Eläminen Espanjan Aurinnkorannikolla kiinnostaa tunnetusti suomalaisia. Pelkästään Andalusiassa asuu enemmän tai vähemmän vakituisesti kymmeniätuhansia suomalaisia, jotka nauttivat paitsi ilmastosta myös rikkaasta kulttuurista ja elintason edullisuudesta.
Asumisen ja elämisen tasoon tarttuu myös Iltalehti tuoreessa artikkelissaan (juttu on maksumuurin takana). Lehti on haastatellut useampaa Fuengirolan seudulla asuvaa suomalaista. On perhettä ja etätyöläistä, eläkeläistä ja työtöntä.
Yksi haastatelluista on siilinjärveläissyntyinen Leena Heimonen, 68, joka muutti Los Bolichesiin jo 23 vuotta sitten miehensä kanssa. Elämäniloinen Leena on monille aurinkorannikkolaisille tuttu hahmo, joka on muun muassa aktiivisesti mukana mölkkyharrastuksessa.
Lue myös: Pääkirjoitus: ”Mediaseksiä vai totuudenmukaisuutta?”
Vuokra 3 makuuhuoneen asunnosta vain 850 euroa
Leena kertoo jutussa asuvansa 111 neliön asunnossa, jonka vuokraa ja asumiskuluja hän jakaa kämppäkaverin eli toisen eläkeläisnaisen kanssa. Leenan mies menehtyi kaksi vuotta sitten.
– Eläkkeeni koostuu työ- ja perhe-eläkkeistä sekä 157 euron suuruisesta Kela-eläkkeestä. Suomessa eläkkeelläni olisi todella tiukkaa elää, Leena toteaa Iltalehdessä.
Asunnon vuokra on vain 850 euroa kuukaudessa. Se on nykymarkkinoilla vähän kolmen makuuhuoneen kodista Fuengirolan keskustassa. Alhaisen hinnan salaisuus on siinä, että Leena on ollut samalla vuokranantajalla yli kymmenen vuoden ajan.
Hän kertoo tehneensä ”oikein hyvän” viiden vuoden sopimukseen. Vuokraan kuuluu myös autopaikka.
Sähköön menee kuukaudessa 70-80 euroa, vesimaksu on 15 euroa. Ruokaan Leena laskee kuluvan kuukaudessa noin 300 euroa.
Lue myös: Kansaneläkkeen menettävä Riikka muuttaa Fuengirolasta takaisin Suomeen: ”Ei ole paukkuja taistella”
Leena maksaa verenpainelääkkeestään 1,70 euroa kuukaudessa
Koska Leenalla on pysyvä oleskelulupa ei residencia, hänellä on oikeus Espanjan julkiseen terveydenhoitoon.
Espanjalaisen terveydenhoidon tasoa Leena kiittää ja kehuu.
– Minulla on täällä omalääkäri ja saan erikoislääkärikäynnitkin ilmaiseksi. Espanjan julkinen sairaanhoito ei tunne sellaista asiaa kuin raha, Leena toteaa 23 vuoden kokemuksella.
– Samoin lääkkeet ovat käytännössä ilmaisia. Maksan Suomessa melko kalliin verenpainelääkkeen kuukausiannoksesta vain 1,70 euroa, Heimonen iloitsee IL:ssä.
Suomessa vastaavien lääkkeiden hinta on moninkertainen. On tosin hyvä huomioida, että espanjalaisen sosiaaliturvan piirissä olevat eläkeläiset maksavat vain kymmenen prosenttia lääkkeiden täydestä hinnasta.
Ja kun Leena taannoin tarvitsi kipeytyneeseen polveensa tukea, maksoi se Los Bolichesin apteekissa 7,50 euroa. Sama tuote kustansi Yliopiston verkkoapteekissa yli 28 euroa.
Mikä residencia?
Jos henkilö viettää Espanjassa vuosittain enemmän kuin kolme kuukautta, tulisi hänen lain mukaan hankkia residencia eli pysyvä oleskelulupa. Käytännössä EU-kansalaisten aikarajojen noudattamista ei Espanjassa kuitenkaan valvota.
Residencia tarkoittaa Espanjaan muuttoa. Ulkomaille muuttava suomalainen ei ole oikeutettu enää Kela-etuuksiin. Residencia ei anna automaattisesti Suomen tavoin oikeutta sosiaaliturvaan ja terveydenhoitopalveluihin. Näihin tarvitaan Espanjassa joko eläke, työsuhde tai yritys. Residencia tarkoittaa myös verojen maksua Espanjaan.
Residencian haltijalla on yhtäläiset oikeudet ja velvollisuudet kuin Espanjan kansalaisellakin, paitsi että ulkomaalainen ei voi äänestää tai olla ehdolla parlamentti -tai maakuntavaaleissa.
NIE on eri asia
Residencia ei ole sama asia kuin NIE, joka on ulkomaalaisen henkilön tunnistenumero, vaikkakin NIE voi olla ensimmäinen vaihe residencian hakuprosessissa.
NIE-numero on Espanjassa myönnettävä henkilötunnus ulkomaalaisille, jotka toimivat Espanjassa taloudellisista, ammatillisista tai sosiaalisista syistä. NIE on tunnistenumero, jota käytetään monessa asiayhteydessä. Jos ostaa esimerkiksi asunnon Aurinkorannikolta, NIE-numero tarvitaan, samoin pankkitilin avaamiseen.
No eihän Espanjassa asuvien tarvitse sitten välittää, vaikka edut pienenevät, koska Espanjassa asuminen on noin halpaa. Ja lämmntä piisaa.
Miksi moinen valitus, että ei pätjää llman valtion avustusta. Suomessa joutuu paljon tiukemmalle.
Kaikki eläkeläiset Espanjaan, niin saadaan sotekin pyörimään. Ja mikä parasta, SDPn kannatus oikeille lukemille.
Mikähän verenpainelääke hänellä on?Minulla Losartan 50 mg, toimii minulla, hyvä ja edullinen, en usko kuukausiannoksen hinnan nousevan edes euroon Suomessa.
Jalkani kipeytyi myöskin, kun olin siellä.Ostin Voltaire tuubin apteekista, paljon kalliimpi kuin täällä Suomessa.Tarkkoja eroja en jaksa etsiä.
Olin siellä viime kuussa, halpuus niin ja näin.Suomessa selviän pienemmällä ruokalaskulla, tosin tiedän mistä ostan täällä.Junalla reissaaminen ja alkoholi ainakin siellä halvempaa.Sähkö tosi kallista ja vettä piti säästää.Mikäli halpuutta lähtee hakemaan ainoastaan, ei taida olla paras kohde.
Kela leikkaus on kohtuuton, taitaa koskea taas naisia etupäässä, jotka hoitaneet lapsia kotona.
Espanjassa asuvat suomalaiset saavat äänestää Suomen vaaleissa. Täällä ollaankin aktiivisia äänestäjiä. Tuo leikkaus on ihan älytön, koska säästö on olematon, mutta se pieni joukko paluumuuttajia tekeekin sitten moninkertaiset kustannukset erilaisten tukien muodossa Suomessa, jotta tulevat siellä edes toimeen. Veronmaksajille tulee siis isompi lasku, mutta toki kateellinen kansa saa tästä muuta nautintoa. Terveisiä täältä lämpimästä kateellisille. Onpa onni, ettei tarvitse maksaa kaikkia veroja sinne, kun niitä halutaan kasvattaa näin typerillä poliittisilla päätöksillä.
Ruotsin eläkelain mukaan eläkkeellä oleva on oikeutettu saamaan 800€ sen jälkeen kun vuokra yms o on maksettu per kuukausi
SDP: n kannatuz tjlisi olla muutaman proentin luokkaa, vai onko suomessa enem.än näitä sosiaalituilla pelkästään loisivia elämäntapatyöttömiä, täysjärkiselle eläkkeensasjalle SDP on aina ollut inhokkipuolue lipposen indeksileikksuksista lähtien, ja vappusatas antin valehtelu. vaan kirkasti kuvaa toivottavasti ?
Todellisuudessa Etelä-Espanjaan on muuttanut jo 54000 suomalaista eläkeläistä. Yli 200000 suomalaista eläkeläistä on siellä ainakin osan vuotta. Myös jo 36000 nuorta aikuista on siirtynyt nk. Aurinkorannikolle. Pienempinä vastaavina kohteina on vielä Kreikka saarineen, minne haetaan kiivaasti suomalaista työvoimaa, sekä Italia. Tiettyihin osiin Aurinkoranikkoa on saksalaiset krankenkasset hyväksyneet lääkärien lähteet tiettyihin sairauksiin liittyen (astma, sydän- ja verisuonisairaudet, tuki- ja liikuntaelisairaudet jne…). jo vuosikymmeniä. Myös Britannia, Tanska, Belgia, Norja kannustavat taloudellisesti hyödyntämään parempaa parempaa ilmanalaa terveydellisistä syistä. Ruotsi ei rankaise parempaa terveyttä hakevia joskaan en tiedä tukimuotojakaan. Suomi ennen kaikkea Kelan kautta rankaisee kansalaisiaan monta eri reittiä pitkin, jos pyrkivät elämään terveydelisesti/sosiaalisesti/taloudellisesti paremman loppuelämän. Tässä ei ole kysymys kansantaloudesta, koska Kelan edistämä tavoite maksaa Valtiolle miljardeja enemmän kuin Euroopassa yleisesti hyväksihavaittu toimintatapa. Meillä suurin ja kallein ongelma on ylisuureksi paisuneen virkakoneiston sisäinen perislaavilainen kateus ja sitäkautta tsaristinen halu päättää alamaisista ohi järjenkäytön.
Kansaneläkkeitä saavilla on alhaiset eläkkeet, joten tämän osan menetykset kohdistuvat vain vähäosaisiin ja useimmin naisiin, jotka ovat hoitaneet lapsia kotona ja siten myös säästäneet kuntien varoja. Nyt pitäisi palauttaa ne eläkemaksut kaikille, jotka ovat niitä maksaneet eivätkä saaneet niistä maksuista eläkettä , indeksin mukaan maksut takain tilille. Nämä ihmiset ovat maksaneet koulutuksensa, ruuat ja muut menot itse, paitsi neljä vuotta kansakoulua. Antakaa nämä rahat takaisin, koska ovat perusteettomasti perittyjä.
Sairauden takia etelään muuttaneista ei voi ottaa pois kansaneläkettä, kalliimmaksi tulee valtiolle jos heidän on pakko tulla takaisin Suomeen sairastamaan.