Lukuaika: Fuengirolan viemärit uusitaan miljoonien eurojen hankkeella

Fuengirolan viemärit uusitaan miljoonien eurojen hankkeella

Lähes puoli vuosisataa vanhat merenrannan viemärit ovat aivan tiensä päässä. Verkoston uusiminen korjaa monta ongelmaa.

Janne Leipijärvi
Janne Leipijärvi
3 min lukuaika
Andalusian aluehallinto sijoittaa 7,3 miljoonaa euroa Fuengirolan viemäristön uusimiseen.

Fuengirolan rantakadulla, Paseo Marítimo rey de Españalla on tehty isoja kaivuu- ja muita töitä jo viime syyskuusta lähtien. Remontin vuoksi rantakatu on ollut ja on edelleen suljettu pitkältä osuudelta Torreblancan kohdalla, ja muihinkin liikennejärjestelyihin alueella on jouduttu tekemään muutoksia.

Mylläämisen takana on perustavanlaatuinen sade- ja jätevesiviemäreiden uusiminen.

Vastaavanlaisia projekteja on luvassa muihinkin rannikon kaupunkeihin, sillä viemäriverkoston ikääntyminen on ongelma lähes koko Costa del Solin alueella.

Fuengirola on ensimmäinen kaupunki, jossa nämä Andalusian itsehallinnon rahoittamat työ on aloitettu.

- Mainos -

Korkea aika uusia

Fuengirolan osalta voidaan hyvin sanoa, että viemäriverkoston uusimiselle on jo korkea aika. Nykyinen ranta-alueen viemäriverkosto on asennettu vuonna 1979.

Lähes puoli vuosisataa vanhat betoniputket vuotavat jo monesta kohtaa. Vanhojen putkien rappeutuminen ei kuitenkaan ole ainoa ongelma.

Vuoden 1979 jälkeen Fuengirolan virallinen asukasmäärä on kolminkertaistunut. Lisäksi turismi ja muu tilapäinen asuminen alueella on kasvanut niin räjähdysmäisesti, että nykyinenkin asukasmäärä vielä kolminkertaistuu kesäkaudella.

Ei siis ihme, että viemärit vetävät viimeisiään.

Likavettä mereen

Nykyisellään viemäriverkosto on niin ylikuormitettu, että kovalla sateella rantakatu käytännössä tulvii lähes aina.

Lisäksi toisenlainen ilmiö likaa merivettä.

Nykyinen viemäristö kulkee osittain rantojen alla. Niinpä kovalla merenkäynnillä merivesi nousee usein viemäreihin jäteveden joukkoon. Tämän seurauksena jätevesiviemärit tukkeutuvat, joka taas johtaa siihen, että jätevettä pääsee vuotamaan mereen.

Tämäkin ongelma poistuu uuden putkiston myötä.

- Mainos -

Samoin uskotaan käyvän rantakadun tulvimiselle.

– Nyt asennettavien betonirakenteiden avulla saadaan varastoitua 5.000 kuutiometriä sadevettä, mikä on merkittävä helpotus, kertoo Andalusian vesi-infrasta vastaava Álvaro Real.

Betonista muoviin

Meneillään olevien modernisointitöiden myötä vanhat, 800 millin läpimitan betoniputket vaihdetaan 1200 ja 1400 millin läpimitan polyeteeniputkiin.

Uudet putket sijoitetaan kokonaisuudessaan kulkemaan Paseo Marítimon alla, joten rannoilta viemärit saadaan näin kokonaan pois.

Rantakadun alle asennettavaan massiiviseen tunneliin mahtuu viemäriputkien ohella myös varastoimaan sadevettä rankkasateiden aikana. (Kuva: Fuengirolan kaupunki)

Putkien ympärille tehdään polyeteenillä vuoratuista teräsbetonirunkomoduuleista massiivinen tunneli, jonka leveys on neljä metriä ja korkeus 2-2,5 metriä.

Tämä tunneli toimii myös rankkasateiden aikaan sadevesivarastona, joka estää varsinaisten viemärien tukkeutumisen.

Töiden laajuus ja kesto

Viisivaiheiseksi suunnitellut työt aloitettiin syyskuussa 2023. Koska tarvittavien töiden laajuus paljastuu osittain vasta kun maa on kaivettu auki, on tarkkaa aikataulua töille ollut vaikea antaa. Yllätyksiä ja viivytyksiä on tullut.

Tällä hetkellä kaksi ensimmäistä vaihetta on kuitenkin valmiina ja kolmannen vaiheen työt ovat käynnissä. Ne on tarkoitus saada valmiiksi kesäkuussa, jonka jälkeen kuumimman turistikauden yli pidetään töissä taukoa, ettei tuiki tärkeä turismisektori kärsi.

- Mainos -

Neljännen ja viidennen vaiheen kimppuun päästää syyskuun puolivälistä alkaen.

Kaikkiaan viemäreiden uusintatyöt koskevat hieman reilun kilometrin mittaista aluetta, joka ulottuu Arroy Pajaresin luota El Boten nimellä tunnettuun kohtaan. Osoitteiden mukaan alue on Paseo Marítimon numerosta 90 numeroon 115.

Lue myös: Torreblancan ranta pääsi eroon ”häpeäpilkustaan”

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *