Lukuaika: Emma Rantalainen murskasi vapaasukelluksen Suomen ennätyksiä – katso huimat kuvat ja videot

Emma Rantalainen murskasi vapaasukelluksen Suomen ennätyksiä – katso huimat kuvat ja videot

Fuengirolasta kotoisin oleva Emma Rantalainen laittoi viime viikolla uusiksi kolme vapaan syvyyssukelluksen ennätystä Hondurasissa järjestetyissä MM-kilpailuissa. Nuori nainen kävi parhaimmillaan yli 50:n metrin syvyydessä ilman happilaitteita.

Antti Pekkarinen
Antti Pekkarinen
4 min lukuaika
Emma Rantalainen juhlii ennätyksiään Hondurasin vesillä.

Espanjan Aurinkorannikolta Fuengirolasta kotoisin oleva Emma Rantalainen menestyi viime viikolla uusiksi vapaan syvyyssukelluksen MM-kilpailuissa Hondurasissa.

Emma kävi parhaimmillaan yli 50:n metrin syvyydessä ilman happilaitteita.

-– Olin ymmärtääkseni ensimmäinen suomalainen virallisissa CMAS -kisoissa. Ennätyksiä on kirjattu jo aiemminkin, mutta onhan hienoa tehdä niitä maailmanmestaruustasolla, Rantalainen hehkuttaa.

Köyttä pitkin, räpylöillä tai ilman räpylöitä, vapaasukelluksessa on monta alalajia.

Emman huimat SE-tulokset

Vapaasukelluksessa on useita alalajeja. Rantalainen on keskittynyt syvyyssukellukseen. Tässä ovat hänen tekemänsä uudet Suomen ennätykset:

- Mainos -

*Ilman räpylöitä -43m

*Stereoräpylöillä -50m

*Köysiavusteinen sukellus -54m

– Monoräpyläsukelluksen Suomen ennätys on -61m, ihan siihen en tällä kertaa pystynyt. Tulokseni oli -55m.

Maailmalla lajin taso on huima. Rantalaisen Suomen ennätykset eivät MM-kisoissa hätyytelleet mitalisijoja. Paras sijoitus Rantalaiselle tuli ilman räpylöitä sukelluksessa, hän oli kisan 12. Sarjassa oli 105 osallistujaa 38:sta maasta.

Maailman ennätykset ovat näissä lajeissa hurjia. Esimerkiksi monoräpyläsukelluksessa miesten ennätys on peräti -136mn naisten ennätys on -123m.

KATSO videolta Rantalaisen suoritus englanninkielisen selostuksen kera:

- Mainos -

Laji löytyi vahingossa

Rantalainen löysi vapaasukelluksen puolittain vahingossa.

– Pelkkä ajatus olla syvemmällä kuin pari metriä veden alla, pelotti, ja halusin päästä pelon tunteesta eroon. Olimme perhelomalla Thaimaassa, ja päätin, että nyt on aika kokeilla laitesukellusta, scubaa, Emma muistelee.

– Menin sisälle dive shoppiin, ja jonossa odottaessani näin kyltin, missä kuva ja teksti ”freediving”. Heti innostuin, teinkin freediving-kurssin ja rakastuin! Aiemmin en ollut kuullutkaan sellaisesta urheilusta enkä tiennyt edes perusasioita kuten vaikkapa paineen tasaamista korvissa.

Emma oli tämän jälkeen pari vuotta töissä risteilyaluksissa Karibialla ja pääsi viettämään paljon aikaa vedessä snorklaten.

Myös Välimeressä vapaasukellus on hyvin mahdollista.

– Pandemian takia palasin takaisin kotiin, Espanjan Aurinkorannikolle, ja aika pian löysin pienen treeniryhmän Nerjassa, maailmanmestarisukeltaja Davide Carreran kanssa. Viimeiset puolitoista vuotta olen treenannut enemmän sekä kesällä että talvella aina, kun olosuhteet vain sallivat.

Menestystä kansallisesti

Rantalainen on menestynyt hyvin Espanjan tasolla. Hänellä on yksi hopea Espanjan mestaruuskisoista ja useampi kultamitali Andalusian mestaruuskisoista.

Hengityksen pidättäminen on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista vapaasukelluksessa. Staattinen hengityksen pidätys on jopa oma lajinsa, mutta Rantalainen ei ole siitä erityisen innostunut.

- Mainos -

– Itse tykkään sukeltaa melko nopeasti. Monet kilpakumppaneista taas tykkäävät hitaammasta etenemisestä, siinä on helpompi pysyä rentona ja happi riittää pidempään.

– Olen joskus kokeillut staattista hengenpidätystä, pystyin olemaan hengittämättä noin neljä minuuttia. Sekin on laji, jossa harjoittelu auttaa, itse en varsinaisesti sitä treenaa.

Maailmanennätys staattisessa hengenpidätyksessä on uskomattomalta kuulostava 11min 35sek.

Emma on ilma-akrobaatti

Rantalaista vapaasukelluksessa kiehtoo erityisesti meri tapahtumien ympäristönä.

– Meri on aina ollut kiva paikka minulle, ja hiljaisuus ja rauha, mitkä löytää veden alla on jotain uskomatonta.

Rantalainen on ammatiltaan ilma-akrobaatti. Työ on vienyt häntä jatkuvasti ympäri maailman. Samoja hommia hän aikoo jatkaa vielä jokusen vuoden, mutta pyrkii jatkossa järjestelemään työt niin, että pystyy olemaan enemmän kotona Fuengirolassa.

– Sukellustreenejä jatkan niin paljon kuin mahdollista. Pituussukellus on seuraava laji, mihin aion keskittyä.

Emma Rantalainen edusti Suomea Hondurasin MM-kisoissa. Lähes omalla kustannuksella matka oli tehtävä, tärkeänä apuna olivat sponsorit Cordia, SuVilla ja Higueron Sport Club.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *