattu ulos, ja ratkaisu antoi Laineelle mahdollisuuden toteuttaa pitkäaikainen haaveensa oman yrityksen hankkimisesta Aurinkorannikolta.

Toimiva etäsuhde

Etäsuhde on Laineelle tuttu asia. Sitä hän harjoitteli jo rauhanturva-aikoinaan. Tällä hetkelläkin vaimo asuu Suomessa, mutta yhteydenpito on jatkuvaa.

– Nykyään on kuvapuhelut ja kaikki muut vempeleet, etäsuhteen ylläpitäminen on huomattavasti helpompaa kuin aiemmin. Libanonin keikalla yhteyttä pidettiin lähinnä kirjeitse, postin tulo saattoi kestää useita viikkoja ja puhelut olivat kalliita.

- Mainos -

”Olen perheelleni kiitollinen”

Juha Laine

Laineen perhe etenee muuttoasioissa tyttären aikataulun mukaan.

– Sovimme niin, että hän saa valita, käykö lukion Suomessa vai täällä Aurinkorannikolla. Hän päätyi Suomeen, eli melko varmasti ainakin tulevan talven vietän täällä yksin. Viihdyn kyllä ihan hyvin yksikseni, mutta erilaisten kokemusten jakaminen toisen kanssa on aina mukavaa.

– Meidän suhteemme toimii tällaisena etäratkaisuna mainiosti. Vaimo käy täällä aina kun sopivasti vapaita töistä järjestyy. Hän on toukokuun jälkeen vieraillut täällä jo neljästi. Olen perheelleni kiitollinen siitä, että he hyväksyivät unelmieni toteuttamisen ja ulkomaille muuttamisen.

Kuka?

  • Juha Laine 52v
  • Naimisissa
  • Kaksi lasta (17v tyttö, 19v poika)
  • Perheessä Jack Russel -koira Naksu
  • Koulutukseltaan markkinointimerkonomi ja hotelli- & ravintola esimies
  • Harrastaa ruoanlaittoa ja koiran kanssa ulkoilua

 

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *