Málagalaishuijari myi väärennettyjä laihdutuspillereitä netissä ja tienasi 300.000 euroa

Poliisi takavarikoi Espanjan Aurinkorannikolla Málagassa yli tuhat vilpillisesti internetin kautta kaupattua elintarvike- ja dieettituotetta. Väärennettyjen pillereiden todettiin aiheuttavan terveysriskin.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
3 min lukuaika

Espanjan Kansallinen poliisi (Policía Nacional) kertoo pidättäneensä Málagassa henkilön, jota epäillään luvattomien kopioiden ja tunnettujen tuotemerkien jäljitelmien myynnistä.

Kotietsinnän tuloksena poliisi takavarikoi tuhansia väärennettyjä tuotteita, jotka oli tarkoitettu myytäväksi, sekä pakkausmateriaaleja ja etikettejä uusien tuotteiden valmistamista varten. Lisäksi takavarikoitiin kolme kovalevyä ja kaksi matkapuhelinta.

Takavarikoidut tuotteet lähetettiin Espanjan lääkkeiden ja terveydenhuollon tuotteiden virastoon sekä Espanjan elintarvike- ja ravitsemusturvallisuusvirastoon, joka totesi useiden tuotteiden aiheuttavan potentiaalisen terveysriskin.

Pidätetty oli saanut kahden vuoden aikana 300.000 euron hyödyn.

- Mainos -

Lue myös: Varoitus: tämä Espanjan yleisin kipulääke voi olla turisteille hengenvaarallinen

Kopioinnin kohteeksi joutunut yritys teki rikosilmoituksen

Tutkinta, jonka toteutti kyberrikollisuuden keskusyksikön viranomaiset, aloitettiin helmikuussa 2023 rikosilmoituksen perusteella. Ilmoituksen tekijät, erään yrityksen edustajat, kertoivat, että verkkosivusto myi tuotteita, jotka olivat luvattomia kopioita heidän tuotemerkeistään.

Verkkosivuston analysoinnin jälkeen viranomaiset totesivat, että myynnissä oli monia eri tuotemerkkien tuotteita, kaikki liittyen ihmisten terveyteen.

Ilmoituksen tehnyt yritys oli tehnyt koehankinnan, jossa todettiin, että ostettu tuote ei ollut alkuperäinen, vaan siitä puuttui turvakorkki, sisäsinetti ja viimeinen käyttöpäivä. Lisäksi vaikuttavan aineen pitoisuus oli EU:n sallimaa määrää korkeampi.

Espanjan elintarvike- ja ravitsemusturvallisuusvirasto totesi, että tuotteita ei voitu laillisesti myydä Espanjassa, koska niissä ei ollut pakollisia elintarviketietoja, eikä niitä ollut merkitty espanjaksi.

Lisäksi yksi tuotteista sisälsi vaikuttavaa ainetta niin paljon, että sitä olisi pidettävä lääkkeenä Espanjassa, eikä ravintolisänä, kuten verkkosivustolla mainostettiin.

Tutkittuaan verkkosivuston eri maksutapoja viranomaiset totesivat, että noin kahden vuoden aikana oli tehty 4.500 lähetystä, mikä tarkoitti noin 300.000 euron taloudellista hyötyä.

Lue myös: Huumeperhe jäi kiinni Fuengirolassa – kuskasivat kokaiinia kahvin seassa Kolumbiasta

- Mainos -

Potentiaalinen terveysriski

Poliisitutkimukset keskittyivät paikantamaan kiinteistö, missä tuotteet varastoitiin ja mistä verkkosivustoa hallinnoitiin. Tämä paikka löytyi Málagan kaupungista.

Kotietsinnän tuloksena viranomaiset takavarikoivat yli 1.000 väärennettyä tuotetta, jotka oli tarkoitettu myytäväksi ja jotka liittyivät terveyteen ja dieettiin, sekä suuren määrän painettuja etikettejä ja tyhjiä eri kokoisia ja materiaaleja olevia purkkeja.

Kaikkiaan 52 näytettä lähetettiin Espanjan lääkkeiden ja terveydenhuollon tuotteiden virastoon (esp. Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios) ja 90 näytettä Espanjan elintarvike- ja ravitsemusturvallisuusvirastoon (esp. Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición), jotta ne voisivat arvioida niiden mahdollisen vaaran kansanterveydelle.

Raportin mukaan useat tuotteista aiheuttivat potentiaalisen terveysriskin, ja että muita tuotteita epäillään olevan väärennettyjä farmakologisia vaikutuksia omaavilla aineilla.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *